mastah Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 A pytanie z innej beczki - jak z wygodą? Pozdro Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 Jak dla mnie najwygodniejszy plecak wojskowy jaki na plecach miałem. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 Powiedziałbym raczej "najwygodniejszy polski plecak wojskowy" Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Idź się udław hamburgerem :-P Miałem okazję nosić plecak SPEAR i CFP-90 i jak dla mnie zasobnik jest wygodniejszy od tych dwóch wcześniej wymienionych. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Wolę kebaba. Kanadyjsko-amerykański ILBE jest wielokrotnie bardziej komfortowy od wz. 987. A Lowa Saracen, Karrimor Sabre albo norweski Bergans to już ekstraklasa. Aha, żeby nie było - za plecak "wojskowy" uznajemy ten, który został zakontraktowany przez którąś z armii świata a nie plecak zaprojektowany przez cywilną firmę do ewentualnego użytku wojskowego (Kifaru, Janysport, Arrizon). Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 (edited) Bo ja wiem czy można porównywać ILBE z zasobnikiem? Różnią się pojemnością o 25 L (Chyba, że masz na myśli Recon ILBE) i ILBE nie ma tak dużych możliwości regulacji. A saracen przyznaję zacny plecak, lecz do zasobnika mu w wygodzie brakuje (Nadal moja opinia). Ale jeżeli brać pod uwagę to że częściowo wywiązuje się z bergena będąc przy tym o wiele wygodniejszy to zaryzykowałbym stwierdzenie, że saracen jest ze best wśród plecaków wojskowych. Edited December 23, 2008 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Zielarz Posted December 24, 2008 Report Share Posted December 24, 2008 Wygodniejszy od Campusa i wytrzymalszy. Bardzo polecam. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Ale jeżeli brać pod uwagę to że częściowo wywiązuje się z bergena będąc przy tym o wiele wygodniejszy to zaryzykowałbym stwierdzenie, że saracen jest ze best wśród plecaków wojskowych. Możesz to jakoś po ludzku? Zielarz, co Campus ma do plecaków wojskowych.... Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Mam "Konfekcjonera" i jestem bardzo zadowolony :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 13, 2009 Report Share Posted February 13, 2009 A może byś rozwinął swoją wypowiedź? Bardzo zadowolony to raczej mało obiektywny i mało konkretny argument. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 (edited) Jest on pojemny , to dla mnie najważniejsza zaleta gdyż przyda się nie tylko na strzelanki ale też dłuższe wypady, obozy itd. Kolejna rzecz to duży zakres regulacji, dużym plusem jest możliwość dostosowania go do wzrostu noszącego. Ramiączka są wygodne, nic się nie wpija w ramiona. Nie odstają nitki, nic się nie pruje, robi wrażenie solidnego. To chyba wszystko ;) Edited February 14, 2009 by Azur Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Ramiączka w wz.987? Ramiączka to mają chłopie staniki, plecaki mają szelki. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Nie odstają nitki, nic się nie pruje, robi wrażenie solidnego. Chyba tylko robi wrażenie, bo uszyty jest z badziewnego poliestru. Będzie się pruł, przecierał... Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 @aciepk - mój błąd w nazewnictwie. @Szaszłyk - na tkaninach i ich jakości nie znam się, dlatego użyłem wyrażenia "robi wrażenie". Zobaczymy jak to będzie ;) Quote Link to post Share on other sites
biohazard4 Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Ja posiadam od roku Alpinusa i potwierdzam fakt że jest ciężki ale mimo że chodziłem z nim z ok 25 kg na plecach przez parę godzin podczas strzelanki to naprawdę niewiele go czuć na plecach. W moim egzemplarzu nie mam odstających nitek itp. ale co do materiału zgodzę się z szaszłykiem mógłby być lepszy jak za taką cenę. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted June 20, 2009 Report Share Posted June 20, 2009 Po paru miesiącach używania brak jakichkolwiek uszkodzeń materiału, "jedynie" poszedł zamek od dolnego zbiornika. Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted July 11, 2009 Report Share Posted July 11, 2009 (edited) Ja od paru dni posiadam zasobnik piechoty górskiej firmy KAMA Przetestowałem go dzisiaj w terenie i jestem z niego bardzo zadowolony (komfort cud malina). Można go wyładować i nie czuć takiego ciężaru jak np. w zasobniku desantowym lubawa. Posiada sporo pasków na mocowanie innego szpeju. Niby to szajs ale u mnie wszystkie szycia wyglądają na solidne. wada dla mnie jest to że zasobnik nie posiada tak dużej klapy jak w desantowym lubawy Edited July 11, 2009 by granat91 Quote Link to post Share on other sites
Minion Posted December 9, 2009 Report Share Posted December 9, 2009 Dostałem właśnie zasobnik Tailora. Różnice? kolorystycznie najciemniejszy ze wszystkich. Materiał o wiele gładszy i cieńszy. Przypomina ten na szelkach mojego janysport pp25 (sama przestrzeń załadunkowa w janysporcie jest z mocnej, szorstkiej kordury). Nie wiem co to za materiał, bo jest tylko metka, papierowa producenta z podpisem na dole "gore tex". Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 a pajak dobre są ? mam włąnsie okazje kupic nóweczke zasobnik za 200zł :) (bez patrolowego ale patrolowy mam alpinusa dostałem w prezencie od kumpla ;) ) Quote Link to post Share on other sites
Minion Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 Pajaki po 600 zł na specshopie sprzedają. Nie widziałem by ktoś u mnie na kompanii miał plecak tej firmy. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 no własnie chodzi mi o wytrzymałosc plecaczka czy bedzie dobry choć poliester wiecznościa nie grzeszy ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 cóż plecak przeżył w miniony weekend chrzest bojowy ;) ( wcześniej został spryskany impregnatem do gore, jakis za 20zł z decathlonu :P ) obciązenie plecaka- 34kg, błoto, bagno, oblanie wodą, deszcz,tarzanie po syfie leśnym - zero sladów zuzycia, rzepy całe ( choć dziwi mnie ze sa jasne a nie zielone lub czarne... ? ) nic sie nie urwało, nie odpadło, wygodny, pojemny :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 10, 2010 Report Share Posted April 10, 2010 No fajnie, ale myślisz, że plecak rozleci się po jednym wyjeździe? Może chiński badziew kosztujący 5$ w hurcie, ale nie plecak który musi spełniać pewne wymagania WP! Jakiekolwiek opinie nt. wytrzymałości powinno się formułować po dłuższym okresie użytkowania. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 11, 2010 Report Share Posted April 11, 2010 kupiłem go używany, poprzedni właścieciel też z nim sie nie cackał ;] Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Mój zasobnik sypie się kompletnie. Ekspres przedni poszedł, zaszyłem go zwyczajnie, żeby nie sprawiał problemów. Tylni ekspres od klapy również poszedł. Fastexy od szelek - poszły już parę miesięcy temu. Teraz szwankuje fastex z przodu (ciągnący klapę w dół plecaka). Jednocześnie widzę, że na allegro jest wysyp zasobników firmy Tailor. Czy ktoś mógłby coś powiedzieć na temat plecaków tego producenta? Upolowanie Alpinusa chyba graniczy z cudem. O wiele prostszy do zdobycia jest Janysport PP75 i to chyba będzie lepszy wybór. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts