zz2 Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Witam mam problem, nie mam jak umocować noża składanego m16 CRKT do kamizelki molle. Wie ktoś jak zrobić jakiś pokrowiec lub coś innego do zamocowania? Pozdrawiam PS. Chyba dobrze trafiłem do działu..;)? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 A czyż nie po to wymyślono klipsy w folderach? Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 A czyż nie po to wymyślono klipsy w folderach? x2 A jak koniecznie chcesz pokrowiec to może ładownica pistoletowa? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Klipsy wymyślono na potrzebę stabilizacji foldera raczej w kieszeni spodni niż na PALS. Można tak nosić, jest to powszechne ale przy w miarę ciężkim folderze typu większe M16 (a jeszcze który posiadasz?) zdarza się nożykowi wylecieć. Sam czasem noszę folder na szelce zaczepiony klipsem o PALS ale na dole przytrzaśnięty gumką (wolę jednak w ładowniczce). Z tym, że to prowizorka - folder, jeśli ma być bezpieczny, powinien być czysty. Dlatego albo poszukaj odpowiedniej ładownicy pistoletowej, albo pouchy Gerbera czy Shrade'a przeznaczonych do folderów lub zerknij na knives.pl za odpowiednią pochewką kydexową. Firma arizzon też chyba robiła pochewki. O ile pamiętam część pochewek Gerbera ma odczepiany pasek dzięki czemu była możliwość łatwego zapięcia na PALS (ale głowy za wytrzymałość nie dam). Firma Benchmade ma pochewkę na folder dedykowaną do MOLLE. Sam szedłbym w kydex i sznurowanie pochewki na PALS paracordem. Quote Link to post Share on other sites
dawid_o Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 albo żeby daleko nie szukać... http://miwo-military.net/-produkty/pid,534/Kiesze-na-n-l-z Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted September 1, 2008 Author Report Share Posted September 1, 2008 Właśnie na klipsie to nóż trzyma sie bardzo nie pewnie i może łatwo w lesie wypaść, a taki nóż to tani nie jest..ładownica pistoletowa trochę za duża jest, ale na upartego może być, jednak trochę dziwacznie wygląda. Quote Link to post Share on other sites
dkorzeb Posted September 2, 2008 Report Share Posted September 2, 2008 Napisz do military.pl jaki masz model tego M16 i jeżeli będą go mieć na miejscu, niech ci przymierzą do którejś z ładownic Maxpedition (ta 4 calowa powinna być ok, na focie widać jak elegancko trzyma Sebenzę). Do tego pasek malice i będzie git :) Co do kydexu i folderów - odradzam. Sam kiedyś używałem takiego patentu na codzień i mimo dobrego wykonania pochwy kozik potrafił wypaść przy mocniejszym uderzeniu lub zahaczeniu o coś (raz prawie go zgubiłem po spadnięciu z małej górki w lesie w nocy). Poza tym kydex dosyć szybko i skutecznie usunie z brzegów rękojeści powłokę (chyba że masz tą wersję z zytelowymi okładkami). Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted September 2, 2008 Report Share Posted September 2, 2008 Bo kydexikowi robi się zamknięcie na napa :) Ja poleciłem kydex do kamizelki bo najłatwiej się czyście taką pochewkę. Jedyny powód. Quote Link to post Share on other sites
super Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 @dkorzeb-najwyraźniej miałeś kiepski kydex. nosze tak Socoma, endurę, dwie deliki, Voyagera i nie narzekam ale do lasu polecam jednak folder do kieszeni ;-) a jak nie to rzeczywiście każda pistoletowa ładownica będzie dobra ..chodź najlepiej z gumą (specops ma dobre) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts