Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Sprężyna w M4 G&P

Recommended Posts

m120-m130.

450fps to jest całkiem sporo...

Masz racje mało to nie jest ale uważam, że z głową na karku krzywdy tym nikomu nie zrobię.

Jeszcze mam pytanie czy jak zamontuje np sprężynę m120 systemy i ten bore up systemy oraz zostanę przy lufie 30cm prometheus 6.03 to czy będę miał nadal dobre skupienie i jaki mniej więcej osiągnę zasięg przy takim zestawie (aktualnie skuteczny to 45m) ?

Sprężyna M-120 ok.390 fps,

bore-up (wszysto szczelne w tym uszczelniona dysza) ok. 35 fps

lufa kal.603mm ok. 5 fps

Razem ok. 430fps nie masz bonusa za długość lufy. Jest krótka tylko 300mm

Żeby mieć 450fps to lufa musi mieć dł ok.475-500mm.

Zasięg: Przy 450fps-ach musisz używać kulek o m=0,28g, wtedy spada prędkość do ok. 380fps- ów, a zasięg skuteczny przy tej prędkości powinien wynosić ok.

52m-53m.

Dzięki za ocenę tej konfiguracji :)

Jak to będzie z tym borkiem systemy a dokładnie cylindrem, czy będzie odpowiedni do długości lufy 300mm ?

Stockowy tłok będzie odpowiedni do bore up o powiększonej średnicy ?

Czy te zmiany będą dobrze ze wszystkim współgrały ?

Edited by aLBEDo
  • 2 weeks later...

Hawk, co do twojego pytania i ogólnie konfiguracji podanej przez kolegów i okolice:

-m120 Systemy + BoreUp Systemy + lufa 300 mm = około 420-430 fps przy średniej szczelności zestawu a maksymalnie do 450 przy magicznej szczelności. Przy czym magiczna szczelność todokładne spasowanie wszystkiego tak by luft nie miał ŻADNEJ drogi, oprócz lufy, poza układ.

Dłuzsza lufa to analogicznie ciut więcej fps`ów.

Ps.: Ostatnio widziałem jak sie rozpadły zębatki G&P przy m120... Zaraz dam fotkę.

edit: Obiecana fotka:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79d02bfc5259c58b.html

Edited by poldeck

Szczerze mówiąc sam chcę m130 (nie MO, takim ryzykantem nie będę ;) ) do G&P włożyć i ten wypadek z m120 trochę mnie zdołował (szczególnie że to w kumpla emce :strach: ), ale z drugiej strony w 4 innych emkach G&P tuningowanych w tym samym czasie pozostałe nie miały takich problemów...

...najwyraźniej morał jest taki, że w każdej zębatce może zdarzyć się skaza, a wtedy ...TRACH.. i po zawodach - życie jest loterią... ;)

p.s.

bardzo mnie ciekawi ile ta zębatka Wella wytrzyma w tej emce :uśmiech:

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Ja wątpię, że tutaj wogóle ma co "nie pasować", gdyby w zestawie były zębatki to mogą zdarzyć się małe problemy, ale cylinder, głowica cylindra ?

Jednak nie będę niczemu zaprzeczał jeśli nie mam 100% pewności.

Z drugiej strony, to Bore UP CA jest mało opłacalny, (przynajmniej w naszym pięknym kraju) za kilkanaście złotych więcej można kupić BU Systemy, którego jakość jest pewna i sprawdzona przez tysiące (użytkowników i przemielonych kulek :D).

Jeśli ktoś zamawia tego borka CA z jakiegoś zagranicznego sklepu za grosze, to rozumiem, ale w Polsce albo w HK bardziej opłaca się Systema.

A teraz pytanie ode mnie:

Mam zamiar przerobić M4A1 G&P/ WGC Custom na powiedzmy replikę szturmową, z której będę oddawał strzały na semi na odległość 65m. Oczywiście przede wszystkim celność. Mam już uszczelnioną komorę hop up King Arms'a i lufę 363mm Systema. Dla mnie za krótka. Chcę ją zmienić na 509mm Systema/Guarder, a to co będzie wystawać zamaskuję w tłumiku. Co do gb jest on stockowy. Chcę do niego włożyć M130+ bore up.

1. Czy taka konfiguracja da mi ten zasięg 65m?

2. Czy będzie wystarczająco celny?

3. Czy bateria Intelleckt 9,6V 2000mHa RC to uciągnie? (nie zależy mi na rofie bo auto i tak pójdzie w odstawkę)

4. Warto dopłacać do borka DF czy lepiej kupić tańszy zestaw Guardera, uszczelniony i wzmocniony z tłokiem* lecz bez bore up'a?

5. Zębatki wytrzymają?

6. Aktualnie silnik jest M120 Motor coś tam coś tam- zmieniać na lepszy?

Może o czymś zapomniałem?

*: tłok idzie do wymiany na wstępie bo jest kiepskiej jakości.

Pozdrawiam!