Ucho Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 (edited) Siema. Zamierzam kupić sobie jakiegoś aega i najbardziej przypadł mi do gustu MP5. Niestety nie wiem czyjej produkji wybrać. TM, ISC, CA?? TM ma niby dobry hop-up, ale plastik body i mało fps troszkę i jest niby pancerny i cena zachęca, ISC metal body, więcej fps cena troszkę większa, CA niby ma najlepsze MP5, metal, cena podobna na ICS, więc? Aha i czy to prawda, że MP5 są bardzo niecelne z powodu krótkiej lufy? Proszę o odpowiedzi, porady, ew. linki do jakichś lepszych broni w podobnych cenach, lub doradzenie w sprawie używanych replik. Oto linki do tych replik: http://www.military.pl/?prod=11465&cat=27 http://www.military.pl/?prod=11466&cat=27 http://www.military.pl/?prod=11467&cat=27 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2955 http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=583 http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=302 Aha i czy to prawda że SD'ki są celniejsze z powodu dłużej lufy? A może polecacie np. Famasa TM? lub inne repliki z podobnych cenach? Edited December 23, 2007 by Ucho Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Ja mam CA B&T i nie zamieniłbym go na żadną inną MP5. Wszystko fajnie spasowane, prawie bezawaryjny (wszystkie problemy z mojej winy). Co do celności to na stockowej lufie cudów nie ma, jednak o ile nie zrobisz tuningu mocowego to wystarczy. Zawsze możesz wstawić lufę 6.04mm i skupienie się poprawi. MP5 SD nie mają dłuższej lufy, tylko zwykłą 229mm i tłumik, jednak można wstawić im dłuższe lufy. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted December 23, 2007 Author Report Share Posted December 23, 2007 Dzięki za odpowiedź. Tuningować tą MP5 będe napewno, ale w późniejszym czasie. Najbardziej odpowiada mi chyba SD6(ta ze składaną kolbą) z wyglądu i wygody. Powiedzcie jeszcze prosze czy te MP5 nadaja się do lasu\otwartych przestrzeni? Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 Nadać się nadaje, jak planujesz tuning to tym bardziej. Chociaż robienie w niej powyżej 420-440 fps (M120) wg mnie nie ma już sensu. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Azunit Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 A ja mam jeszcze pytanko czy ten gun jest porównywalny z innymi np. AK TM, M4 Ca itp? Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 (edited) W stocku praktycznie wszystkie te Aegi strzelają prawie tak samo. Edited December 24, 2007 by zdzisiu Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 Ja osobiście brałbym CA. Nie chcę zaczynać wojny CA vs TM na szitmetale i absowe body, ale ile razy brałem do ręki Marui, o tym, że nie trzymam jakiegoś chińczyka dowiadywałem się od właściciela. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Mialem w rekach wszystkie trzy. Bezsprzecznie CA B&T. TM wyglada jak plastikowa zabawka, a ICS jak za ta cene poraza brakiem oryginalnych oznaczen i slabym wykonczeniem. Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted December 25, 2007 Author Report Share Posted December 25, 2007 (edited) maxavelli A jak się sprawdzają w lesie lub na otwartych przestrzeniach? Jak coś to sory za błędy, klawiatura mi szfankuje. Edited December 25, 2007 by Ucho Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 (edited) Według mnie MP5 do lasu to porażka. Zdecydowanie za krótka lufa i w wyniku tego gorsza celność, a jak wiadomo w lesie i na otwartym terenie dochodzi czasami do wymiany kulek nawet na dystansach 50m i więcej. MP5 się sprawdza do CQB i jakby nie patrzeć do tego go stworzyli konstruktorzy ostrej wersji. Ale na upartego to wszystkim wszędzie dasz sobie rade. Edited December 25, 2007 by _Arczi_ Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Kumpel przez prawie rok biegal z MP5 B&T w lesie. Nie narzekal wprawdzie, ale dopiero gdy kupil L85 G&G (lufa 510mm) zauwazyl jaka to roznica. Poki nie masz punktu odniesienia - narzekal nie bedziesz. Ale jak zobaczysz ze kolegom z dluzszymi lufami lepiej idzie, to mozesz sie lekko zawiesc... Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted December 25, 2007 Author Report Share Posted December 25, 2007 (edited) Aha, dzięki za rady, więc może lepiej ak tokio mariu albo famasa, aug? Poradźcie cos dobrego za nie aż taka wielką cene max 900zł(max!!). Aha może używke kupie?? A do mp5SD wsadził bym dłuższą lufe np. 300mm Edited December 25, 2007 by Ucho Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Ja bym wziął MP5SD z lufą 250-300mm dobrej firmy (np. KM-Head 19.50) z tuningiem na jakieś 400fps i baterią trochę mocniejszą niż zalecana (jakieś 10.8V). W lesie będzie to naprawdę skuteczne. Celności ci wystarczy, ponadto będziesz nadrabiał szybkostrzelnością, a to daje naprawdę świetne rezultaty. Chyba, że strzelacie się real czy lowcapami, wtedy będziesz więcej przeładowywał niż strzelał. :lol: Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 (edited) Famas TM poraża jakością tworzywa - negatywnie. Trzymając w rękach - asz wrażenie trzymania "MEGAHIPERUBERPR0 giwery za 12.99zł z taktycznym laserem 1km". MP5 TM - kolega miał. Z zewnątrz plastik, ale dobry jakościowo, wnętrze - jak to TM. Działaaaało i działaaało.... MP5 ICS- inny kolega miał. Trochę zajechany egzemplarz, działało jakoś tak nie do końca tak jak powinno, z zewnątrz - też mnie jakoś jakość nie poraziła. Z CA niestety nie miałem bliższego kontaktu. Edited December 25, 2007 by PieTrzaK Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted December 25, 2007 Author Report Share Posted December 25, 2007 A co sądzicie o tym? Opłaca się? http://www.allegro.pl/item287965830_steyr_...o_dodatkow.html Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 Moim zdaniem tak ;-). Quote Link to post Share on other sites
Zexu Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 Nigdy nie wiadomo ile w tym prawy co piszą na allegro ale oferta bardzo dobra. Co do celności MP5 to polecam link poniżej ... fakt mowa o innej firmie ale można mieć już pojęcie o celności i mocy. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 Ja by, go brał. Karabiny z TM w stocku sa nie do zarżnięcia i będzie Ci długo służył. No a nawet przy mniejszej mocy dzięki magicznemu HU zasięg będziesz miał taki sam jak innych przy mocniejszych replikach. Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted December 26, 2007 Author Report Share Posted December 26, 2007 (edited) Jak myslicie nie jest to żaden kit? NIech ktos się jeszcze wypowie, ale raczej sie skusze na niego, chyba nie będzie mocno dobity. Aha i to juz nie jest kompletny stock: ma prec lufe:P Edited December 26, 2007 by Ucho Quote Link to post Share on other sites
Lobotom Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 Mialem w rekach wszystkie trzy. Bezsprzecznie CA B&T. TM wyglada jak plastikowa zabawka, a ICS jak za ta cene poraza brakiem oryginalnych oznaczen i slabym wykonczeniem. Co masz na myśli pisząc o słabym wykończeniu?Czytałem na forum,że to raczej mocna strona icsów. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 Ciezko mi sie okreslic bo nie mam ich przed soba. Ale gdy tylko bedizesz mial okazje - wez do obu rak ICS i CA B&T. ICS wypada obok B&T po prostu slabo... Moze i bebechy ma lepsze (nie wiem, nie znam sie), ale wizualnie bym sie nie zastanawial i wybral CA. Quote Link to post Share on other sites
PawciooO Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 Ja się zastanawiam nad kupnem jakiejś używki Mp5 CA. Nie wiem czy nie licytować tego: http://www.allegro.pl/item290916663_mp5_sd...cji_okazja.html Co o tym myślicie? Może jakieś inne propozycje... :-P Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted April 27, 2008 Author Report Share Posted April 27, 2008 Trochę odgrzeje kotleta, ponieważ dalej nie wiem co wybrać. Otóż mp5 ICS na military.pl kosztuje 700zł, więc się opłaca, Ca troche droższe. Jeżeli by nie patrzyć na cenę to z której firmy Mp5 lepiej brać? I jak będzie z tą krótką lufą, słyszałem, że nie ma dużej różnicy pomiędzy 30cm a np. 36cm od eMki. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted April 28, 2008 Report Share Posted April 28, 2008 Wg. mnie nie patrząc na cenę to brałbym CA. Lecz ogólnie ICS jest lepszy porównując ceny. Dając te 700 zł za replikę, możesz wstawić jeszcze preckę i gumę, czego w CA za większa cenę nie uświadczysz. Polecam dłuższą, która schowa się w tłumiku. PZDR Quote Link to post Share on other sites
Kruczy Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Myślę, że w tym wypadku warto zwrócić uwagę na solidność GB, która przekłada się na żywotność repliki, a nie na oznaczenia i wykonanie body. Moim zdaniem w tym wypadku wygrywa ICS, dlatego go wybrałem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts