Marcinek83 Posted December 22, 2007 Report Share Posted December 22, 2007 Witam. Po przeczytaniu niewielu tematów na forum, doszedłem do wniosku że 10tyś zł wolę wydąć na samochód, natomiast chce samemu zbudować taka snajperkę, do dyspozycji 5tyś. Jak i od czego zaczynać? Quote Link to post Share on other sites
MATRON Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Napewno zacząć od zgromadzenia materiałów na temat budowy tego maleństwa, i najprostrzym sposobem jest wykonanie na bazie innej snajperki, do niej wykonujesz "skorupę" od M82A1. Sporo problemów i pracy ze względu na długość Barretty powinieneś uwzględnić demontowanie lufy do transportu. Powodzenia i mam nadzieję że choć troszke pomogłem. :-P Quote Link to post Share on other sites
eMAGie Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Jak już bierzesz się za coś tak poważnego nie myślałeś nad zrobieniem zamiast m82 polskiego Wilka. Barreta można jakoś zawsze kupić a Wilk był by unikatem. Taka mała sugestia możesz to rozważyć bądź nie. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Na początek: Spawarka, giętarka do blach, frezarka, tokarka, o takich pierdołach jak wiertarka nie wspominam. Powyżej to tylko zaplecze. Teraz dalej: Rysunek techniczny każdej części wewnętrznej z wymiarami, do tego zwymiarowana obudowa. Myśle że to na początek wystarczy. Nie ma co sie bawić w "okładanie" bebechów z innej repliki tylko jak już robić wszystko samemu. Quote Link to post Share on other sites
Bond<007> Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Może to Ci się przyda: http://www.jedendojednego.fora.pl/repliki-...-m82a1,184.html Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Lool zawsze mnie bawią ludzie którzy zabierają sie za robienie "repliki" i pytają o wymiary :mrgreen: (żeby nie było Marcinek to nie do Ciebie tylko do tego gościa z forum doktórego podał link Bond ;) ) Quote Link to post Share on other sites
Legileg Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Ten temat to chyba jakiś żart... Ty naprawdę wiesz na co sie piszesz? Zleć to studentom z instytutu spawalnictwa w ramach pracy magisterskiej... Quote Link to post Share on other sites
Slaw Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Legileg, proszę ja Ciebie, nie zniechęcaj, najwyżej pomóż. Nie ma rzeczy niemożliwych :mrgreen: . Myślę, że najpierw trzeba zrobić projekt czegoś takiego i w tym tkwi główny problem, bo nie można zaprojektować czegoś, czego nie będziemy później mogli wykonać (np. ze względu na zbyt małą precyzję czy słabość materiałów). Poza tym podzielam zdanie eMAGie. Marcinie, Wilk będzie pasował do twojego avatara ;P . WILK jest bezkolbowcem, więc zaoszczędzisz może na długości (jak lufa będzie musiała być krótsza niż w realu, to albo będzie wersja skrócona, albo dasz pojemniejszy cylinder :) ). I racja, że to byłby rarytas. Quote Link to post Share on other sites
skorek Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Swojego czasu na http://www.asgshop.pl/ była konwersja chyba za około 4.000zł bez "bebechów" może napisz do nich czy sprowadziliby na zamówienie chyba zamknąłbyś się w 5.000zł :wink: Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 Do tego trzeba repliki M16 za jakieś 1000-1500 i za jakieś drugie 5000 właśnie bebechów żeby cała robota miała sens. Quote Link to post Share on other sites
Slaw Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 to bebechy wystruga sam :P Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted December 24, 2007 Author Report Share Posted December 24, 2007 Ten temat to chyba jakiś żart... Ty naprawdę wiesz na co sie piszesz? Zleć to studentom z instytutu spawalnictwa w ramach pracy magisterskiej... Wiem co piszę! jak chcesz samą spawarką to zrobić to powodzenia życzę. Chce zbudować Barretta, nie obejdzie się bez latania po tokarniach i warsztatach ale wiem ze dam radę :) Matron Thor, dzięki za pomoc, jednak nie mogę znaleźć właśnie wymiarów tego guna. Bo pracy będę się zabierał po lutym, więc musze zgromadzić rysunki itd. Mówiłem już ze wersja z ASGshop i bebechy to około 10tyś zł, mnie nie stać. Quote Link to post Share on other sites
Bond<007> Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 (edited) W sumie wymiary możesz sam sobie "wyskalować" z rysunku, znając długość całkowitą. edit. http://www.recguns.com/Pictures/Images/barrett.jpg Tutaj masz fajny rysunek do skalowania. Pozdrawiam. Edited December 24, 2007 by Bond<007> Quote Link to post Share on other sites
MATRON Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 http://www.barrettrifles.com/rifle_82.aspx Na tej stronie znajdziesz rysunki części, zdjęcia z zoomem, wymiary. Quote Link to post Share on other sites
Legileg Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 Wiem co piszę! jak chcesz samą spawarką to zrobić to powodzenia życzę. Chce zbudować Barretta, nie obejdzie się bez latania po tokarniach i warsztatach ale wiem ze dam radę :) Instytut spawalnictwa to nie miejsce gdzie leżą 3 spawarki (a przynajmniej ten obok mnie tak nie wygląda, masz tu stronę -> http://www.is.gliwice.pl/). Jest tam masa zaawansowanego hi-techowego sprzętu (plazma, ciecie laserem) przy użyciu którego byłbyś w stanie zrobić i agrafkę i karabin i czołg. Więc mój pomysł wcale taki głupi nie jest. Tokarka, wiertarka, pilniczek i inne takie... Jasne, da się ale to długie miesiące (może nawet lata) roboty. A efekt finalny nie będzie nawet bliski temu co wychodzi z normalnej lini produkcyjnej. Moim zdaniem najważniejszy jest pomysł jak się do tego wszystkiego zabrać. Gdzieś na zagranicznym forum czytałem o typie, co stworzył świetnie wyglądający karabin snajperski (nie był to konkretnie Barrett ale coś równie wielkiego) opierając się na drewnianym body obitym metalem. Do środka był wsadzony cylinder gazowy. Jak znajdę linka to zamieszczę. Quote Link to post Share on other sites
Świr Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 http://www.sendspace.pl/file/mfGSXxHl/ Tutaj masz mój mały zbiór fotek barretta. Niestety nie mogę Ci dać właściwej części galerii, gdzie miałem więcej zdjęć i co chyba najważniejsze prawie całą konstrukcje 3d emki rozrysowaną na autocad'zie z wymiarowaniem i mniej więcej przypominało to rys. tech. Niestety dysk mi padł a na odzysk danych się nie zdecydowałem. Poszukam jeszcze na jakichś płytach archiwalnych czy nie mam tam zapisanego jakiegoś etapu pracy. Aha jak rozpakujesz archiwum to tam masz fotke 82.bmp - jest to rys rozmiarów 3397x797 pixeli który złożyłem z fotek dostępnych na stronie barrettrifles. Na podstawie tego rys, sam zrobiłem wszystko - wystarczą Ci tylko podstawowe wymiary i jakiś program do rysowania z możliwością skalowania. Później to już tylko zabawa ;). Jeżeli nie znasz się na rys. technicznym to proponuje przeczytać jakąkolwiek książkę na ten temat - na pewno ułatwi Ci to rysowanie. Poza tym, jeżeli dobrze Ci to pójdzie, to wystarczy, że dasz gotowy projekt danej części wykonawcy a resztę zrobi maszyna. Bazgroły na kartce raczej odpadają :-F Aha i nie patrz na to co mówią inni - chyba że Cię wspierają. Powodzenia :killer: Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted December 24, 2007 Author Report Share Posted December 24, 2007 Legileg - Dzięki za pomoc, jednak wiem jak już mówiłem czego mam użyć :) Świr - dzięki za fotki, na pewno się co nieco przyda :) Książkę mam, na temat tej broni jest opis szczegółowy dość. Myślę że powoli będę się zabierał do poszukiwać warsztatu gdzie mogą mi wykonać poszczególne elementy. W maju powinienem skończyć jak w lutym zacznę :) Dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 Marcin. Przejrzę płyty. Byłem kiedyś w temacie M82, może, więc coś mam. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted December 25, 2007 Author Report Share Posted December 25, 2007 No Boguś jak od ciebie dostanę materiały to gun sam się zrobi :) Jestem do 2 stycznia w KG, więc jak będziesz w okolicy to daj znać :) Quote Link to post Share on other sites
look17 Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 Jeśli chodzi o robienie własnej broni - polecam ten temat: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=8233 Quote Link to post Share on other sites
Przemalek Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 I jak tam? są jakieś efekty ?:> bo ten temat obserwuje cały czas z zaciekawieniem Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 Chyba jeszcze Marcinek nie zaczął, bo pisze coś o zaczynaniu w lutym. Przyznam że myślałem nad M82, gdybym chciał to bym na 100% zrobił. Jak dla mnie jedynym problemem byłaby komora HU, magi i jakiś system podawania kulek. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 aaa bylo już kilku takich co sie straszliwie palili do tego i g.... z tego wyszło. Tak jak teraz :P Quote Link to post Share on other sites
Epson9 Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 Kalendarz gregoriański to nie jest trudna rzecz... :P luty dexter luty!... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 nie mialem na mysli że do tej pory nic bo jednak czytac umiem, tylko przewiduję co z tego wyjdzie. Niemniej jednak mam nadzieję że się uda i będziemy świadkami narodzin potworka i życzę sukcesów :) Pozdrawiam Jacek R. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts