choisen Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 Temat o spadochroniarzach już jest. To zacznijmy dyskusję o formacji, która ponosi 80% strat na froncie ;) Słyszałem, ze lekka piechota nie używa Mehlerów. Czy to prawda? Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 Popieram pomysł dyskusji. :) Też mnie ciekawi ta formacja. Jak wygląda skład drużyny? Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 Ciekawy pomysł. Jak przejrzysz zdjęcia z Afganu to zwrócisz uwagę że "większość" nosi berety i bonny haty. Nie kojarzę żadnego zdjęcia z piechórem w hełmie ;-) Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted August 20, 2008 Author Report Share Posted August 20, 2008 Mehlerów, nie Shubbertów :P Albo pomyliłeś działy ;) Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 (edited) Masz rację ,źle przeczytałem. ale skoro już wiem o co chodzi to się wypowiem... Nosiłeś Mehlera przez dwa dni w 30 stopniowym upale?Do tego jeszcze zimne noce w przepoconej bluzie bojowej po poprzednim dniu.. Zapewniam Cię że nic przyjemnego... ;-) Edited August 20, 2008 by Adrian"ADi"Krysztofiak Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted August 20, 2008 Author Report Share Posted August 20, 2008 (edited) Nie chodzi mi o misje zagraniczne. Czy etatowo jest pozbawiona Mehlerów? Co do Shubbertów to rozumiem, Sam, jak jest upał, to nie nosze hełmu, tylko zakładam arafatkę :P Sam też znam ból z Mehlerem, bo pożyczyłem od kolegi z full balistyką i czułem się jak ściana... Ale sam tez muszę sobie taką ścianę kupić :D Edited August 20, 2008 by choisen Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 (edited) skąd dane o 80% ? :] Używają zarówno splitterschutzweste + S95 ,mehlery ST, równierz infantrieveste +lekkie kamizelki IDZ (przypadek identyczny jak i u amerykanów tyle że oni ubierają lekko kamizelke MOlle(to sie chyba zwie FSBE) na IBA) Co do helmów sa to zwykłe schuberty. Skład drużyny 1. Dowódca 2. Radiooperator 3. Operator MG 4. Celowniczy 5. Sanitariusz (przydzielani z oddziałów medycznych) 6. Strzelec 7. Strzelec 8. Strzelec Liczebnośc drużyny może sie zmieniać Edited August 20, 2008 by ramol Quote Link to post Share on other sites
Foox Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 To i ja coś dołożę. Strzelcy w przeciwieństwie do reszty członków drużyny mają możliwość wyboru specjalizacji w zależności od misji czy to upodobań. Może to być: grenadier, niszczyciel czołgów itp, strzelc wyborowy (nie snajper!), bądź zwykłym strzelcem. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted August 21, 2008 Author Report Share Posted August 21, 2008 Strzelec wyborowy, czyli gania z G36 lub z G3, tak? No właśnie, granadier... jakie jest jego wyposażenie? Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 Strzelec wyborowy jest to zazwyczaj g3a3 z lunetą lub g3sg1 Grenadier - g36 +granatnik. Jedyni których widziałem na zdjęciach mieli system IDZ na sobie. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted August 21, 2008 Author Report Share Posted August 21, 2008 Granadier z dodatkowego sprzętu posiada tylko granatnik i amunicję do niego? Czy jeszcze jakieś ładuneczki itp? Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 Wydaje mi się że to wszystko ale nie jestem pewien. Może ew. jakieś małe ładunki do wysadzania drzwi itp. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 Strzelec wyborowy jest to zazwyczaj g3a3 z lunetą lub g3sg1 G3A3 z lunetą = G3ZF SG1 nigdy nie było używane w BW ;-), jedyny podobny karabin to testowy MSG90, ale ten różni się kolbą, łożem i paroma drobiazgami. Poza tym ten karabin nie wszedł do etatowego użycia: http://www.snipercountry.com/PhotoGallery/GAR_G3ZF.jpg Ronin Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 Co składa sie na wyposażenie "operatora MG"? Splittershutzweste, Shubert, S95 to raczej na pewno, jakie ładownice? Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted August 21, 2008 Author Report Share Posted August 21, 2008 Na wyposażeniu operatora MG3 dodatkowo powinno być: -ładownice zwykłe -2 skrzynki z amunicja Tu masz fotkę, którą kiedyś, dawno, dawno zarzucił Ronin ;) http://img174.imageshack.us/my.php?image=idz02qk9.jpg Quote Link to post Share on other sites
Paprotek Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 Kogo rozumiemy przez celowniczego? Gość od naprowadzania potencjalnego wsparcia lotniczego/artyleryjskiego, czy gość naprowadzający KM-istę? i nieco oftopiczne pytanie - jak będzie po niemiecku "kaemista"? z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 Kogo rozumiemy przez celowniczego? Gość od naprowadzania potencjalnego wsparcia lotniczego/artyleryjskiego, czy gość naprowadzający KM-istę? i nieco oftopiczne pytanie - jak będzie po niemiecku "kaemista"? z góry dzięki za pomoc. Jest to osoba prowadząca obserwacje, podająca cele, pomagająca w wzmianie lufy (co w przypadku MG3 jest częstą czynnością) oraz ładowaniu. Na w/w zdjęciu doskonale widać wszystkie opisywane tutaj elementy i prowidłowy sposób ich noszenia. Niemiecka nazwa to MG-Schütze . Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 A jednak się myliłem , myślałem ,że modyfikacje wprowadzone w MG3 spowodowały mniejsze grzanie się lufy w porównaniu do pierwowzoru. Nosi się dwie skrzynie taśmy do MG3? A ten specjalistyczny stelaż na ~8 skrzynek? Czy wyposażają żołnierza w ten sprzęt tylko w wyjątkowych okolicznościach? Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 Na wyposażeniu operatora MG3 dodatkowo powinno być:-ładownice zwykłe -2 skrzynki z amunicja Tu masz fotkę, którą kiedyś, dawno, dawno zarzucił Ronin icon_wink.gif http://img174.imageshack.us/my.php?image=idz02qk9.jpg Co jest pod pojęciem "ładownic zwykłych"? Ładownice do G36? Po co, jak ma MG3? A skrzynki 250rds gdzie/w czym się nosi (jeśli w drugiej linii)? No i dochodzi kabura z "klamką". A zdjecie znam. Quote Link to post Share on other sites
Paprotek Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 A, to ci goście z MG36, tak? Dzięki Wolf. Quote Link to post Share on other sites
Regin Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 (edited) w jaegertruppe konfiguracja oporządzenia spotykana na zdjęciach to :buttpack, pokrowiec na saperke, pokrowiec na manierke, pokrowiec z zestawem do czyszczenia. No i oczywiscie kabura z P8 + ładownica na magazynek. ADI napisal: "Nosi się dwie skrzynie taśmy do MG3? A ten specjalistyczny stelaż na ~8 skrzynek? Czy wyposażają żołnierza w ten sprzęt tylko w wyjątkowych okolicznościach?" według regulaminu powinna to być jedna skrzynka przytroczona do plecaka (w miejsce śpiwora) ale wszystko zależy od potrzeb misji. Ten specjalistyczny sprzęt to UT2000 - wynalazek piechoty górskiej, o wszechstronnym zastosowaniu. wpolsce do nabycia za 3000zł . po odpowiednim złożeniu/rozłożeniu powstają nosze, możeliwy tez montaż kółek ps. POST BY MAR Edited August 22, 2008 by Regin Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 (edited) oto one: http://www.paramedica.pl/produkt.htm?id=708 ps. MAR TO JA xD Edited August 22, 2008 by ramol Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted August 25, 2008 Author Report Share Posted August 25, 2008 (edited) A ja tak z granatnikami pistoletowymi? Czy są na wyposażeniu piechoty? Czy zostały wyparte przez AG36 u grenadierów? Edited August 25, 2008 by choisen Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Jest nadal. Po raz kolejny odsyłam do strony Bundeswehry! Tuataj znajduj się aktualny arsenał BW. Docelowo mają granatniki do G36 wyprzeć granatniki pisoletowe, ale to jeszcze potrwa. Analogicznie wycofane z użytku i szkolenia zostały przykładowo tzw. Handflammpatrone DM 34 tzn jednorazowy ręczny miotacz ognia. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted August 25, 2008 Author Report Share Posted August 25, 2008 Czyli taki gieroj po prostu biega z G36 i granatnikiem przy boku, tak? Jest na niego jakiś pokrowiec, czy dynda na zawieszeniu? Na jakim zawieszeniu sanitariusze noszą apteczkę? Bo na rangershopie jest niestety dostępna bez paska... Samemu dorabiają, czy to jest jakiś specjalny? Wolfie, kiedyś wrzuciłeś zdjęcie apteczki BW. jest na pierwszej stronie TU: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=30525&st=0 Możesz jeszcze raz wrzucić to zdjęcie w większym formacie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts