michalll Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 (edited) Taiwangun prezentuje... http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=1277 PJ 25 Carabine - widać błąd w poprzednim logo wpisuje się w tradycję :lol: Krok w dobrą stronę, URX dostępny dla amatorów z chudszym portfelem. Zastanawia trochę, czy 430 fps to aby na pewno odpowiednia moc przy lufie 350 mm... Zapraszam do wymiany opinii :uśmiech: Edited September 23, 2008 by michalll Quote Link to post Share on other sites
RzezniQ Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 (edited) Moc nie ma nic do rzeczy, cylinder jest zły. Tam jest lufa 350mm przy przedłużonym cylindrze a zalecna lufa to w tym przypadku to 500mm i więcej. Aby wykrzesać pełen potencjał i mieć rozsądną celność trzeba wstawić dłuższą lufę. Lepiej kupić sr-25 tam chociaż lufa jest odpowiednio długa a z tłumikem wejdzie nawet 650mm do środka. W środku (gearbox) jest dokładnie to samo co w pj-25 i prawie to samo co w sr-25 A&K. Przypomniało mi się, że G&P w stubbykillerze daje m130 żeby przy pełnym cylindrze lufie chyba krótszej niż 20cm mieć 330 fps. Pewnie ostro popili przy produkcji. Edited September 24, 2008 by RzezniQ Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted September 24, 2008 Author Report Share Posted September 24, 2008 sr-25 to sr-25 a urx to urx, to nie jest replika z której się robi parasnajperkę w końcu... Rozumiem, że ludzie i z mp5 robią potworki z lufą 450 mm i 450 fps, ale ja przynajmniej podchodzę do tego tak, że korzystam z repliki naśladując mniej więcej przeznaczenie ostrego odpowiednika - przynajmniej się staram ;) Kwestia cylindra/długości lufy jest tutaj raczej poboczna - mi chodzi o to, że do repliki szturmowej (jak by nie było) 430 fps to jest za dużo. Moc jest po to, żeby mieć zasięg na dłuższym dystansie, a jeżeli lufa nie pozwala na odpowiednie skupienie na takim dystansie to moc jest niepotrzebna. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 Gearbox przedłużony v.2, komora standardowa od eMki, gwint na tłumiku standardowy 14mm lewoskrętny. Tyle wiem od Krakmanów z tego co mnie interesowało, za tydzień będą dostępne dodatkowe hi-capy jeśli to kogoś interesuje. Quote Link to post Share on other sites
tzenth Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 Watpie by bron o kalibrze 7.62 sie nadawala do szturmowania. Raczej z tak duzym kalibrem to nie bardzo bys sobie poszturmowal... urx byl wg mnie uzywany jako wsparcie (nie chodzi mi o takie z machinegunami) fire-teamu na dystansie ok 500 metrow gdzie zwykle M4 juz bylo srednio skuteczne. Bronia 7.62 strzela sie przewaznie tylko na semi auto lub dubletami dlatego do szturmu sie nie nadaje. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted September 25, 2008 Author Report Share Posted September 25, 2008 Dobrze wiedzieć, szukałem pobieżnie ale nie wpadłem na informacje na temat zastosowania urx'a a ciekawiło mnie to. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted September 26, 2008 Report Share Posted September 26, 2008 (edited) Czy ja wiem czy wsparcie fireteamów? Moim zdaniem chodzi tutaj bardziej o moc obalającą pocisku 7,62 w porównaniu do 5,56. Specjalom potrzebna jest broń, której jeden pocisk zabija, albo obezwładnia napastnika od razu. Znana jest historia kiedy talib trafiony 7 pociskami 5,56 zdołał zabić jeszcze 2 żołnierzy amerykańskich dopóki nie został zabity 1911. Tak krótka lufa nie dałaby dobrej celności na dystansie 500 metrów, a poza tym za dalsze odległości są strzelcy wyborowi ze swoimi karabinami. Czyli jak dla mnie jest to typowy subkarabinem. Edited September 26, 2008 by johny89 Quote Link to post Share on other sites
dragon_bp Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 Broń kalibru 7,xx nie nadaje się do szturmu? Panie Kałasznikow pan chyba o tym nie wiedział tworząc AK-47 i całą jego rodzinę... w Radomiu tez nic nie wiedzieli i AKM powstał w wyniku niewiedzy;) Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 :poddanie: 7,62x39 w porównaniu do 7,62x51 wypada dość blado. Bardzo blado. Kaliber, kalibrem ale ważny jest też ładunek prochowy w naboju. Poza tym np. specnaz do walki w terenie miejskim woli używać AK niż AK74, którego pociski strasznie rykoszetują. AKM to nie wymysł radomskich konstruktorów, lecz również Kałasznikowa. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 Ja myślę, że ten sr25 urx to dobra opcja, jak komuś się znudziła już zwykła emka. Widziałem już wszystkie repliki z nowej serii A&K/P&J i muszę przyznać, że przy Boyi/CM/JG wypadają bardzo dobrze. A dla niektórych długie SR25 może być po prostu za długie, w końcu ma cały metr. No i jeszcze jeden plus na korzyść URX - przedłużony GB jest dużo lepszą konstrukcją pod względem wytrzymałości w porównaniu do zwykłego v2. Jak ktoś się uprze można z tego zrobić karabin wsparcia (magazynek bębnowy :D) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 (edited) Panowie i Panie, od premiery minęło sporo czasu, posiada ktoś owe cudo?? Edited January 10, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
kat_ek Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Tak, np. ja takie cudo posiadam. Quote Link to post Share on other sites
forester Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 W takim razie prosimy (my - zainteresowani) o krotka recenzje, opis, raport, sprawozdanie czy tam jeszcze sobie mozna wymyśleć. Tak czy inaczej: wyraź się drogi kolego :) Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 http://www.wmasg.pl/zbrojownia/elektryczne/178/pj25_(sr-25)/ Tutaj masz recke. Quote Link to post Share on other sites
kat_ek Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Proszę bardzo klik, forester specjalnie dla ciebie :-P . Napisałem już raz to nie będę tutaj przepisywał. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania odnośnie repliki to z chęcią odpowiem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts