Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Bezpiecznik w AEGu

Recommended Posts

Witam !

Mam problem. Nie znalazłem odpowiedzi na forum. Kupiłem baterię li-po o wydajności prądowej 33A a chwilowej 44A. W swojej giwerze nie mam bezpiecznika i boję się, że spalę jakąś "Drogą" część.

Czy możecie powiedzieć mi jakiej "mocy" powinien być bezpiecznik? Gdzie go zamontować? Poprostu co zrobić aby uniknąć "spalenia się karabinu" z powodu mocnej batki ?

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

To, że akumulator może wygenerować taki prąd to nie znaczy, że tyle będzie płynąć przez obwód w replice.

Jak bardzo chcesz wstawiać bezpiecznik to zamontuj go na przewodzie + między akumulatorem a gearboxem. 25A wystarczy w zupełności.

• 2 weeks later...

W przypadku wyjęcia bezpiecznika może spalić się bateria. Widziałem przypadki kiedy AEG z naruszonym okablowaniem i wyjętym bezpiecznikiem zaczął palić baterię. Trzeźwo myślący użytkownik szybko ową baterię wyjął ale na jej żywotność z pewnością to pozytywnie nie wpłynęło.

Jeżeli chcesz robić to porządnie to kup bezpiecznik i nasuwki według rady 0L0. Generalnie w dobrze złożonym AEGu żadne zwarcie wystąpić nie powinno, a żaden normalny człowiek nie będzie radośnie trzymał spustu przez pół minuty jeżeli widzi że zaciął się tłok.

Dodam, że bezpiecznik w moich replikach mam zamocowany na czerwonym kablu (tym idącym do styków). Czy będzie jakaś różnica przy zamianie jego umiejscowienia na czarny - nie wiem. Ja używam bezpieczników samochodowych 10A i 15A i działają świetnie już od ok. 10000 kulek (stockowy 25A wyjąłem). Jednak boję się grzać bez bezpiecznika, bo nowy silnik swoje kosztuje. Taka zdrowa profilaktyka nie zwiększająca bardzo oporów, a przy twojej baterii LiPo 11,1V szybkostrzelność na M110 i tak będzie duża.

Pozdrawiam, Kajor.