pablo79 Posted May 11, 2008 Report Share Posted May 11, 2008 (edited) Przypominam, AR11 jest w kalibrze 6mm airsoft, nie airgun. To nie wiatrówka !! a to nie forum wiatrówkowe. W kwestii merytorycznej max sensowna waga kulki do AR-11 to 0,28g..... Pokaz, gdzie napisalem, ze AR11 to wiatrowka, albo ze to jest forum wiatrowkowe. 0,43g beda lepsze od 0,28g przy tej mocy. Tak sie sklada, ze strzelam do tarcz, i uzywam do tego replik asg, a nie wiatrowek. Edited May 11, 2008 by pablo79 Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Pokaz, gdzie napisalem, ze AR11 to wiatrowka, albo ze to jest forum wiatrowkowe. 0,43g beda lepsze od 0,28g przy tej mocy. Tak sie sklada, ze strzelam do tarcz, i uzywam do tego replik asg, a nie wiatrowek. A czy te repliki mają HU czy nie? Bo wydaje mi się że mimo ogromnej mocy brak hop - up'a przyczyni się do tego, że cięższe kulki będą po prostu lądować bliżej niż lżejsze. Poza tym kris3k chyba wie co mówi, w końcu strzelał z tego "czegoś" ;) Quote Link to post Share on other sites
VITREUS Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 (edited) -=treść skasowana=- Raz jeszcze: proszę darować sobie dyskusje o etyce, sensowności tej repliki i innych duperlach... Temat jest O REPLICE a nie o tym czym kierowała się się firma tworząc ją. Karabinem strzela kulkami 6mm BB więc uznajemy że jest karabinkiem ASG. Kropka. Posty offtopic będą kasowane. Chopin Edited May 15, 2008 by Chopin Quote Link to post Share on other sites
assassinRPG Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Tak apropos sciszenia repliki W tym wypadku zaden materiał tłumiacy nie da rady, pomyślcie o tłumiku zbudowanym na ostrym pierwowzorze. Troche sie bawiłem w tłumienie replik i juz mam pare własnych patentów Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 5, 2008 Report Share Posted June 5, 2008 Assasin... bawiłęś się troche w tłumienie replik? To może wyjaśnisz mi na czym polega tłumienie w replikach "materiałem tlumiącym" ?? Bo dość to dla mnie zagadkowe... Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted June 19, 2008 Report Share Posted June 19, 2008 (edited) Ktos z posiadaczy uzywa sprezonego powietrza, czy wszyscy zasilaja dwutlenkiem wegla? Edited June 19, 2008 by pablo79 Quote Link to post Share on other sites
kris3k Posted July 8, 2008 Author Report Share Posted July 8, 2008 Cześć, Artur z broń i amunicja używa HP - zadowolony :) poproszę go o jakąś krótką opinię. P.s. Są już dostępne typowe M'ki z modyfikacją wewnętrzną taką samą jak w AR11 - również 6mm only - semi/full auto. Quote Link to post Share on other sites
Sniper_SpecSquad Posted July 24, 2008 Report Share Posted July 24, 2008 -=skasowane=- Czy to podforum wygląda jak komis? Chopin Quote Link to post Share on other sites
Skaut Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 Ściszenie repliki jest w miarę możliwe. U mnie daje radę tłumik Madbull Gemtech Halo. W środek tłumika włożyłem jeszcze sprężynę tak jak ma to miejsce w tłumiku do UZI WA. Dźwięk wystrzału został wyraźnie stłumiony, jednak pracę mechanizmu ciężko jest wyciszyć tłumikiem. Wg. mnie RAM pięknie brzmi w pomieszczeniu zamkniętym, bez tłumika :). Aha, strzelam z AR-12Rb czyli M4. Quote Link to post Share on other sites
tommy_pl Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 A Jak Wyglada Sprawa z Kompatybilnością czesci innych producentow. Głównie po głowie chodzi mi zestaw szyn RIS. I 2 sprawa czy patrzeliście do środka i czy tam faktycznie niema możliwosci wsadzenia komory hop-siupa od jakiejś eMki ? Quote Link to post Share on other sites
Skaut Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Przymierzałem RIS CA i P&J. Po odpowiednich przeróbkach by weszły, ale nie ma szans żeby przypasowały po wyjęciu z pudełka. A poza tym są zestawy RIS dedykowane do RAM :). Co do komory HU jeśli byś się uparł to pewnie by Ci się to udało, ale wiązało by się to z przerobieniem lufy, komory a może nawet odpowiednimi pracami nad lower reciverem. Ale po co HU? Żeby zepsuć celność? Quote Link to post Share on other sites
tommy_pl Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 A Moge dostać jakis link do takich zestawów. Patrzyłem ale nieznalazłem nic. Quote Link to post Share on other sites
tommy_pl Posted August 28, 2008 Report Share Posted August 28, 2008 Oraz Moje kolejne pytanie :) Czy Ta Kolba Będzie Pasować ? Czy Cylinder z gazem Przeszkadza bo niewiem wogóle jak jest to zbudowane . Quote Link to post Share on other sites
Skaut Posted August 28, 2008 Report Share Posted August 28, 2008 1. http://www.rap4.com/paintball/os/rap4-fros...ard-p-3768.html 2. http://www.rap4.com/paintball/os/rap4-tact...ard-p-3488.html 3. http://www.rap4.com/paintball/os/rap4-system-p-269.html ;-) Quote Link to post Share on other sites
union123 Posted September 5, 2008 Report Share Posted September 5, 2008 Gram na RAM METS a to w 90% to samo z konwersją bezłuskową, czyli podobną Uzywam do zasilania HP , bo moim zdaniem to najlepszy sposób zasilania. Z jednej butli przy semi wyszło mi około 300 strzałow. Stabilnośc i zasięg na Hp jest stały w osiagach Dla porownania 1. butla HP 3000psi - 300 strzałów 2. R-tuba 2x12g CO2 - 60-90 strzałow biorac pod uwage wrażliwość CO na temperaturę to HP jest słusznym rozwiązaniem. Quote Link to post Share on other sites
Skaut Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Wg. mnie HP jest dużo lepsze, ale wygląd kolby przy butli z HP jest żałosny. Na C)2- 88 g mam ok 25-300 strzałów, a kolba prawie zachowuje swój pierwotny kształt, dlatego wybrałem CO2. Quote Link to post Share on other sites
kris3k Posted October 16, 2008 Author Report Share Posted October 16, 2008 Zarówno Union jak i Upadly_skaut mają rację. Tzn w zimę mini HP na lato 88g jest OK, jednak nie widze sensu stosowania dwóch różnych systemów zasilania, lepiej grać cały czas na HP... jak to mawia kolega Jaber - "urywa dupe" :D Kwestia wyglądu, może to przeszkadzać tylko tym, którzy lubią wyglancowane repliki na wysoki połysk - pełna lanserka :) Natomaist istotniejsze jest maskwoanie, rozbcie kształtów charakterystycznych dla broni - czyli szmaty, taśmy maskujące, jakieś siano, farbki etc - wtedy większa kolba, ani butelka HP nikogo razić nie będą -bo ich nie będzie widać. Już prawie dwa lata eksperymentujemy z RAM'ami, czy to na farbę, czy asg - jedynie HP ma sens. Quote Link to post Share on other sites
Skaut Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Na razie radzę sobie z CO2 świetnie :). Mam dobrą powtarzalność. Na kulkach 0.35 ostatnio miałem wahania o 7 fps największe więc jestem bardzo zadowolony. Była temperatura 10 C +/- 1 i sprawdzało się świetnie. Krisek pewnie się orientujesz. Jak wygląda sprawa w włożeniem dłuższej lufy? Ma to jakiś sens, zwiększa widocznie celność/ zasięg? Bo jednak przy tej lufie którą mam w M4 może dałoby się coś jeszcze podciągnąć :) Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted November 8, 2008 Report Share Posted November 8, 2008 Włożenie długiej lufy w gaziaku da jeszcze więcej, niż ta sama wymiana w AEGu. Quote Link to post Share on other sites
al_fik Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 mam pytanie z trochę innej beczki ... jak w ar-11 jest rozwiązane przytrzymywanie kulki przed strzałem, że się nie wytacza z lufy? W aegu trzyma ją front gumki HU, a w ar-11? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Nie jest rozwiazane ;) Jak opuścisz lufę to się wyturla ;) No może nie zawsze ;) Quote Link to post Share on other sites
kris3k Posted November 14, 2008 Author Report Share Posted November 14, 2008 Wyturla się tylko pod koniec maga, gdy sprężyna maga jest już niemal zwolniona. Utrzymanie kulki w komorze ejst rozwiązane poprzez minimalne wgłębienie w górnej ściance elementy który wchodzi do gniazda maga - coś jak komora HU - kulka z pełnego maga zostaje w to zagłębienie dociskana siłą spężyny maga - dlatego jeżeli mamy pełny magazynek, półmaga a anwet jeszcze mniej, to kulki się nie wyturlają. W konwersjach łuskowych z HU to właśnie podklejona gumka trzyma kulki przed wyturlaniem. P.s. Zapraszam do lektory najnowszego numeru "Broń i Amunicja" - jest tam dobrze napisany - 4stronnicowy artykuł na temat RAM AR11 Quote Link to post Share on other sites
eMAGie Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Zapraszam do lektory najnowszego numeru "Broń i Amunicja" - jest tam dobrze napisany - 4stronnicowy artykuł na temat RAM AR11 Artykuł nie jest w całości poświęcony AR-11. Sporo miejsca przeznaczono na opis RAMów jako takich, porównaniu RAMów z elektrykami oraz kwestii fpsów. Quote Link to post Share on other sites
kris3k Posted November 14, 2008 Author Report Share Posted November 14, 2008 Tak masz rację. Pewnie dlatego, że AR-11 to też zwykły RAM z kilkoma zmienionymi elementami :) Quote Link to post Share on other sites
lup Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Ale całościowo sam artykuł nie jest taki zły i uważam, że wart zapoznania :) Mimo, że interesuje się RAM-ami od jakiegoś czasu i staram się maksymalnie sporo o nich przeczytać, obmacać i popróbować to i tak znalazłem parę spraw, które mnie zainteresowały. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts