AWR_Ronin Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 W książce znaleźć można informację, że taka broń jest w arsenale, ale nigdy nie widziałem jej na żadnym zdjęciu w rękach żołnierza BW (czyli nie ma potwierdzonej informacji, że jest w bieżącym użyciu) - podobna sytuacja jest z HK 416 - karabin był testowany, kilka egzemplarzy jest w arsenale, ale to nie etatowy model. To samo z UMP, Stayerem... Najprawdopodobniej z wersją C jest tak, że broń trafiła jedynie do testów, ale w praktyce nikt tego nie nosi i z tym nie ćwiczy. Jeżeli ktoś myśli poważnie o odwzorowaniu czy rekonstrukcji to wersja C po prostu nie pasuje, a tłumaczenia "odtwarzam żołnierza, który testuje G36C" są mocno naciągane... @: danyboy - dobrze zrobiłeś @: Kantek - zmień giwerę ;) Ronin Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Kantek nie zmieniaj tylko zrób tak jak ja: Kup konwersje na G36 :P Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Poza tym konwersja wyjdzie dość drogo - chwyt przedni, rączka z lunetą, kolba, lufa itp. Osobiście mam w planach kupno G36 z SRC a chińskie G36c zostanie do walki na budynkach. Nie jestem masochistą żeby walczyć metrowym karabinkiem w pomieszczeniach. Mp5 mi nie leżą, dodatkowo musiałbym się liczyć z dodatkowymi kosztami związanymi z zakupem kompletu magów. Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 (edited) "Nie jestem masochistą żeby walczyć metrowym karabinkiem w pomieszczeniach. " W Bundeswechrze rozwiązują ten problem inaczej- poporstu składają kolbe :) Edited August 18, 2008 by ramol Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Tak jak mówi Ramol , choć przyznam że czasem tego nie stosuję i strzelam z rozłożonej. No chyba ,że z framugi. Quote Link to post Share on other sites
Foox Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 (edited) No, ale jak przyjdzie manewrować w ciasnych korytarzach i pomieszczeniach to powodzenia życzę, do tego lepsza jest najzwyklejsza klamka ;) Edited August 18, 2008 by Foox Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Wtedy to najlepsze jest MP7 :P A wracając do tematu, w jakiej odległości od tłumika płomienia powinna być żabka? Ktoś mógłby zmierzyć z założonym bagnetem? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 No nic, ludziska, stało się. Uruchomiliśmy na stronie dział Warsztat i wrzuciliśmy pierwszy artykuł traktujący o modyfikacji repliki G36 umożliwiającej składanie karabinu za pomocą pinów - zupełnie jak w oryginale. Mam nadzieję, że Wam się przyda ;): http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=42 Ronin Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Świetnie , nawet bym nie wpadł na to by przerobić gniazda na piny. Ratuje mnie to automatycznie bo moje stare piny mają ścięte gwinty jeszcze po poprzednim właścicielu :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Brawo :) Świetna robota! Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Dla leniwców, to te piny są dostępne TUTAJ: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=3025 :P Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 No właśnie - to jeden z plusów tej modyfikacji, jest stosunkowo tania ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 A wracając do tematu, w jakiej odległości od tłumika płomienia powinna być żabka? Ktoś mógłby zmierzyć z założonym bagnetem? Ponawiam pytanie kolegi. W jakiej odległości od końca tumika płomienia ma być żabka? Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Ponawiam pytanie kolegi. W jakiej odległości od końca tumika płomienia ma być żabka? Żabka do bagnetu: http://www.militaria.neostrada.pl/zabka.htm Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 W tym linku nie ma odpowiedzi na zadane pytanie:D Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Somanowi chodzi o to, że ten element to nie żabka ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted September 19, 2008 Author Report Share Posted September 19, 2008 Super artykuł. A propos opisu modyfikacji oznaczeń selektora ognia coś ruszyło do przodu? Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Somanowi chodzi o to, że ten element to nie żabka ;). Ronin Co nadaj nie zmienia faktu że nie wiemy w jakiej odległości ta część ma się znajdować... ;-) Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Dołączam się do stwierdzenia poprzednika, a do tego chciałbym się dowiedzieć, czy bagnety z NRD do ak74 pasują do replik, czy też nie, tak jak to ma miejsce w bagnetach polskich. Jeśli tak, to jak trzeba zmodyfikować nasz rodzimy wyrób, by ten pasował? (o ile ktoś ma na ten temat pojęcie) Ronin świetny pomysł z tymi pinami. Zastanawia mnie tylko, czemu w kolbie znajdują się 4 otwory, skoro w mojej replice doliczyłem się 3 pinów? 133% normy czy też ma się tam znaleźć pin kolby, ewentualnie innego elementu? pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
gryzly Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Dołączam się do stwierdzenia poprzednika, a do tego chciałbym się dowiedzieć, czy bagnety z NRD do ak74 pasują do replik, czy też nie, tak jak to ma miejsce w bagnetach polskich. Nie pasują. Jeśli tak, to jak trzeba zmodyfikować nasz rodzimy wyrób, by ten pasował? Trzeba dorobić nowe "kółko" w bagnecie oraz przerobić zatrzask w bagnecie, lub to na czym się zatrzaskuje na lufie G36. Różnice pomiędzy "kółkami" widać na tych stronach - AK74 i G36 Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Czwarty pin blokuje służy do wyjmowania zamka i znajduje się na tylnej ściance korpusu przez co jest zakrywany przez kolbę. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 Super artykuł. A propos opisu modyfikacji oznaczeń selektora ognia coś ruszyło do przodu? Tak, artykuł już powstał. Jak tylko skończę zmianę oznaczeń u jednej z osób w teamie, którą wykonywałem równocześnie z jego pisaniem (robiłem zdjęcia na bieżąco żeby każdy etap pokazać) i będę miał komplet fotografii, wrzucę artykuł ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 Czekamy z niecierpliwością ;-) Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 Różnice pomiędzy "kółkami" widać na tych stronach - AK74 i G36 Ok dzięki. Interesuje mnie jeszcze, gdzie kupić można takie mil-tecowe mocowanie do pasa? Przejrzałem parę sklepów polskich i nie znalazłem. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 ebay.de ;) No i samemu szyć, jak ja zamierzam :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts