marcin_d Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Hej a co z Twoim Ekipa - FernspähSpezialZug 200 Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Nie zaczeła nawet za dobrze istnieć i się rozleciała. Było nas w sumie 2 ale kumpel odpadł. Co prawda fernów robię dalej ale już nie z takim zapałem. Tzn sprzedaję chest riga lindnerhofa i zostanę przy brytolskim assault vescie. Chcę bardziej się skupić na spadochroniarzach i w nich inwestować. :) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Faktycznie, nie jest to tak medialnie nagłośnione jak inne akcje czy formacje. Informacje są dostępne, ale trzeba znać jezyk, albo wiedzieć gdzie szukać. Do tego dochodzi jeszcze dostępność sprzętu, ceny itp. Pozostaje tylko na to liczyć, że to chwilowy kryzys tematyczny. BW jest akurat w fazie dynamicznych zmian co dalej z tego wyjdzie - zobaczymy. Quote Link to post Share on other sites
Vespi Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 (edited) Dlaczego tak mało jest ludzi interesujących się BW? Pomijając kwestie kulturowe, ceny i dostępność szpeju są bardzo zaporowe. Informację moim zdaniem są dość łatwo dostępne, IMHO łatwiej dostępne niż 2-3 lata temu. Porównując ceny i dostępność aktualnych kamizelek BW i RMC, można bardzo łatwo stwierdzić dlaczego ludzie wybierają inne kierunki niż BW. Zmiany wspomniane przez Wolfa też mają jakieś wpływ, na popularność, dopóki sytuacja się nie ustabilizuje, ciężko jednoznacznie uznać co jest aktualne, a co w fazie testów. Edited December 30, 2013 by Vespi Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Może nawet nie do końca zaporowe, ale trudne do zdobycia i mało jest nowoczesnego (aktualnego) umundurowania i sprzętu z demobilu. W końcu rzadko się coś gubi na poligonie, a wojsko nie trenuje cały czas :icon_lol: Wszystko co jest tanie i ogólnodostępne to niestety ciągle jeszcze zwykły flecktarn i S95, reszta to albo zasobny portfel albo dużo cierpliwości ebayu. Ciężko jest też o dokładne wzory do naśladowania, bo każda kompania może zaopatrywać się we własnym zakresie. Takie jest niemieckie wojsko i trzeba się z tym pogodzić, że nie będzie gotowej instrukcji obsługi jak dla przykładowo amerykanów. Jedni mają śpiwory Carithia a inni Ajungilak, kolejny rękawiczki Machnixa i inny Hatcha... Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Tak, pewnie rekonstruktorów czy nawet "stylistów" by się na palcach dało policzyć - bo tyle jest ludzi co wyszli poza gietkę od GFC i zestaw z armyworlda podstawowy o któym napisał Wolf. Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 (edited) Ło jery, ale demonizujecie :D Co do cen sprzętu - amerykański jest droższy, naprawdę. Jest po prostu obficie skopiowany :) Bardzo mało jest prawdziwych rekonstruktorów US czy UK army. Większość jedzie na replikach i nie ma się czym podniecać. CP, Paraclete, LBT, EI, HSGI - to wszystko kosztuje krocie, dużo więcej niż jeden z najdroższych niemieckich producentów, LHT. Mit o drogich Niemcach :D Z jednym tylko się zgodzę - na dopieszczenie G36 trzeba się trochę wykosztować i napracować, chociaż sam dłuższy czas miałem JG i nie narzekałem :) Części z HK oraz elektronika niemiecka są akurat drogie, ale nie każdy to mieć musi (podejrzewam że amerykańskie są tak samo drogie - nawet najlepsi rekonstruktorzy mają repliki PRC...). Co do dostępności - kwestia jak bardzo czegoś potrzebujesz. Na rynku jest wystarczająca ilość sprzętu, aby każdy chętny mógł się ładnie "przyszpejować" :P Ja osobiście spotykam się z pojedynczymi przypadkami, że czegoś nie idzie znaleźć, najczęściej są to albo najnowsze graty, albo rupcie z lat 90tych. Jak coś, chętnie pomogę w poszukiwaniach :) Walcie śmiało. Eloszka! Edited December 30, 2013 by Moris Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted January 1, 2014 Report Share Posted January 1, 2014 B1 / wczesne KSK MORE: http://www.abload.de/gallery.php?key=xcFJX0Ig Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 Bardzo ciekawe. Który to rok, czy tam widzę bagnet od AK74 w spadku po NVA? Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 95/96 Okres przekształcenia się B1 w KdoKp. Na razie to dopiero początek stylizacji. Dokładnie, bagnet NVA. Powinienem mieć nieco nowszą wersję ale z rozpędu zalicytowałem tą :P Różni się tylko trzonkiem. Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Najnowszy zakup: Kamizelka P6 Lindnerhof taktik w kamuflażu flecktarn z ładownicami tegoż samego producenta jak i Tactical Tailor, Black Hawk, i Tasmanian Tiger. Sordiny Z-Tactical i nerka BHI. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Z ciekawości sprawdziłem cenę kamizelki - :teeth: Jeżeli za tą ilość euro nie ma balistyki w zestawie, to... :teeth: A jak się prezentuje założona? Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 (edited) Balistykę można dokupić za 450€ xD Edited January 16, 2014 by Moris Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 (edited) Na chwilę obecną nie mam za bardzo czasu zrobić zdjęć. Jak cos wynajdę to popstrykam focie. Same wkłądy SK1 to koszt 400€ :icon_razz: Cóż poradzić. Foto prawdopodobnie spadaka w tejże kamizelce: Powiem tak :D mi się podoba. :) Edited January 16, 2014 by CptInzMathias Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Cenowo kosmos :teeth: Toż to koszt porównywalny z wynalazkiem pokroju Strandhögga, którego konstrukcja jest znacznie bardziej skomplikowana :teethh: Po pierwszych oględzinach, warto było? Tzn. nie wiem ile Ty za to płaciłeś, ale jak ją oceniasz pod kątem wygody/sensowności rozwiązań i kroju? Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Wczesniej uzywałem Mehlera SK + na to chest rig LHT z sliniakiem i nie było to dla mnie idealne rozwiązanie. Jestem dość niski więc potrzebowałem czegoś mniejszego. Miałem na sobie plejta Miwo i w sumie wyszło że plejt będzie najlepszym rozwiązaniem. Pierwsze wrażenie po ubraniu to dużej różnicy w wygodzie nie ma aczkolwiek stwierdzam ze warto było :D .. być może przy dłuższym noszeniu wyjdzie jak jest w rzeczywistosci. Na pewno jest lepiej niż Mehler SK+ chest rig. Kupiłem P6 bo mi się najbardziej podobało. Krój jest jak to w plejtach tyle że kamizelka ma doszyte duże pokrowce na wkłady SK1 przez co lepiej chroni. Quote Link to post Share on other sites
Cezarovski Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Mój ostatni zakup: Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 (edited) Czo te ISAFy xD No i giwerka jeszcze. Edited March 20, 2014 by Wolf Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Rekonstrukcja spadochroniarza z 313 batalionu powietrznodesantowego na misji ISAF w 2011-2012 roku. Sesja zdjęciowa z kolegą stylizującym się na Polskie Jednostki Specjalne. Całość w stylu: "German Fallschirmjagers and Polish Special Forces soliders during recon in northern Afghanistan" :icon_lol: Jeszcze kilka kosmetycznych rzeczy do zmian. Reszta zostaje tak jak jest. :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 Lindnerhof Taktik Plattenträger Gen. IV Setup pod grenadiera EGB-kräfte,ukończony w jakichś 80%. Panel przedni: - triple shingle pouch 5FTD (LHT) - double shingle pouch TAN (LHT) - Serpa QD adapter (BHI) - CAT - Grimlock - Peltor PTT Panel tylni + cummerbund (od lewej do prawej): - radio pouch khaki (TacTai) + Motorola XTS3000 - shingle pouch 5FTD (LHT) - utility OD + strobe pouch TAN (TacTai) - utility/IFAK OD + Grimlock (75Tactical) - frag pouch 5FTD (KHS) - smoke pouch 5FTD (LHT) Druga linia: * bandolier sand (BHI custom) * duty belt BLK (BHI) (od lewej do prawej): - Leatherman Wave - małe utility BLK (LBT custom) - dump pouch MC (LHT) - NVG pouch OD (BHI) - frag pouch TAN (TacTai) - małe utility OD (Arktis) - platforma udowa Serpa na USP + QD adapter + USP KSC Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Nowe zakupki :icon_razz: - rękawice BHI SOLAG (wersja z kevlarem) - czapka 4Hazard (wersja softshell) - lonża asekuracyjna Attack + karabińczyki Omega - CS "Kunduz" od 75Tactical - Peltor COMTAC III - BHI jacket slot belt loop + QD adapter - hełm custom - skorupa TC2001 + zawieszenie i podusie HCS (przekonałem się od razu jaką chu...wą jakość ma HCS...) - Streamlight Sidewinder compact - RGW60 (bez optyki i zawieszenia , ale dorobi się!) Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted July 7, 2014 Report Share Posted July 7, 2014 Ja i Matias na pikniku lotniczym w Krakowie :) Rekonstrukcja batalionu 313 spadochroniarzy z pododdziału specjalnego EGB, ISAF, 2013. Wincyj fot: http://abload.de/gallery.php?key=jp1rDaHM http://abload.de/gallery.php?key=sE80VPeU Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 8, 2014 Report Share Posted July 8, 2014 Moris, co Ty nosisz w tych 12-tu malutkich ładownicach? Pytam tak po prostu z ciekawości, bo chyba nie 12 magów do pistoletu... :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted July 8, 2014 Report Share Posted July 8, 2014 (edited) Magi do pistola widać na placie, tamto na granaty. Edited July 8, 2014 by marcin_d Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 8, 2014 Report Share Posted July 8, 2014 Fakt, nie pomyślałem, przecież na fotce jest też granatnik... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts