wojtekk8 Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 Witam, po przeczytaniu pewnego postu o milsimie - odbywaniu sie walki itp. zastanowil mnie realizm walki w warunkach ograniczonej widocznosci (wieczor, noc). Zastanowilo mnie to, ze jak za dnia nie widac plomienia gazow prochowych (nie tak jak noca) to w nocy jest to jednak zauwazalne i to bardzo! Do glowy wpadl mi taki pomysl - zamontowania pod lufa diody lub dwoch (zaleznie od srednicy 2 lub 5 mm i tego czy jest to zwykla dioda LED czy tez taka "oczojebna", ktora ma bezbarwna "banke"). Dioda ta by migala przy kazdym nacisnieciu na spust, rowniez przy ogniu ciaglym. Jak rozmawialem na ten temat z kumplem eletronikiem to uklad tego jest banalnie prosty, a nawet mozna kupic diody, ktore same z siebie migaja - sa tak skonstruowane. Niby rzecz nie potrzebna, ale jednak jakis element realizmu wprowadzi. Wyeliminuje takie cos jak strzal niewiadomo skad. Oczywiscie istnieje mozliwosc, ze ktos tego nie zauwazy, ale osoba, ktora bedzie strzelac pomysli czy strzelic czy nie bo moze w ten sposob zdradzic swoja pozycje/obecnosc. Pozdrawiam Stosuj polskie znaki. [P] Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 Kup tracer i masz po problemie nie dość że widać lufę to i kulki. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted May 5, 2008 Author Report Share Posted May 5, 2008 Tutaj nie chodzi o to czy ma byc widac kulki ale o to, ze przeciwnik strzela. Ma to imitowac gazy prochowe, ktore odpowiedzialne sa za plomien przy wystrzale z broni palnej. Tylko pytanie ile tracer kosztuje? Bo na diody plus jakis tam ukladzik wydasz z 5 zl gora 10 zl i to jak na piwko dla tego co Ci to zmontuje dasz kase ;) Quote Link to post Share on other sites
kupolud231 Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 A tłumiki płomienia ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Tyle, że taki wynalazek nie ma sensu dopóki wszyscy go nie będą stosowali. Bo jak sam go sobie założysz to strzał w stopę. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted May 6, 2008 Author Report Share Posted May 6, 2008 To jest chyba wiadomo, ze sam nikt tego nie bedzie uzywal... To tak samo jak grac przeciwko gosciowi majacemu hi-capa samemu posiadajac real capa jednego... Kupolud231: strzelales kiedykolwiek z broni palnej w warunkach ograniczonej widocznosci? Tlumiki plomienia nie sprawiaja, ze nie ma w ogole plomienia wylotowego!!! Quote Link to post Share on other sites
kupolud231 Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Wiem ale są specjalnie modyfikowane tłumiki płomienia aby owy płomień był jak najmniejszy ( np. dla karabinów wyposażonych w celownik noktowizyjny ). Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Wiem ale są specjalnie modyfikowane tłumiki płomienia aby owy płomień był jak najmniejszy ( np. dla karabinów wyposażonych w celownik noktowizyjny ). W przypadku noktowizji stosuje się raczej wyłącznik noktowizora połączony ze spustem. Przynajmniej tak mają nasze PK wyposażone w noktowizory. źródło - rkm-ista z 6 BDSz podpytany na zeszłorocznym pikniku militarnym w Krakowie. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Kłopotem nie jest zrobić taki układ, nawet na diodach SMD i takowym układzie (w końcu wystarczy tylko obnizyć napięcie z bateri, i zamykać obwód "spustem"). Ale mnie osobiście, przeszkadzały by przewody biegnące np. od frontgripa do diod w tłumiku ognia. No chyba żeby wiercić lufę zewnętrzną wzdłuż otworu, na precke i gdzieś w połowie frontgripu, zrobić prostopadły otwór, i dalej przewody do układu, i do "spustu". Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Powtórzę Thora - Tracer. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted May 6, 2008 Author Report Share Posted May 6, 2008 Tylko, ze tracer i kulki fluorescencyjne a moj pomysl imituja dwie rozne rzeczy. Tracer + kulki fluoroscencyjne - pociski smugowe Moj pomysl - plomien wylotowy Co do wylacznikow przy spuscie i nowe celowniki noktowizyjne w WP tego nie wiem, przy PK/PKMN z celownikime noktowizyjnym uzywa sie szczelinowego tlumika plomiena podobnego/tego samego co w SWD jest. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Tracer + kulki fluoroscencyjne - pociski smugoweŹle.Tracer + kulki fluoroscencyjne - pociski smugowe + płomień wylotowy. Tracer + zwykłe kulki - płomień wylotowy. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted May 6, 2008 Author Report Share Posted May 6, 2008 Zaraz zaraz. A gdzie kulki w tracerze sa naswietlane? Badz gdzie "swiatlo" w tracerze przenika na zewnatrz jezeli ma imitowac plomien wylotowy? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 A widzisz... zainteresuj się, poszukaj, pogooglaj, poszukaj na youtube... A później mów co jest zgodne z Twoim pomysłem a co nie ;) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Niestety wiele rzeczy już wcześniej ktoś wymyślił i do tego często dużo lepiej niż mogło by się wydawać ;) Weź takie koło na ten przykład :D Quote Link to post Share on other sites
kupolud231 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 A jak ktoś ściągnie ten "tłumik" i zacznie strzelac z ukrycia ? A co ze snajperami ? Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted May 7, 2008 Author Report Share Posted May 7, 2008 Wiesz co wydaje mi sie jednak, ze zarowno milsim jak i airsoft opieraja sie na grze fair play... To nie tlumik a dioda zamontowana pod lufa i raczej jej sciagniecie nie zajmie kilku sekund. Co ze snajperami? Kwestia umowna czy uzywaja czy nie... Ja podalem pewna idee i do czego ma to sluzyc - zasady uzywania tego okresla sobie to osoby, ktore by tego uzywaly. Stosuj polskie znaki. [P] Właśnie. [th] ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 20, 2008 Report Share Posted May 20, 2008 Snajper z wyłącznikiem na spuście? Jasne, ściagasz spust powiedzmy 3-5s i cały czas świeci? Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted August 27, 2008 Report Share Posted August 27, 2008 (edited) Temat odkopię. Swego czasu też myśleliśmy o tego typu "urealnieniu", ale zamiast kombinować z robieniem, diodami itp. chcieliśmy wykorzystać zwykłe allegrowe latareczki do szitaegów, które włączane są mikrostykiem (czy jak to się zwie, taki mały płaski przycisk). Przycisk montowany za spustem, latarka z boku choćby i taśmą. Na to ewentualnie filtr - jedna drużyna niebieski, druga czerwony. Jasne, że tracer jest lepszy, ale zebrać po 5-10 zl od ludzi na tanie latareczki a ładnych paredziesiąt zł na jeden tracer to różnica. Niestety pomysł sprawdzony tylko w domowym zaciszu, ogólnie się spisywało, pod warunkiem, że przycisk był bardzo starannie zamontowany za spustem, żeby nie włączał się w czasie "ściągania". Edited August 27, 2008 by RED (Lone Wolf) Quote Link to post Share on other sites
matejko201094 Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 jest chyba coś takiego jak flasher czyli przy strzale idzie ogień z lufy ;-) :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 szukałem ale jakoś bezowocnie. podajcie proszę link do jakiegoś tracera w polskich sklepach. dzięki. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Na ASGshopie jest np ale aktualnie nieodstępny. Zakąłdam że niedostepny z powodu braku kilentów jak będziesz chciał to pewnie sprowadzą. Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 (edited) http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1772 Zamiast tłumika Edit: Z tym że nie będzie widac "płomienia wylotowego" Edited December 11, 2008 by Brenten Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 (edited) Trafiłem na forums.airsoftmechanics.com na coś takiego jak flasher i jako że zaciekawił mnie ten temat to trafiłem tutaj. http://forums.airsoftmechanics.com/index.p...msg2612#msg2612 Generalnie ciekawa rzecz, myślę żeby zrobić coś podobnego na płytce prototypowej żeby zobaczyć czy w rzeczywistości można osiągnąć taki efekt jak na filmiku. Jeśli efekt będzie zadawalający to zrobię pełny projekt czegoś takiego. Edited February 18, 2009 by radzu Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 (edited) Schemat rozrysowałem już dawno, szukam teraz sposobu pociągnięcia przewodów do tłumika płomienia, gdzie jest tasiemka z 3-4 diodami led SMD. Schemat dość prosty, zasilanie albo z baterii AEG'a albo z 9V przez stabilizator LM7805. Za pomocą R3 regulujemy częstotliwość błysków przy serii (tzn. możemy sobie ustawić taką ilość błysków jak szybkostrzelność prawdziwego karabinu, np dla M16: 12-15 błysków na sekundę) Schemat: EDIT: Mała poprawka schematu. Edited February 18, 2009 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts