Guest Big Foot Posted February 9, 2004 Report Share Posted February 9, 2004 To mój pierwszy post więc na wstępie prosze o choć troche wyrozumiałości :wink: Zastanwiam się nad kupnem M16A1 z Cyber Gun'a i przerobienu go na Stoner SR-25 (nie widziałem wersji asg) Jedyne rzeczy do przeróbki które zauwarzyłem to: 1. Rączka (a mianowicie jej kasacja :wink: )2. Muszka (w tym wypadku też kasacja :) ) 3. Szyna 4. Chwyt Przedni (w sr25 nie ma otworów) 5. Magazynek (w m16 jest wygięty a w sr25 jest prosty) 6. ew. przemalowanie i oczywiście luneta :D A może coś pominąłem? Pozbycie się rączki i muszki załatwi brzeszczot, młotek i pilnik :twisted: Zastanawiam się skąd wykombinować chwyt, podkreślam że cienko u mnie z pieniędzmi :( Bardzo proszę o komentarze do pomysłu, i jakieś rady. P.S. Jesli post jest w złym dziale, bardzo proszę administratora o przeniesienie go do dobrego. P.S.2 To, że użyłem tych a nie innych stron w linkach to nie jest żadna reklama lub coś. :wink: Quote Link to post Share on other sites
ko5ma Posted February 9, 2004 Report Share Posted February 9, 2004 Magazynek jest nie tylko prosty, ale i większy - SR25 jest na naboje kalibru 7.62x51. Co za tym idzie ma zupełnie inny receiver (proszę, niech mi ktoś wreszcie powie, jak to się po naszemu nazywa :) ). Jego chyba nie uda Ci się zmontować w warunkach domowych, więc będzie to raczej SR15 M5 (http://dboy.cpgl.net/USA/KAC/sr15.htm). Co do chwytu - proponuję rurki PCV. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted February 9, 2004 Report Share Posted February 9, 2004 zamek też inaczej wygląda tak wygląda reciever w sr-25 jednak tą część można dokupić (wersja aeg) Jeszcze potrzeba całego nowego foregripa, na ten reciever można przymknąć oko :wink: . Pozatym rączka do wymiany na nowszy model... odbijacz łusek i parę innych szczegułów. Naprawde trudne zadanie przed Tobą, już łatwiej by było robić taki tuning z sr-16 aeg na sr-25 ale to już inna historia. Powodzenia :!: Quote Link to post Share on other sites
Psycholog Posted February 23, 2004 Report Share Posted February 23, 2004 Witam Widzę, ze nie jestem sam. Kombinuję jak zrobić z M16A2 Marui (AEG) własnie SR-16. Lunetka jest, chwyt zostanie też ucięty (tak jak kolega napisał - brzeszczot itp.). Problemem dla mnie jest szyna pod lunetkę. Bo musi być TANIA. Myślałem o wykonaniu u ślusarza, z tym, ze musi składac się z trzech części skręcanych ze sobą (dla łatwiejszego wykonania) i przykręcana od środka dwiema śrubkami ø 5mm. Z foregripem mniejszy problem, bo te w A2 jest dość podobne do SR więc na razie nie będe zmieniał. Muszka pójdzie WON (ucięcie :)). Magazynek - wymiana na krótki hi-cap. Tłumik - gdzieś na forum był post jak wykonać w/w z pompki rowerowej :)... Na razie to tyle. Życzcie mi powodzenia. Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted February 24, 2004 Report Share Posted February 24, 2004 Przerabiać m16 a2 na sr 16 ? A nie lepiej sprzedać m16 i kupic sr16 ? To jest wątek o przerabianiu na sr25 a nie sr16. Jeśli dla ciebie łoże z m16a2 jest podobne do szyn Ris z sr16 no to nie mamy o czym rozmawiac. Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted February 24, 2004 Report Share Posted February 24, 2004 Jeśli dla ciebie łoże z m16a2 jest podobne do szyn Ris z sr16 no to nie mamy o czym rozmawiac. No cóż.. Cybul, nie wymagaj od ludzi za wiele :) Generalnie nie chce nic mówić, ale jakoś wróże małe sukcesy tego typu "inicjatywom" :/ Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Psycholog Posted February 26, 2004 Report Share Posted February 26, 2004 Przerabiać m16 a2 na sr 16 ? A nie lepiej sprzedać m16 i kupic sr16 ? A jaką bym miał z tego przyjemność ? To jest wątek o przerabianiu na sr25 a nie sr16. Może jestem ślepy :) , ale moze przybliż mi z łaski swojej róznice pomiędzy sr-16 a sr-25... Jeśli dla ciebie łoże z m16a2 jest podobne do szyn Ris z sr16 no to nie mamy o czym rozmawiac. Czy ja pisałem coś o szynach ? Nie, łoże zdecydowanie nie jest podobne do szyn. Ale na tyle przypomina wyglądem łoże, że mogę sobie tą sprawę zostawić na później... Generalnie nie chce nic mówić, ale jakoś wróże małe sukcesy tego typu "inicjatywom" No cóż... Jeśli ktoś ma dwie lewe ręce to nie dziwię się mu, że ma wątpliwości, iż taka "inicjatywa" mogłaby się komuś udać... (bez urazy) :) Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted February 26, 2004 Report Share Posted February 26, 2004 Może jestem ślepy :) , ale moze przybliż mi z łaski swojej róznice pomiędzy sr-16 a sr-25... Jak dla mnie różnica pomiędzy tymi dwoma gunami jest spora, sr-25 strzela z innej amunicji (większej, nie pamiętam jakiej), a sr-16 strzela z normalnej 5,56x45. Pozatym jest dużą różnica w długości guna oraz w budowie upper recevier'a. Quote Link to post Share on other sites
SouthMan Posted February 26, 2004 Report Share Posted February 26, 2004 Nie trzeba pamiętać, wystarczy looknąć na foty powyżej, sr-25 strzela 7.62 mm ammunicją. Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted February 26, 2004 Report Share Posted February 26, 2004 Różnica jeśli chodzi o wygląd to głównie body, magazynek i łoże. Jeśli nie widzisz różnić pomiędzy body sr 25 a sr16 to lepiej nie zabieraj się za konwersje, bo co bedziesz zmienial jesli nie wiesz jak wygalda? Magazynek, który jest wiekszy, jak pisał Fboard jest nie na naboje 5,56 ale na 7,62. Poza tym łoże, które dla Ciebie jest podobne jest do tego z m16, bo w końcu nie ma różnicy czy są to szyny RIS czy nie, z daleka i tak wyglada niemal identycznie. "Czy ja pisałem coś o szynach ? Nie, łoże zdecydowanie nie jest podobne do szyn. Ale na tyle przypomina wyglądem łoże, że mogę sobie tą sprawę zostawić na później..." Tak, pisałeś, ale chyba nieświadomie: "Z foregripem mniejszy problem, bo te w A2 jest dość podobne do SR więc na razie nie będe zmieniał" Foregrip = łoże. W A2 są to dwie okładziny w Sr16 szyny ris, więc jak szyny mogą być podobne do okladzin? Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted February 26, 2004 Report Share Posted February 26, 2004 Istnieje konwersja na SR 25. Jest to stosunkowo młody hicior sezonu, bazowany na M16 Tokyo Marui. Tu pojawia się naturalnie problem niekompatybilności CyberGuna i TM ale i tak nie zakładam, że chciałbyś kupować ten zestaw. Cena zestawu na GC wynosiła 870 dolarów, zestaw zawierał (oryg.): - Metal CNC Receiver - Bolt Stop - Magazine Catch Set - Enhanced Selecter Lever Set - Charging Handle - Ejection Port Cover - Receiver Pin Set - Metal Hop-Up Set - Air Nozzle - Metal Front Barrel Set - Silencer - Hi-Cap Magazine - Enhanced Pistol Grip - A2 Stock Set Niestety nie potrafię podlinkować do strony WGC dokładniej niż do głównej (zabezpieczenia), zajrzyj na Accessories --> Conversion Kit --> i SR25, który jak szybko zobaczysz jest już wyprzedany w całości. Jednak zdjęcia mogą Ci być może trochę pomóc. Magazynek Hi-Cap został zrobiony z magazynka do AEGa G3 Tokyo Marui, więc znalezienie pasującego do CyberGuna to będzie pewien kłopot. Tym niemniej życzę powodzenia i napisz, jak Ci poszło. Nawet jak się nie uda to może być to ciekawe doświadczenie. Pozdrawiam Kret Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted February 26, 2004 Report Share Posted February 26, 2004 http://www.wargameclub.com/pcart/shopper.p...8886e9e381de8fa :D Quote Link to post Share on other sites
Psycholog Posted February 26, 2004 Report Share Posted February 26, 2004 Nie trzeba pamiętać, wystarczy looknąć na foty powyżej, sr-25 strzela 7.62 mm ammunicją. Aha... Więc w ASG sr-25 strzela kulkami 8mm, tak ? SR25 jest droższy z tego co zauważyłem. A ja mam m16 i nie byłoby w tym zadnej przyjemności gdybym go sprzedał, dołożył i kupił sr25. Tak teraz po wnikliwej analizie (znalazłem dokładniejsze zdjęcia w necie) rozumiem o co Wam chodziło z tymi szynami. Jeśli chodzi zaś o długość całej broni, to nie zgodzę się z tym, ze jest dużo dłuższa. Jest dłuższa odrobinę bo tylna część body (ta do której mocuje się kolbę) jest "wysunięta" bardziej w tył... Ale to chyba wszystko... A moze się mylę... A jeśli chodzi o magazynek to już mam pomysła. Widzieliście krótkiego hi-capa do m16 na Machinegunie...? Nie chcę żadnego kit'a za 870 dolców. Chcę zrobić to samodzielnie. Szkoda, ze u Was na wsparcie raczej liczyć nie można. Kret, a co ma się nie udać ? Może na początku nie będzie to sr25, ale z czasem sie wszystko dopracuje... Poza tym, żeby poczuć sie jak snajper wystarczy zamontować i przestrzelać lunetkę. Problem w tym, ze m16a2 ma na stałe zamontowany uchwyt transportowy :( Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted February 26, 2004 Report Share Posted February 26, 2004 Problem w tym, ze m16a2 ma na stałe zamontowany uchwyt transportowy :( no i ? czy to przeszkadza w zamontowaniu lunety ? Kupujesz szyne na rączke, niskie pierścienie i wstawiasz lunete - nie widze problemu. I za wysoko to nie będzie bo jakbyś montował lunetkę na RIS'ie, a nie na rączce to i tak byś musiał założyć wysokie pierścienie dla wygody by nie schylać tak mocno główki :) Quote Link to post Share on other sites
ko5ma Posted February 26, 2004 Report Share Posted February 26, 2004 Jeśli chodzi zaś o długość całej broni, to nie zgodzę się z tym, ze jest dużo dłuższa. SR15 M5 (bo nie ma czegoś takiego jak SR16) - 99cm, SR25 - 112cm Jest dłuższa odrobinę bo tylna część body (ta do której mocuje się kolbę) jest "wysunięta" bardziej w tył... Ale to chyba wszystko... A moze się mylę...A jeśli chodzi o magazynek to już mam pomysła. Widzieliście krótkiego hi-capa do m16 na Machinegunie...? Nie wiem czy tego nie widzisz, czy widzieć nie chcesz, ale SR15 i SR25 mają ZUPEŁNIE inne receivery. Ten drugi, jako dostosowany do większej amunicji 7.62x51 jest sporo dłuższy, ma też inny kształt, podczas gdy ten od SR15 jest mniej więcej standardowy. Pozostawiając oryginalne body i korzystając z krótkiego hicapa do M16 otrzymujesz zatem SR15 a nie SR25. SR25 SR15 M4 Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted February 27, 2004 Report Share Posted February 27, 2004 Aha... Więc w ASG sr-25 strzela kulkami 8mm, tak ? Oj, jakieś mylne tezy piszesz. Jezeli sr-25 jest na amunicje 7,62 a sr-16 na 5,56 to chyba wiadomo ze magazynki do nich roznia sie rozmiarami. Geeez. Quote Link to post Share on other sites
Psycholog Posted February 28, 2004 Report Share Posted February 28, 2004 Problem w tym, ze m16a2 ma na stałe zamontowany uchwyt transportowy :( no i ? czy to przeszkadza w zamontowaniu lunety ? Kupujesz szyne na rączke, niskie pierścienie i wstawiasz lunete - nie widze problemu. I za wysoko to nie będzie bo jakbyś montował lunetkę na RIS'ie, a nie na rączce to i tak byś musiał założyć wysokie pierścienie dla wygody by nie schylać tak mocno główki :) Właśnie że jest problem... mam taką szynę i mam niski montarz do lunety, a ów problem polega na tym, że body w moim m16 wykonane jest z ABS i po zamontowaniu lunetki w taki sposób otrzymujemy karabinek z lunetką, która przekrzywia się przy każdym dotknięciu. Jednym słowem jest bardzo niestabilna. Dlatego decyduję się na ucięcie rączki i wstawienie na to miejsce czegoś przypominającego szynę, do której będę mógł zamontować lunetkę. Staram sie wszystko tak zrobić aby oś lunetki była mniej więcej w tym samym miejscu (na tej samej wysokości) co mechaniczne przyrządy celownicze przed ich usunięciem... Quote Link to post Share on other sites
Psycholog Posted February 28, 2004 Report Share Posted February 28, 2004 Aha... Więc w ASG sr-25 strzela kulkami 8mm, tak ? Oj, jakieś mylne tezy piszesz. Jezeli sr-25 jest na amunicje 7,62 a sr-16 na 5,56 to chyba wiadomo ze magazynki do nich roznia sie rozmiarami. Geeez. No i co z tego ??? Mój wynalazek ma być m-szesnastką przerobioną na podobieństwo sr-25, a Ty czepiasz się szczegółów. Nie powiedziałem że zrobię z tego oryginalne sr-25. Poza tym niech to nawet będzie sr-16. Co za różnica ? Moze dla Was ogromna ale dla mnie znikoma. Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted February 28, 2004 Report Share Posted February 28, 2004 Właśnie że jest problem... mam taką szynę i mam niski montarz do lunety, a ów problem polega na tym, że body w moim m16 wykonane jest z ABS i po zamontowaniu lunetki w taki sposób otrzymujemy karabinek z lunetką, która przekrzywia się przy każdym dotknięciu. hmmm... 1-czy pierścienie są dobrze przykręcone do lunety ? 2-czy pierścienie są dobrze dokręcone do montażu ? 3-czy montaż jest dobrze dokręcony do rączki ? Odp: 1 i 2 : dokręcić 3 : dokręcić, jeżeli po dokręceniu dalej się chybocze to ta rada może poskutkować - pomiedzy montaż i rączke połóż coś cieńkiego z gumy (np. wytnij z rękawiczek lekarskich - prostokąt z dziurką), następnie dokręć. Jeśli dalej się będzie chybotać możesz zwiększyć ilość gumy. Jeżeli to nie pomoże to ja już nic nie wiem :| :wink: Quote Link to post Share on other sites
Psycholog Posted February 29, 2004 Report Share Posted February 29, 2004 hmmm... 1-czy pierścienie są dobrze przykręcone do lunety ? 2-czy pierścienie są dobrze dokręcone do montażu ? 3-czy montaż jest dobrze dokręcony do rączki ? Odp: 1 i 2 : dokręcić 3 : dokręcić, jeżeli po dokręceniu dalej się chybocze to ta rada może poskutkować - pomiedzy montaż i rączke połóż coś cieńkiego z gumy (np. wytnij z rękawiczek lekarskich - prostokąt z dziurką), następnie dokręć. Jeśli dalej się będzie chybotać możesz zwiększyć ilość gumy. Jeżeli to nie pomoże to ja już nic nie wiem :| :wink: Witam Problem nie polega na dokręcaniu bo dokręcić kilka śrubek to byle idiota potrafi. Tutaj problem leży w tym, że lunetka jest dość masywna i przy każdym "dotknięciu" lunetki wygina się uchwyt transportowy w karabinku. To jest plastik. Za każdym razem gdy oprę o coś karabinek, odłożę go na ziemię, czy nawet bym z nim biegał to musiałbym ciągle uważać aby przypadkiem nie przestawić lunetki. Sposób w który chcę ją zamocować po usunięciu uchwytu transportowego zapewni, że lunetka będzie bardzo stabilnie zamocowana na karabinku. Poza tym, lunetka zamocowana na uchwycie transportowym jest na tyle wysoko od osi lufy, że tworzy się dość duża paralaksa. Wtedy przy strzelaniu na odległość mniejszą niż 15 metrów (przy strzelaniu w precyzyjnie wycelowane miejsce) musiałbym robić dość dużą poprawkę na cel. Nie jest to może nic wielkiego i dało by się przyzwyczaić ale zawsze to jakieś utrudnienie... pozdr. Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted February 29, 2004 Report Share Posted February 29, 2004 Witam. Mam XM ( spreżynowego co prawda ) ale rowniez mam na nim szyne + lunetke, lacznie ok 350 - 380 g. i na poczatku szyna nie tylko chwiala sie na boki wraz z uchwytem transportowym ( badz co badz to tylko plastyk ) ale do tego obracala sie na boki o jakies 5 stopni wokol osi sruby, ktora sie przytwierdza szyne do uchwytu. Rozwiązałem to w ten sposob ze do szyny przykleilem chyba 3 warstwy czarnej tasmy izolacyjnej, problem obracania sie wokol osi sruby zostal usuniety, ale niestety nadal chwieje sie na boki przez to ze raczka jest z ABS :evil: ehhh moze jakos da sie to wzmocnic od wewnatrz, jednak narazie nie probowalem, a pozatym wydaje mi sie ze to chwianie na boki nie rozreguluje Twojej lunetki poniewaz nawet po sporym przechyle lunetka powraca do swej pierwotnej pozycji ( przynajmniej u mnie ) i strzelam tam gdzie celuje Quote Link to post Share on other sites
Borax Posted August 3, 2004 Report Share Posted August 3, 2004 Witam Dostałem od kolegi połamane(kolba i lufa) xm177 z CG, w którym brakowało obudowy lufy z celownikiem. Wpadłem na pomysł, że zrobie sobie z tego model sr15 ,taki na sciane, ale po sklejeniu i wzmocnieniu okazalo się, że jest całkiem solidne. Włożyłem podkładkę pod sprężyne ok 3cm, przerobiłem HU, uszczelniłem i dodałem regulację, no i całkiem nieżle to strzela. Nie widziałem lepiej strzelającej sprężyny. teraz tylko kupie jakąś optykę i pomaluje to jakoś. A jak zakończyły się wasze próby? Macie jakieś zdjęcia? Ja będe miał niebawem. Aaa... z jednego maga oryginalnego da się zrobić dwa, jeden na 9 kulek a drugi na 25 wykorzystując flaki z oryginału:) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 5, 2004 Report Share Posted August 5, 2004 "Reciever" oznacza w australijskim slangu biernego uczestnika aktu homoseksualnego - może być więc śmiertelnie obraźliwe 8O A tak na serio to chyba kalsyczne dla wszystkich hobby które przyszły do nas z zachodu że adaptują one na swe potrzeby taki dziwaczny zanglicyzowany slang. Zasadniczo jeżeli chodzi o budowę broni palnej, to korzystając z WATowskiego słownika ilustrowanego broni palnej pod redakcją ppłk.dr.inż Ryszarda Woźniaka dowiadujemy się że: reciever - komora zamkowa reciever cover - pokrywa/osłona komory zamkowej reciever cover catch - zatrzask pokrywy komory zamkowej Jak rozumiem to co wy nazywacie mianem "reciever" lub "upper reciever" (bo przeciez chodzi o miejce do montazu optyki w ASG?) to po polsku będzie właśnie pokrywa komory zamkowej. REMOV popraw mnie jesli się mylę... :lol: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 5, 2004 Report Share Posted August 5, 2004 reciever - komora zamkowa reciever cover - pokrywa/osłona komory zamkowej reciever cover catch - zatrzask pokrywy komory zamkowej to jak przetlumaczysz upper reciver i lower reciver? gorna i dolna komora zamkowa? Jak rozumiem to co wy nazywacie mianem "reciever" lub "upper reciever" (bo przeciez chodzi o miejce do montazu optyki w ASG?) to po polsku będzie właśnie pokrywa komory zamkowej. REMOV popraw mnie jesli się mylę... :lol: nie do konca... upper reciver to zespol - zamek, komora zamkowa i lufa. lower reciver to kolba, zespol spustowy z chwytem i gniazdo magazynka. Jak widzisz nie da sie tego przetlumaczyc wprost na polski... a co do TFUrczosci ludzi z WATu mam ustalone zdanie ;) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 5, 2004 Report Share Posted August 5, 2004 A do definicji słownika NRA masz ustalone zdanie? :wink: http://www.nraila.org/Issues/FireArmsGloss...ry/Default.aspx RECEIVER The housing for a firearm's breech (portion of the barrel with chamber into which a cartridge or projectile is loaded) and firing mechanism. Jeszcze ciekawsza definicja (mnie rozbawiła) :wink: Receiver The portion of a rifle that has the serial number on it. The stock, barrel, and other components such as the bolt are typically attached to the receiver. Some firearms may have a multipart receiver such as an upper receiver and a lower receiver. No i co? Amerykanie też nie wiedzą co to jest właściwie "receiver" :lol: Ja uważam że lepiej mówić po polsku niż bełkotać po angielsku. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts