chiefie Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 Witam, ostatnio rozglądam się za dokompletowaniem mojej Alicji, a dokładne za apteczką FIRST AID, ta z plastikowym pudełeczkiem, stosowana głównie przez USMC. Na aukcjach i w sklepach spotykam głównie 2 wersje, z większym i mniejszym znaczkiem służb medycznych. Tak jak tu: I tu: I intryguje mnie, od czego ta "wielkość" zależy, czy to tylko kwestia partii w zamówieniu, czy może, okresu czasu, czy też zupełnie czegoś innego, ktoś jest zorientowany i może doradzić? pozdr. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 Głównie to zależy od producenta. Jedni stawiali większą pieczęć, inni mniejszą. Poza tym, to nie był IFAK tylko FAK, o ile dobrze pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 20, 2008 Report Share Posted July 20, 2008 Temat poprawiony. IFAK to zupełnie coś innego. Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted July 20, 2008 Report Share Posted July 20, 2008 (edited) A takie coś pamiętacie ;) ? Też USMC :) Edited July 20, 2008 by Igorek_SDS Quote Link to post Share on other sites
chiefie Posted July 20, 2008 Author Report Share Posted July 20, 2008 (edited) Niech będzie i FAK, zasugerowałem się tym co spotykam w nazwach na aukcjach, a co do apteczki, czyli przysłowiowy "jeden kit" jaka wielkość tego symbolu. Dzięki za uświadomienie ; ) Edited July 20, 2008 by chiefie Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 20, 2008 Report Share Posted July 20, 2008 FAK - First Aid Kit IFAK - Improved First Aid Kit, czyli unowocześniona wersja, wyglądająca np. tak: Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 20, 2008 Report Share Posted July 20, 2008 Z wszystkich IFAKów USMC, które widziałem to każdy miał na metce USMC INDIV FIRST AID KIT. Więc w marinesowych IFAK to Individual First Aid Kit. Natomiast IFAK dla US Army to Improved First Aid Kit (ten w UCP z wkładką na kablu). Wiem, kwestia terminologiczna, ale zawsze ;) Quote Link to post Share on other sites
chiefie Posted July 20, 2008 Author Report Share Posted July 20, 2008 (edited) I dlatego zastanawia mnie dlaczego ta która mnie interesuje jest zwykłym FAK-iem a nie Individual FAK ; p ale widocznie tak jest, niestety nigdy nie miałem okazji przyjrzeć się metkOM i kontraktom stąd moja niewiedza. Tak czy siak dzięki za zainteresowanie tematem. Edited July 21, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
chiefie Posted August 26, 2008 Author Report Share Posted August 26, 2008 Post jeden pod drugim ale może uzasadniony. Ostatnio w rekach miałem 3 apteczki o które chodziło w tym topicku, każdą od innego producenta, z różna wielkością loga z różnymi zawartościami, wszystkie kontraktowe, na każdym pokrowcu, ze tak to nazwę, napis widniał FIRST AID KIT, INDIVIDUAL czyli w drodze uściślenia w pewnym sensie IFAK to jest. (bądź FAKI choć tutaj już bardziej powątpiewam w te wersję.) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts