Churchill_MD Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Tak sobie pomyślałem, że skoro wielu chwali Belleville, to sobie kupię takowe ;-) Zanim jednak to zrobię, to rozejrzałem się po internecie i zrobiłem krótką charakterystykę butów Belleville dopuszczonych do noszenia z ACU. Zachęcam innych do zamieszczania swoich opinii na temat tych butów oraz do przygotowania podobnych zestawień dla innych producentów. Zaczynamy: Do noszenia z mundurem ACU wg regulaminu US Army dopuszczone są: Belleville 220 DES ST, 300 DES ST, 330 DES ST, 340 DES, 390 DES, 790, 790 ST i 795. 220 DES ST - Hot Weather Safety Toe Boot TLS Tri Layer Sole Construction (trójwarstwowa podeszwa) Materiał wierzchni – skóra w kolorze Tan / CORDURA Stalowa wkładka na czubku buta - spełnia standardy ASTM F2412-05 i F2413-05 Wyłożenie wewnątrz – COOL-MAX Środkowa warstwa podeszwy – guma / poliuretan Zewnętrzna warstwa podeszwy – guma, VIBRAM Sierra Wyjmowalna wkładka poliuretanowa Wysokość – 8 cali 300 DES ST - Hot Weather Tan Safety Toe Boot Podeszwa VANGUARD Running Shoe Sole Construction Materiał wierzchni – skóra w kolorze Tan / CORDURA Stalowa wkładka na czubku buta - spełnia standardy ASTM F2412-05 i F2413-05 Nie posiada wyłożenia wewenątrz Środkowa warstwa podeszwy – poliuretan Zewnętrzna warstwa podeszwy – guma, VIBRAM Sierra Wyjmowalna wkładka poliuretanowa Wysokość – 8 cali 340 DES - Hot Weather Flight and Combat Vehicle (Tanker) Boot Podeszwa VANGUARD Running Shoe Sole Construction Materiał wierzchni – skóra w kolorze Tan / NOMEX Wyłożenie wewnątrz – X-STATIC (przeciwbakteryjne, przeciwzapachowe) Środkowa warstwa podeszwy – poliuretan Zewnętrzna warstwa podeszwy – guma, VIBRAM Sierra Wyjmowalna wkładka poliuretanowa Wysokość – 8 cali 390 DES - Hot Weather Tan Combat Boot Podeszwa VANGUARD Running Shoe Sole Construction Materiał wierzchni – skóra w kolorze Tan / CORDURA Nie posiada wyłożenia wewenątrz Środkowa warstwa podeszwy – poliuretan Zewnętrzna warstwa podeszwy – guma, VIBRAM Sierra Wyjmowalna wkładka poliuretanowa Wysokość – 8 cali 790 - Waterproof Tan Combat and Flight Boot Podeszwa VANGUARD Running Shoe Sole Construction Materiał wierzchni – skóra w kolorze Tan / Nylon Wkładka z GORE-TEX Wyłożenie wewnątrz - OMAHA Moisture Wicking Lining (pochłania wilgoć) Środkowa warstwa podeszwy – poliuretan Zewnętrzna warstwa podeszwy – guma, VIBRAM Sierra Wyjmowalna wkładka poliuretanowa Wysokość – 8 cali 790 ST - Waterproof Tan Safety Toe Boot Podeszwa VANGUARD Running Shoe Sole Construction Materiał wierzchni – skóra w kolorze Tan / Nylon Stalowa wkładka na czubku buta - spełnia standardy ASTM F2412-05 i F2413-05 Wkładka z GORE-TEX Wyłożenie wewnątrz - OMAHA Moisture Wicking Lining (pochłania wilgoć) Środkowa warstwa podeszwy – poliuretan Zewnętrzna warstwa podeszwy – guma, VIBRAM Sierra Wyjmowalna wkładka poliuretanowa Wysokość – 8 cali 795 - Waterproof Insulated Tan Combat Boot Podeszwa VANGUARD Running Shoe Sole Construction Materiał wierzchni – skóra w kolorze Tan / Nylon Wkładka z GORE-TEX Wyłożenie wewnątrz - OMAHA Moisture Wicking Lining (pochłania wilgoć) Ocieplenie - 200g THINSULATE™ Środkowa warstwa podeszwy – poliuretan Zewnętrzna warstwa podeszwy – VIBRAM FIRE & ICE™ lepsza przyczepność na śliskiej powierzchni Wyjmowalna wkładka poliuretanowa Wysokość – 8 cali Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 17, 2008 Report Share Posted May 17, 2008 Ja tylko tyle dodam od siebie: 330 Desert rok czasu na nogach (w zasadzie można to potraktować dosłownie bo od przeszło roku nie chodzę w innych butach tylko w tych) - wygodne są, - schną szybko, -niestety podeszwa sie starła w jakichś 50% (ale weźmy pod uwage warunki użytkowania: piasek, beton, afalt, błoto, kamienie, szutry przez ponad 12 miesięcy po minimum 10 godzin dziennie) - popękał jeden na łączeniu z podeszwą od wewnętrznej strony stopy. Ogólnie są OK ale trzeba sobie kupić jakies drugie buty na zmianę i np do kościoła czy na imprezy chodzić w innych 'normalnych" butach a tym dać odetchnąć. Co do 700 nie mam nic na razie do napisania poza tym że są wygodne i gore daje radę. Chodziłem w nich w zime trochę a aktualnie raczej sobie stoją pod ścianą. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 (edited) 2 pary 790V (chyba "V", w każdym razie ta wersja co ma podeszwę klejoną). Jedna od ponad dwóch lat, teraz tylko na strzelanki bo jest dojechana (zje*ałem je totalnie susząc przy ognisku). Pierwsze półtora roku noszone dzień w dzień a w weekendy na strzelanki. Także w lato, mimo że to butki z gore. Po gdzieś 9-10 miesiącach membrana na zgięciach palców zdechła i w tym miejscu leci woda, ale reszta się trzyma. Druga para od trochę ponad pół roku. Te też nieco zje*ałem przy ognisku, ale mniej drastycznie :P Służą tylko do łażenia na codzień po mieście, bo sa w miarę czyste :P Przy ognisku rozwaliłem podeszwę - otóż materiał z którego jest ona wykonana zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykła guma. Nie topi się, a zamiast tego twardnieje na kamień i robi się kruchy. No i kiedy na imprezie wyciągnąłem sobie nogi przed ogniskiem i trochę przypiekłem prawą podeszwę, stwardniała ona - pech chciał, że akurat przy zgięciach palców... No i teraz mam wyłamaną dziurę 1x1cm i pęknięcie w poprzek całej podeszwy. Na szczęście nic nie cieknie. Do tego przy zbytnim podgrzaniu zewnęt4rzna podeszwa odkleja się od pianki amortyzującej. Dlatego radzę uważać na Bellki przy ogniskach :D No i oczywiście podeszwa się szybko sciera na betonie/asfalcie. Ale poza tym buciki są super. Teraz na codzień tyram bellki 550ST dla USMC, też sa fajne :P Edited May 18, 2008 by javelin Quote Link to post Share on other sites
łosiu Posted June 27, 2008 Report Share Posted June 27, 2008 Czy mógłby ktoś opisać wrażenia z użytkowania tych 220 DES ST? Bo w teorii to piknie, ale jak na dobrą sprawę ma się to na papierze do użytkowania na codzień? Pozdrawiam :] Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 Ja mam 220 DES i jestem zadowolony. Wygodne, choć ciężkie. Należy tylko pamiętać, że są to buty pustynne i bez membrany i natychmiast przemakają, ale i szybko schną. Coś jak Jungle ;) Quote Link to post Share on other sites
Mr.045 Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Czy ktoś porównywał belleville 790 z butami rocky 790? Quote Link to post Share on other sites
łosiu Posted October 25, 2008 Report Share Posted October 25, 2008 Mam pytanie, czym różnią się wersje A,V,G? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 25, 2008 Report Share Posted October 25, 2008 Sposobem mocowania podeszwy do buta: -A szyta i klejona -V vanguard, czyli przyklejona do pianki amortyzującej, która z kolei jest przyklejona do buta -G wulkanizowana Jeżeli było już na forum to się kajam... Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted October 28, 2008 Report Share Posted October 28, 2008 Mam pytanko. Miał ktoś styczność z Bellevilkami GICB? Rzekomo jest to odpowienik Bellevilli 700 - ale jakoś po zdjęciach wydaje mi się to czymś zupełnie innym. Ktoś wie cokolwiek na ten temat? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 28, 2008 Report Share Posted October 28, 2008 Ja je mam. Są... czarne, i ciepłe, a co jeszcze chcesz wiedzieć? :) Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted October 28, 2008 Report Share Posted October 28, 2008 Głównie czy toto samo co Belki 700 tylko z innymi oznaczeniami, czy coś zrobione z tych samych materiałów co 700tki, ale w innym.. kształcie? :) Ja zamówiłem sobie 700, szukam właśnie butków dla dziewczyny - a obecny kurs dolara odstrasza ją od zakupu 700tek. A akurat na allegro są GICB w jej rozmiarze, tanio - więc chce się dowiedzieć co to dokładnie jest :P Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 28, 2008 Report Share Posted October 28, 2008 czy toto samo co Belki 700 tylko z innymi oznaczeniamiNie miałem w ręku 700, ale podobno tak. Ja zamówiłem sobie 700Ja zamówiłem 700 i dostałem GICB ;) Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 No to sprawa jasna ;) Z podziękowaniem. Quote Link to post Share on other sites
happy666 Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Kurde, kupiłem belleville 390 DES, bez wyłożenia w środku i z przykrością stwierdzam, że to jedne z gorszych butów wojskowych jakie miałem na nogach... Za niskie w podbiciu, a dokładnie w miejscu łączenia języka ze skórą czuba, a jak w nich chodzę to pięty się obcierają. Nie wiem czy wyłożenie sprawia taką wielką różnicę czy może te buty są jakieś nie tego albo ja mam "nieamerykańską" stopę :-/ Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 1. Trzeba było brać numer większe w szerokości to by były luźniejsze w podbiciu. 2. Buty z wyściółką potrafią być gorsze od tych bez zaufaj mi... A obcieraniem pięty się postaraj nie przejmować, bo tak samo jest w junglach i jest to wkestia rozchodzenia. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 W ogóle ciekawa sprawa - ocenianie butów zaraz po kupnie. Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Ja swoje 550st oceniłem zaraz po kupnie - stwierdziłem że są extra i do tej pory tak twierdze :P Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Znane są przypadki oceniania przed kupnem, więc chyba nie ma co dramatyzować ;) Quote Link to post Share on other sites
Mr.045 Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Jak czyscić belki pustynne bo ktoś mi dzisaj na cmentarzu zapaskudził buta ni nie chce rozwalić zamszu. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Tym http://cgi.ebay.com/Kiwi-Desert-Boot-Care-...1QQcmdZViewItem Quote Link to post Share on other sites
Mr.045 Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Dzięki, mam nadzieje że nie będzie taki cleaner ingerował w membrane. Quote Link to post Share on other sites
happy666 Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Wiem, że ocenianie butów pare dni po kupnie (i chodzeniu) jest mało miarodajne, no ale przynajmnie ja i inni będą wiedzieć, że warto zwrócić uwage na to czy jest z czy bez wyściółki. :lol: Quote Link to post Share on other sites
łosiu Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Jakiś czas temu dotarły do mnie 790 i po miesięcznym chodzeniu w nich na codzień po różnym terenie stwierdziłem z przyjemnością, że są to jak na razie jedne z najwygodnieszych butów, które dotąd nosiłem. :] Laickie pytanie nr 1: Czy ktoś orientuje się kiedy to to zostało wprowadzone do armii? Laickie pytanie nr 2: #Foka, ta pasta Kiwi była testowana przez Ciebie? Moja rodzicielka powiedziała mi, jak to ich wyroby sprawiły, że skóra na bucie po użyciu pękała. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Jeżeli dobrze pamiętam to 790 wprowadzono coś koło 2003 roku, lecz nie jestem pewien do końca. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Koniec 2001 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts