TUZIOL Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Co do adapterów to trochę "szpecą" nasze kochane G36 ale może być przydatne w przypadku misji zagranicznych. Możemy wówczas użyć magazynków od eMki. Pytanie tylko jak często zdarzają się takie sytuacje i czy faktycznie przydają się na polu walki. Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 (edited) Zwyczajowo na misji - podczas patrolu czy podobnej sytuacji - się nosi tyle magazynków i naboi ,że raczej taka przejściówka nie jest potrzeba. No chyba, że naprawdę trafi się krytyczna sytuacja ,że siedzisz z 3 Marinsami w okopie ,Ci się właśnie wszystkie naboje skończyły a plecak zatonął w rzece ;P Edited November 5, 2008 by Adrian"ADi"Krysztofiak Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 A z plecakiem adapter... Moim zdaniem fakt istnienia adaptera i tak nie przekona mnie do jego używania. A jeśli chodzi o inne dodatki, to chciałbym zapytać o pasywne urządzania noktowizyjne - kto ich używa, kiedy, czy jest to bajer pozwalający tylko na nocne widzenie w optyce g36 etc. No i czy macie jakieś ciekawe zdjęcia tej przystawki? Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 podpinam się pod pytanie Fidell'a. I przy okazji pytam... Jakich montaży używają żołnierze BW do hełmów? Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 The design of the gun allows the night vision sight to be mounted and used with the existing optics without rezeroing. Zeiss/Hensoldt NSA 80 passive night vision device with periscope reticle made for dropping right onto carry handle of G36. Reportedly in the $7000 U.S. range, a quality German night scope for the G36 that requires no re-zeroing after installation. Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 A ja dla odmiany chciałbym się zapytać, jakie szyny RIS są używane. Widziałem zarówno cały komplet, który wygląda jakby zastępował chwyt przedni, jak i szyny boczne + dolna. Które, kto dostaje i jak się mają do tego ich repliki? Szczególnie interesują mnie informacje dotyczące wersji kurz. Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Czy ktoś mógłby mi pomóc? W Starze mam taki (pin,śrubę) I raczej na pewno nie odpowiada on oryginałowi,bo w większości ( na zdjęciach ) widziałem po prostu śrubkę wkręcaną na śrubokręt krzyżowy.... Ktoś coś wie na ten temat? ;-) Pozdrawiam Wawix Quote Link to post Share on other sites
frankness Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 (edited) Mocowanie na zawieszenie 3 pkt Edited November 21, 2008 by frankness Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 (edited) Czyli w ogyrinale jest tak samo tak? Z góry dzięki ;-) Edited November 21, 2008 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 W oryginale mocowanie na zawieszenie jest na końcu chwytu, przyczepione do pinu trzymające dwójnóg... to jest chyba jakiś pic na wodę... Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 (edited) Właśnie tak jak choisen myślałem,że przy dwójnogu jest przednie zawieszenie....a ten pin na chwycie Transportowym to jakiś pic ;-) Ale może się mylę.... Edited November 21, 2008 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Nie mylisz się, jest dokładnie tak jak piszesz W G36 mocowanie zawieszenia jest na końcu chwytu przedniego. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 W Starze są dwa - i to na końcu i bonusowo ten śmieszny pin z przodu mostka z optyką... Dla rekonstruktorów sprawa do jak najszybszej wymiany na zwykłą śrubę. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Można spytać co z tą modyfikacją szyny na lunetę? Święta idą, robi się nowe zamówienia, a nie wiadomo jakiej szyny szukać ;). Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 Hehe - artykuł napiszę pewnie dopiero w grudniu, ew. styczniu - w chwili obecnej zajęty jestem innym dużym projektem na stronę ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 (edited) Moja Gieta po lekkich modyfikacjach robionych przez Fidlla =) Pozdrawiam Wawix Edited December 1, 2008 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 Ładnie , ładnie. HKV od Stara? Nówka czy z drugiej ręki? Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 (edited) Cała replika Stara z drugich rąk ale praktycznie nowa bo półtora miesięczna tylko raz na strzelance była ;) Edited December 1, 2008 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Roninie, Wolfie, może inny ktosiu ;-) Czy istnieje szansa zamontowania takiej szyny na G36k? (jeśli trzeba będzie ciąć, nie ma problemu) Skąd można takową wziąć? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Jeżeli znajdziesz taką szynę to się da - otwory są w tych samych odległościach i na dwie śruby spokojnie się ją dokręci. To, że jest za długa nie przeszkodzi - można dociąć. Skąd dostać? Podając link z fotką sam sobie odpowiedziałeś ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 (edited) Dziękówa Roninie. Jeszcze jedno, czy znacie może sposób przesunięcia szyny od g36k (nie TEJ, tej dłuższej o 2/3)? Tak, żeby była jak najbliżej magazynka, by wygodnie trzymało się przyczepioną do niej rączkę. Edited December 3, 2008 by pin-king-pin Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 A ja z innej beczki - jak dokładnie wyglądają tłumiki płomienia do g36? Czy są identyczne z tymi do g3? I który z producentów ma najwierniejszą replikę takiego sprzętu? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Optycznie wyglądają tak jak na stronce: http://www.heckler-koch.de/Products Tłumiki płomienia różnią sie od modeli do G3, chociaż by ze względu na inny kaliber broni. Najwierniejszymi replikami są wyroby firmy STAR. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Ogólny kształt jest praktycznie identyczny i oba mają ten sam gwint (o ile pamiętam, lewoskrętny 15 mm, ale mogę się mylić). Podstawową różnicą jest to, że tłumiki od G3 nie mają prostokątnych płaskich szlifów, o które można zahaczyć klucz (gdy tłumik skręci się tak mocno, że trzeba siły żeby go wykręcić) - w G36 takie szlify już są. Różnicę widać na tych fotografiach: (tłumik od G3) (tłumik od G36 - na dole widać prostokątne wyżłobienie, po drugiej stronie jest identyczne - oba służą do zahaczenia klucza) Najlepsze repliki tłumików robi Star, ponieważ: 1. Tłumiki Stara są stalowe ;) - to samo z lufą zewnętrzną. 2. Mają identyczny kształt zewnętrzny - dosłownie widać to w porównaniu 1:1! 3. Mają sprężynowy zatrzask - taki zatrzask jest w ostrej broni i widać go dobrze na fotografii pokazującej tłumik od G36, po lewej stronie - sprężyna ma kształt litery C, w której jeden z końców zagięty jest na kształt zęba - ząb ten w miarę przekręcania wskakuje w kolejne podłużne karby wykonane poniżej gwintu, naokoło lufy (też widoczne na drugim zdjęciu). Co ciekawe, tłumik Stara wykonany jest tak dobrze, że sprężyna z ostrego tłumika pasuje do repliki :). Wadą jest gwint - airsoftowy standard to 14 mm, stąd ostre tłumiki nie pasują na lufę zewnętrzną repliki i trzeba dorabiać na tokarce całą lufę zewnętrzną żeby założyć ostry tłumik. Ronin Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Replika G&P również posiada sprężynowy zatrzask ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts