Silverquick Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Witam Przeglądając internet w poszukiwaniu szerszych informacji na temat pistoletu maszynowego HK MP5A4, kilka razy natrafiłem na interesującą mnie rzecz. Mianowicie przeglądajć zdjęcia różnych jednostek specjlanych które korzystają z MP5 przyuważyłem że niektórzy ich członkowie posiadają MP5 wraz z celownikiem optycznym ( zauważyłem to na zdjeciach porzedstawiających członka SAS i GSG-9 ). I moje pytanie brzmi: po co celownik optzyczny w pistolecie maszynowym ??? Czy faktyczne jednostki specjalne zakładają optyke do MP5 czy ja jakieś dziwne zdjęcia znalazłem ???? Z uszanowaniem Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Na pewno nie mylisz lunety z kolimatorami zamkniętymi? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Quote Link to post Share on other sites
nockeer Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Hmm, mi to bardziej wygląda na latarkę niż na lunetę... Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 (edited) MP5SD on left, with dated, bulky and heavy HK Aiming Point Projector, and SD with laser sight at right. British SAS trooper with MP5A2 and scope. Estonian SOG with MP5SD3s, and what appears to be a pretty sophisticated night vision scope. Sam nie wiem co o tym myśleć. Są i duże, prymitywne kolimatory jak na pierwszym zdjęciu, jak i lunety na dwóch pozostałych. Zdjęcia i opisy: www.hkpro.com Edited April 21, 2008 by Imashel Quote Link to post Share on other sites
nockeer Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 W sumie racja, biorąc pod uwagę czasy w jakich zostało zrobione to zdjęcie (lata 80). Ale jakby nie było wygląda to jak latarka :P Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Latarki. Zdjęcie z okresu operacji w ambasadzie. W takiej konfiguracji SAS przeprowadzał szturm. MP5SD on left, with dated, bulky and heavy HK Aiming Point Projector, and SD with laser sight at right. Kolimator. British SAS trooper with MP5A2 and scope. Jedyne z zaprezentowanych zdjęć - luneta. Estonian SOG with MP5SD3s, and what appears to be a pretty sophisticated night vision scope. Noktowizor. jak i lunety na dwóch pozostałych.Na ostatnim jest noktowizor. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Luneta Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 (edited) Kolimator. Niby gdzie? ;-) Edited April 21, 2008 by Puchatek Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 To duże i długie po lewej jak podejrzewam ;) Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 To nie jest kolimator. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 To nie jest kolimator. MP5SD on left, with dated, bulky and heavy HK Aiming Point Projector Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Cudownie. A teraz wpisz proszę w Mr.Google ten "HK Aiming Point Projector", i zobacz co Ci się wyświetli... Bo mnie, gdzie i jak bym nie szukał, podaje że to latarka halogenowa generująca znak celowniczy na oświetlanej powierzchni, a nie celownik kolimatorowy. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Mój błąd :cry: Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Na ostatnim jest noktowizor. Zastosowałem trochę niecelny skrót myślowy, chodziło mi o lunetę noktowizyjną, o ile dobrze myślę, że coś takiego istnieje. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 IStnieje, ale: 1. Nie jesteś w stanie stwierdzić czy ten nokto jest z powiększeniem czy jest 1x. Chyba, że wiesz jaki to model ;) 2. Kluczowym zadaniem noktowizora (nawet z powiększeniem) jest umożliwienie widzenia w nocy, a nie przybliżenie. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 24, 2008 Report Share Posted July 24, 2008 Jedno z bardzo wielu zdjęć takiej konfiguracji (szeroko wykorzystywana we wszystkich jednostkach specjalnych BW - współcześnie). Lunetka to model pierwotnie przeznaczony do noszenia na G3 ZF (snajperska wersja G3 A3) - Hensoldt FERO Z 24 G: PM w tej konfiguracji przeznaczony jest do cichej likwidacji wartowników z odległości 100 - 200 m (spore uproszczenie przeznaczenia ;)). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted July 25, 2008 Report Share Posted July 25, 2008 PM w tej konfiguracji przeznaczony jest do cichej likwidacji wartowników z odległości 100 - 200 m (spore uproszczenie przeznaczenia ;)). Polemizował bym. Przy strzelaniu na takie odległości pocisk 9mm Para raczej by się nie sprawdził. Zwłaszcza że do MP-5 SD nie używa się raczej żadnej specjalnej amunicji poddzwiękowej o większej masie, a zwykłej, której pocisk nie osiąga swojej normalnej prędkości dzięki nawiercanej lufie. Więc podejrzewam że na podanych przez Ciebie dystansach ani celność, ani moc są niewystarczające. Quote Link to post Share on other sites
wiesiu Posted July 25, 2008 Report Share Posted July 25, 2008 Latarki. Zdjęcie z okresu operacji w ambasadzie. W takiej konfiguracji SAS przeprowadzał szturm. Kolimator. Jedyne z zaprezentowanych zdjęć - luneta. Noktowizor. Na ostatnim jest noktowizor. W tym ostatnim zdięciu to na pewno musi być coś więcej niż noktowizor bo po co komu noktowizor w dzień. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 25, 2008 Report Share Posted July 25, 2008 Informacje podałem wg źródła: Christin Rudolph, „Eyes on Target - Die Fernspäher der Bundeswehr”, Motorbuch Verlag, Stuttgart 2008 dużo daje pewnie możliwość powtórzenia strzału. Poza tym znając realia idę o zakład, że podane dystanse są czysto teoretyczne (w teorii energia 8 g pocisku na dystansie 200 m jest wystarczająca do zabicia człowieka/psa) i w trakcie rzeczywistego zadania nikt nie ryzykowałby strzelając na max dystansie do żołnierza w kamizelce. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted July 25, 2008 Report Share Posted July 25, 2008 No to niech będzie cicha likwidacja na dystansie rzędu 30-50 metrów: Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted July 28, 2008 Report Share Posted July 28, 2008 Informacje podałem wg źródła: Christin Rudolph, „Eyes on Target - Die Fernspäher der Bundeswehr”, Motorbuch Verlag, Stuttgart 2008 Ronin Wiadomo w książkach dużo piszą i nie zawsze pokrywa się to z prawdą. Niestety nie w tym przypadku. Jest to jedna z serii książek o BW, która to w objektywy, rzetelny i przystępny sposób opisuje ciekawostki tego wojska, oczywiście tylko w zakresie ogólnie dostępnej wiedzy i materiałów fotograficznych. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts