Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Kurka, widzę samych fachowców. Powiedz mi Hellmans co ma napięcie do ilości wystrzelonych kulek bo IMO decyduje pojemność baterii.

@Poldeck - a jakich HI-capów - do MP5 (takich na 200 kulek) czy moźe Thermoldów do eMki na 450 a moźe do AK na 600 kulek - bo to między 1000 a 3000 kulek.

Hehe... Prawie Ci sie kolego udało mnie zbić z tropu. :-)

Silnik typ długi więc AK i 600 kulkowe magi odpadają. Ma m130 więc raczej nie pchał takiego czegoś do mp5`ki. Czyli przyjąłem założenie, że jest to emka :-) . A emkowe Hi-capy standardowo maja około 300 kulkasów pojemności, czasem więcej.

Więc można przyjąć, że od 1500 do 2000 bez zbędnych problemów "wyłoi".

Edited by poldeck

jasne źe na 8.4 będzie mniej ale nie będzie tego znacząco mniej. dlaczego? Poniewaź dalej decyduje pojemność a nie napięcie - wyźsze napięcie spowoduje jedynie źe gdy dla pakietu 8.4 ładunek spadnie poniźej wymaganego do naciągnięcia spręźyny to w 9.6 v. masz jeszcze trochę "zapasu". Wystrzelisz więc więcej ale nie będzie to ilość znacząca - inaczej po co byłoby sie bawic w wysokopojemnościowe baterie - duźe, cięźkie a jeśli na solidnych ogniwach to często i drogie - przecieź wg tego co mówisz wystarczyłoby wyźsze napięcie na małej batce.

Sposobem na zimno może być izolacja termiczna akumulatora. Jeśli masz stałą kolbę to obwiń akumulator w jakiś wydajny, ale nie za mocno ściśnięty izolator (wełna, izolacja do rur etc.) na wierzch folią srebrną samochodową i napewno wydłuży się czas działania baterii :D. A już najlepszym wyjściem byłoby wypełnienie kolby pianką poliuretanową, wykroić otwór na baterię (taki aby nie było luzu, najlepiej minimalnie mniejszy niż potrzeba - aku rozepcha) no i oczywiście sam aku owinąć folią samochodową. U mnie na pakiecie NiMH 3300mAh, który z powodu mocnej sprężyny na mrozie trzymał około 3 hicapy docieplenie zwiększyło czas pracy na 5 hicapów :D U ciebie pewnie przyrost byłby lepszy (ja mam large, ty - mini, u ciebie byłaby grubsza warstwa izolatora).

Aha pamiętaj, że jak wypełniasz kolbę poliuretanem, musisz ją zdemontować, zatkać czymś wąski wylot i wprowadzając rozpylacz do większego wylotu wypełniaj kolbę od dołu do góry. Jak już poczekasz aż zaschnie, możesz się brać za żłobienie otworów (idealna będzie rurka z ostrymi brzegami np. taka jak ta miedziana z castoramy o ściankach grubości 0,1mm, wycinasz walcowate tuneliki, aż uzyskasz odpowiednie "frezy" :D)

danielosik@ Jest rada... dodatkowa bateria bo nic nie poradzisz na spadki mocy. Ewentualnie sposób z ogrzewaczem chemicznym ale kosztowna impreza. Kupujesz ogrzewacze chem. łamiesz owijasz nim baterie i wsadzasz w folię aluminiową. Powinno zagrzać batke na x godzin.Proszę cię o jedno nie zakładaj dwóch bliźniaczych postów w dwóch rożnych działach.....