choisen Posted July 4, 2008 Report Share Posted July 4, 2008 Żeby nie zaśmiecać forum zadaję to pytanie tutaj: Już wiem, że BW używa bagnetów do AK74. Czy pochwy do nich są takie same, jak te stare, z NRD? Jeśli tak,to jak i gdzie bagnet jest trzymany? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 4, 2008 Report Share Posted July 4, 2008 Ano zaśmiecaj, zaśmiecaj - lepiej żeby łatwiej było znaleźć odpowiedź na nurtujące pytanie kosztem ilości wątków, niż szukać odpowiedzi na pytanie o bagnet w wątku o pistoletach ;). A tak odnośnie pytania, to w ramach przeróbek do bagnetu dołączana była nylonowa żabka, zakończona zatrzaskiem łączącym się z pochwą bagnetu do AK, posiadająca na tylnej ściance klips montażowy S95: Ronin Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted July 4, 2008 Author Report Share Posted July 4, 2008 O! Bardzo wielkie dzięki ;) Czy jest gdzieś taka żabka do kupienia? Czy trzeba samemu szyć? I bagnet jest montowany na pasie między butt-packiem a pokrowcem na maskę, tak? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 4, 2008 Report Share Posted July 4, 2008 Do niedawna widziałem te żabki do kupienia na asmc.de i na niemieckim rangershopie. Teraz jak patrze to widzę, że jakoś poznikały więc warto szukać na e-bayu... Co do miejsca montowania bagnetu to nie określa go regulamin (który w ogóle nic o noszeniu bagnetu nie mówi). Na zdjęciach widziałem, że żołnierze noszą (jeżeli w ogóle mają) bagnety na różny sposób, więc to pewnie kolejne "decyduje dowódca kompanii. Ronin p.s. A tak nawiasem to bagnety w BW to rzadkość ;). Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 (edited) Bagnety AK byly wydawane w jednostkach KRK rownoczesnie z G36. Umiejscowienie jak juz kolega Ronin trafnie zauwazyl -wg.rozkazu (przewaznie obok torby z bidonem lub na szelkach) Edited July 12, 2008 by Wolf75 Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 Dla wyjaśnienia, KRK: Kriesenreaktionskräfte (siły do reakcji w sytuacjach kryzysowych). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 24, 2008 Report Share Posted October 24, 2008 Pominęty został tutaj temat bagnetów przeznaczonych do modelu G3. Były one raczej rzadkością i są mało znane, ale jednak występowały: Długość noża 306mm Długość ostrza 165mm Długość całkowita 329mm w pochwie. Cena około 40 Eur. H&K G3 produkowany był w różnych państwach i w wielu odmianach, dlatego występowały też rożne wersje tego bagnetu, podstawowe różnice to kolorystyka, kształt pochwy i mocowania. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 A taki nóż kontrakt? http://www.armyworld.pl/product-pol-160-No...BW-ORGINAL.html Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 Tak, kiedyś był produkowany przez mil-teca dla BW Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 ??? Ten nóż nigdy nie był produkowany przez Mil-Teca dla BW :!: Mil-Tec zaczął robić jego podróbki w momencie, w którym ten nóż już dawno wyszedł z użycia (grubo po roku 1992), stąd wersje robione przez tę firmę to nic innego jak marne podróby, które z kontraktem nie mają nic wspólnego - no może poza formą. Ronin p.s. Nie dajcie się na niego nabrać - syf jakich mało. p.s.s. O "fachowości" ludzi z armyworld, którzy robią opisy może świadczyć kolejna totalna bzdura: producentem jest firma ROSTFERI z współpracy z MILT-TEC Producentem jest Mil-Tec, a "rostfrei" to nie firma tylko wyraz "nierdzewny" (od niemieckich słów rost - rdza oraz frei - wolny, czyli wolny od rdzy) określający rodzaj użytej stali ;). A producentem kurtki z gore-texu jest firma gore-tex??? Szkoda gadać :(. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 Raczej nie sądzę aby BW kontraktowało cokolwiek z produkcji tej "znanej renomowanej niemieckiej firmy" ;) A opis to zwyczajna pomyłka. Celowa czy nie to już nie wiadomo. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 Aha, czyli jak do reko współczesnej BW to tylko nóż kampfmesser 2000, bo rzaczej noże Glock odpadają. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 Regulaminowo KM 2000 pasuje do rekonstrukcji (zależy jaki okres), od 2008 roku pojawiła się już wersja KM 3000. Glocki widywane są u żołnierzy jako ich indywidualne zakupy. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 Przy czym KM 2000 nadal jest nożem z papierem urzędowym. Miejmy nadzieję, że KM 3000 wejdzie do użytku oficjalnie jak najszybciej - to o wiele sensowniejsza (chociaż nadal nie idealna) konstrukcja... Ronin Quote Link to post Share on other sites
Paprotek Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 A czy ACK jest jeszcze w użyciu? Podoba mi się o wiele bardziej niż KM2000 ;] Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 Tak, ale zaprzestano nowych zamówień. Oficjalnie ACK był w użyciu w latach 1992 - 2006 r. Od 14.07.2006 wszedł na wyposażenie KM2000 i ACK jeżeli jeszcze gdzieś jest, to tylko do wyczerpania zapasów magazynowych. Ronin p.s. Duże noże w BW nie są zbyt częstym widokiem - pamiętajmy o tym biorąc się za reko ;). Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 KM2000 występuje tylko w wersji czarnej? Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 Z tego co widziałem to tak. Kampfmesser 1000 ma jasne ostrze. http://www.bestprotection.de/Shop/catalog/...php?cPath=92_99 Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Dokładnie, na tej stronce dobrze widać całą ofertę noży. Mogę je spokojnie polecić i ceny nie są nawet zbytnio wygórowane, jak na tak dobrą jakość stali i wykoniania. Tak wygląda w rzeczywistości KM 3000, który niestety na dniach przestaje być już moją własnością. :cry: Kolejna ciekawostka w temacie noży na stronie ich producenta: Bagnet do G36 Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 Czy posiada ktoś zdjęcie g36 z zamontowanym bagnetem? Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 repliki czy ostrej? ;) Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Może być replika, o ile będzie to wyglądało tak samo jak w oryginale. Chodzi mi miejsce położenia pierścienia bagnetu względem lufy. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Ktoś kiedyś pytał o możliwość zamocowania bagnetu na G36 i wrzuciłem takową fotkę. Jak będę w domu( po 16 ) to postaram się wrzucić ją raz jeszcze ;) Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Ktoś kiedyś pytał o możliwość zamocowania bagnetu na G36 i wrzuciłem takową fotkę. Jak będę w domu( po 16 ) to postaram się wrzucić ją raz jeszcze ;) hmm minela juz ta 16?:) czy to jest mozliwe zeby ten noz byl w takiej cenie tzn czy to kontrakt czy jakas wielka h**owa podroba(sadze ze podroba ale kto wie?) Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Wybacz ale całkowicie o tym zapomniałem :) Dziś poszukam fotki na dysku jak tylko wrócę do domu. Już sobie zapisuję w notesiku :D Tu masz fotkę w pomniejszeniu : http://awr.one.pl/media/download/awr1_1024x768.jpg To oczywiście foto po prawej ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts