Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ok, a jeśli pasuje Comtac 2 to w jaki sposób (czy wogóle jest) można podłączyć go do pmr z gniazdem Navcomm/Kennwood ? Chodzi mi dokładnie o zestaw z mikrofonem, PTT i podłączeniem do radia pmr.

Posted

Jedynym modelem w użyciu jest SoundTrap - innych nigdzie nie widziałem!

Co do dopasowania do zwykłego Shubertha to nie mam pojęcia, ponieważ szczerze mówiąc nie brałbym takiej opcji w ogóle pod uwagę - Peltory są używane w wiadomych jednostkach, a te wiadome jednostki noszą je pod hełmami spadochronowymi (które są płytsze). "Zwykłe" wojsko nosi zestawy przewidziane do SEM52SL, a ten zestaw wiadomo jak wygląda i ze zwyczajnym hełmem nie koliduje ;).

Ronin

Posted

Tak, za 45 Euro, a bywają nawet i dużo taniej, ale trzeba pamiętać że wysyłka do PL (o ile sprzedawca wogólę się zgodzi), to koszt około 15 Euro. Tak więc warto to zawsze przeliczyć, szczególnie, że ostatnio Euro jest trochę drogie.

• 1 year later...
Posted

Podany rozmiar hełmu, jest to twój obwód głowy w centymetrach i może są to wartości podane najwyżej +/- 1cm. Skorupa hełmu jest przy rozmiarze 58-60 w porównaniu do 56-58 jest o kilka cm. większa (szersza) i wygląda się w niej mniej więcej podobnie do:

spaceballs.jpg

Żartuje oczywiście, to porównanie to lekka przesada ;-)

• 2 months later...
Posted

Witam wszystkich.

Miał bym takie pytanie odnośnie stalowego hełmu BW:

http://rangershop.pl/product-pol-4918-BW-Helm-metalowy.html

Czy był on używany przez piechotę z powłoką bojową w maskowaniu flecktarn? Pytam ponieważ jakiś czas temu zakupiłem takową powłokę rzekomo wersję z demobilu i zastanawiam się nad jej autentycznością. Z jednej strony posiada ona maskowanie we flecku a z drugiej maskowanie zimowe.

Posted

Tja, stalowy hełm także posiadał pokrowiec, jednak z oczywistych względów inny aniżeli w nowszych hełmach. Ten od metalowego ma przeszycie taśmą do mocowania różnych pierdół do hełmu wykonane na krzyż - obie taśmy zbiegają się na czubku hełmu. W pokrowcu od nowszych hełmów kevlarowych taśmy te idą równolegle do siebie, od przodu do tyłu hełmu.

• 1 year later...