grisza76 Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 Daj mi jeszcze 2-3 dni, schronuję mojego kałasza na komorze king armsa i będę miał porównanie do elementa Quote Link to post Share on other sites
Drakiva Posted June 12, 2009 Report Share Posted June 12, 2009 grisza jak tam porownanie ?? bo niedługo będę chciał wymienić lufe gume i komore w ak cymy. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted June 12, 2009 Report Share Posted June 12, 2009 Posiadam komorę tą ProWin`a do paru miesięcy ale nie w AK tylko dopasowaną do innego karabinka. Jest pokryta dosyć śliskim lakierem, więc gumka dosyć łatwo wchodzi do środka. Niestety nie każdy normalny dystanser będzie pasował - miejsce gdzie wstawia się dystanser jest odrobinę za ciasne na typowy dystanser typu "x". Po dopasowaniu do mojego karabinka daje bardzo dobrą szczelność i osiągi. Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted June 12, 2009 Report Share Posted June 12, 2009 Nie miałem okazji porównać komór elementa i king armsa w porównywalnych warunkach (na tych parametrach repliki). Obecnie różnica cenowa między oboma się nieco zatarła, więc polecam KA Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted June 13, 2009 Report Share Posted June 13, 2009 Czy komora Pro-Win'a podejdzie do AK Boyi? Czy metalowe komory Cymy są lepsze od plastikowych komór KA? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted June 13, 2009 Author Report Share Posted June 13, 2009 Ja się wreszcie szarpnąłem i kupiłem komorę metalową od Cymy. Jak na razie spisuje się dobrze. Nie jest idealna, regulację trzeba poprawić (3 przejechania pilnikiem po dźwigni regulacji) ale chodzi dobrze. No i wydaje mi się że jest minimalnie dłuższa niż zwykła komora, ale tego nie sprawdzałem. Quote Link to post Share on other sites
momo Posted June 13, 2009 Report Share Posted June 13, 2009 Ja z kolei mam komorę VFC. U mnie też trzeba było troszkę przypiłować gdzie nie gdzie bo ta dźwignia regulacji jest ociupinkę za duża, ale komora w porządku, wyjęta prosto z pudełka z gumką w zestawie od razu gotowa do instalacji. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted June 16, 2009 Author Report Share Posted June 16, 2009 W tej mojej też była gumka ale poszła od razu do wymiany na czarną Systemę. Co się namordowałem żeby wepchnąć preckę Systemy z gumką Systemy w tą komorę to moje ... Quote Link to post Share on other sites
Pasti Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 W tej mojej też była gumka ale poszła od razu do wymiany na czarną Systemę. Co się namordowałem żeby wepchnąć preckę Systemy z gumką Systemy w tą komorę to moje ... Podobnie jest z KA. Komora tak ciasna, że aż trudno wepchać tam lufę z gumką. Trzeba uważać by nie rozerwać. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted June 16, 2009 Author Report Share Posted June 16, 2009 Ale za to po machnięciu teflonfixa na połączeniu komory i GB szczelność w każdym miejscu jest bez zarzutu :D Nie wiem czy moja komora bez tego teflonfixa trzyma szczelność, zawsze profilaktycznie daję w tym miejscu teflonfixa, na zasadzie nie zaszkodzi :) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 A mogę się głupio zapytać po co tam dajesz? Przecież jak się dysza nie uszczelni na gumie, to cała para i tak pójdzie magiem, albo rozpręży się pomiędzy komorą i dyszą. Pomiędzy gumką i lufą, czy tam komora-gumka-lufa sens widzą, ale komora - GB jakoś nie ;-). Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Tuksiak, po 3-krotnym sprawdzeniu na chrono mogę wspomnieć tylko, że po zastosowaniu uszczelnienia silikonem na łaćżeniu komora - gb, fps wzrosły z 490 do 500 Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 (edited) Wzrost w okolicy błędu pomiarowego ;-). Dobrze wierzę, że Wam wzrasta :), wbrew wszelkiej logice, ale niech tam będzie, z przyrządem się kłócił nie będę :) Edytka: Nie wiem tylko czy zwróciłeś uwagę na jedną rzecz: Przecież jak się dysza nie uszczelni na gumie.... Może być tak, że po prostu dając uszczelnienie pomiędzy komorę i GB, działa ono jako dystans i dysza najzwyczajniej w świecie lepiej uszczelnia się na gumie. Zresztą o tym dyskutowaliśmy już w jakimś temacie, o wpływie kształtu dyszy, gumy itp, itd. Edited June 16, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Tuksiak, wyniki podaję po odjęciu błędu pomiarowego Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Rozumiem. napisałem tylko, że możliwe jest to co twierdzę, a nie, że jest to pewnik i może faktycznie to uszczelnienie coś Wam daje, ja tam jak parę razy coś takiego zrobiłem, to różnic zmierzonych nie było i tyle :). Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 (edited) Skuteczność metody zależy od typu repliki Edited June 16, 2009 by grisza76 Quote Link to post Share on other sites
mivak Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Jeśli już o komorach to mam taki problem że magazynki z cymy nie podają kul w BOYU zakładam że komora w boyu jest krótsza w miejscu styku z magazynkiem i nie zwalnia kulek czy to możliwe a jeśli tak macie sugestie jak to rozwiązać nie wymieniając komory Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts