Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MP5SD5 ICS

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego co wiecie po swoich doświadczeniach o empepiątkach ICS'a. Chodzi mi głównie o awaryjność, jakość wykonania i poradę czy lepszy byłby ICS czy CA. Celowo zakładam nowy temat gdyż z tego co szukałem jest ich kilka, ale stare, a co za tym idzie mogę być niemiarodajne, bo jak wiadomo producent może ulepszyć replikę.

• 3 months later...

Odgrzewam temat :uśmiech: Czy mógłby ktoś odpowiedzieć na moje liczne pytania? Byłbym baaardzo wdzięczny :-P

1) O samych ICS słyszałem sporo opinii, jedni mówią, że nowa seria jest na poziomie G&P, inni, żeby uciekał od tego jak najszybciej mogę :roll: . Jak jest naprawdę?

2) Jaki Hop-Up (metal czy abs) mają zamontowany MP5 ICS i czy należycie podkręca kulki?

3) Jakie łożyska (z tego co wiem 6mm, ale kulkowe czy ślizgowe, metal czy abs) są zastosowane?

4) Jak wygląda kompatybilność z magami innych firm?

5) Jak wygląda kompatybilność elementów wewnętrznych, które elementy nadają się do wymiany już na początku?

6) Wykonanie zewnętrzne: lepsze czy gorsze od nowych wersji CA?

Wiem, że pojawią się głosy, że odpowiedzi na te pytania już padły. Przeczytałem wszystkie tematy na temat MP5 ICS i niewiele się dowiedziałem. Chodzi mi TYLKO I WYŁĄCZNIE o najnowsze wersje. Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Wojciech

Edited by Lord_Viader

Odpowiadam (jako dystrybutor ICS w Polsce - informacje z pierwszej ręki):

Ad 1) Jest dobrze. Repliki są wytzymałe i solidnie wykonane, chociaz seria MP 5 nie ma oznaczeń producentas ostrej broni. Za to repliki z najnowszej serii produkcyjnej mają już indywidualne numery seryjne. Natoamist w ciągu roku-dwóch będą całkowicie przeprojektowane - nowy system hop-up, dwudzielny gearbox, stalowe, tłoczone body. Ale na razie ICS koncentruje się na L85 i SIG'ach, więc chwile jeszze na to tzreba będzie poczekac.

Ad 2) Hop-up jest tego systemu co w MP5 TM. Podkręca dobrze.

Ad 3) Łożyska są 6 mm, stalowe, ślizgowe, samosmarujące.

Ad 4) Pasuja wszystkie normalne magi do MP5, czyli CA, TM etc.

Ad 5) W środku jest standardowy gearbox v.2 i silnik Turbo 3000. Do wymiany na początku w zasadzie nie ma nic. Można zmienic lufę na precyzyjna, ew. gumke hop-up na silikonową. Wymiana jakichkolwiek innych częsci ma sens dopiero przy tuningu. W stocku powinna przepracowac bezawaryjnie i bez najmniejszych problemów przynajniej 3-4 lata.

Tuningi mamy rozpisane na stronie sklepu, gdze zapraszam.

Ad 6) Tutaj zdania są podzielone. Z jednej stronie wykonanie jest naprawdę solidne i odwzorowanie wymiarów jest dobre, z drugiej nie ma smaczków takich jak oznaczenia producenta czy dostęp do komory hop-up przez wyrzutnik łusek.

W razie pytań, proszę śmiało.

Zasięg skuteczny/całkowity ile wynosi ? I jakiej długości w wersji sd5 można schować lufę w tłumiku. Jak sądzę bez wymiany cylindra się nie obejdzie. PZDR

PS. Jaka bateria zmieści się nam w kolbie ? :)

Edited by gogin1

Ciekawość ludzką trudno zaspokoić :-P Więc jeszcze 5 pytań :-P

1) Tłumik w SD faktycznie tłumi czy tylko "fajnie"(rzecz gustu) wygląda?

2) Czy body ICS jest kompatybilne z CA?

3) W odpowiedzi na jeden z moich poprzednich postów padła odpowiedź, że hop-up jest w standardzie Marui. Czyli rozumiem, że jest plastikowy.

4) Prowadnica jest wzmocniona/metalowa czy plastikowa?

5) Na stronie Military.pl jest napisane że, bebechy wytrzymują bez zmian do 440fps. Chcąc uzyskać te 370-380fps, póki co nie inwestując w bore-up co musiałbym wymienić?

Z góry przepraszam za ilość pytań, ale im mniej niejasności, tym większe prawdopodobieństwo na udany zakup. Więc z góry dziękuję za wyrozumiałość :-P

Pozdrawiam!

Wojciech

Z góry przepraszam za ilość pytań, ale im mniej niejasności, tym większe prawdopodobieństwo na udany zakup. Więc z góry dziękuję za wyrozumiałość

No od tego jest chyba te forum ;-) .

Od siebie mogę napisać, że tłumik tłumi, a komora HU jest raczej plastikowa. Co do reszty nie jestem pewien. A i nie wierz we wszystko, co Military.pl pisze 8) .

Edited by Kruczy

Wiem, że nie miało być o starszej wersji MP5 ICSa, ale moja wytrzymała 2 lata prawie codziennego katowania bez wyraźnych oznak zurzycia. Nawet nie jestem w stanie określić ile tyś. kulek z niej wystrzeliłem. Dodam jeszcze, że ani razu jej nie przesmarowałem. Po tych 2 latach zobaczyłem tylko spadek mocy sprężyny (po czymś takim wypadało ;)) i lekkie zurzycie podzespołów. Myślę, że nowa wersja jest podobnie pancerna.

• 2 weeks later...

Tak, jest w dziale TESTY. Wcześniej tego nie zauważyłem. Mogę się całkowicie zgodzić z tym opisem. Jednak aktualnie, po przebiegu ok. 6k magazynek się telepie, tłumik zresztą też ma luzy. Po za tym wszystko jest dobrze.

Edited by Kruczy