penio151 Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 (edited) Marys, jest taki guzik mniej więcej, cała stopka się wtedy zsuwa, tutaj użyli stopki identycznej do kolby składanej, porównywałem. Pierwszy problem, złamana dźwignia od zabezpieczenia rury gazów powrotnych. Edited November 11, 2008 by penio151 Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Penio-po prostu "rura gazowa", nie rura gazów powrotnych ;) Co do urządzenia powrotnego-jeśli się nie mylę VFC wyprodukowało atrapy suwadła i urządzenia powrotnego-piękna rzecz, tylko trza by kombinować z baterią. Ps. Żeby nie było OT-próbował ktoś zamontować kolbę od prawdziwka? Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Penio-po prostu "rura gazowa", nie rura gazów powrotnych Od kiedy pamiętam zawsze mnie tak uczyli, zawsze tak powtarzałem ;) jeśli się nie mylę VFC wyprodukowało atrapy suwadła i urządzenia powrotnego-piękna rzecz, tylko trza by kombinować z baterią. Opisz mi dokładniej o co chodzi... bo wydaję mi się interesujące. Quote Link to post Share on other sites
kamuli9 Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Kupiłem kałasza 2 tygodnie temu i powiem : polecam Wszystko wręcz idealnie spasowane , elementy stalowe zrobione ładną farbą chropowatą z lekka , znal nie jest piękny ale nie jest go wiele więc sa się przeżyć , tłumik płomienia zrobiony w technologii CNC , drewno drewniane :D ino lakier nieładny .... Kupiłem za 366 w promocji u Krakmana Zasięg trochę mnie niepokoił więc zaglądnąłem co tam w hopupie ..... oleju co nie miara , wyczyściłem wszystko dystanser zmieniłem (na 'długopisowy') i jest o wiele lepiej ... w najbliższym czasie zrobię fotki :] i zmierzę zasięg dokładnie . pozdr Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Penio-Normalnie suwadło z tłokiem gazowym se jeździ popychane atrapą urządzenia powrotnego z AK-wygląda jak oryginał. To nie jest żaden Blow-Back, nie wpływa na funkcjonalność repliki-po prostu megawypaśny luksus, który bym chciał ;) Poszukaj po sklepach zagramanicznych i w archiwum na WMASG. Quote Link to post Share on other sites
Christopher89 Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Przebieg 10tys. kulek - jak narazie w moim egzemplarzu żadnych poważniejszych awarii. Główny problem to to iż strasznie się rysuje;/ - i nie chodzi o selektor ognia bo tam wyjatkowo się farba trzymie. Drugi - poluzowała się u mnie atrapa rury gazowej - gumka recepturka załatwiła sprawe. Ostatnio zauważyłem znaczny spadek powtarzalności strzałów :/. Zauważyłem, że w urządzeniu wylotowym wystaje kawałeczek lufy wewnętrznej. Rozebrałem ponieważ pomyślałem, że mogła się coś wysunąć w komorze hop-up, zrobiłem przy okazji teflon fix na wszystkich łączeniach i poskładałem - od razu było widać poprawe, zobaczymy jak długo. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Saper91 Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Też macie ten problem, że hi-cap podaje wam co 2, co 3 kulkę ?;> Coś jakby nie nadążał, bo jak strzelam pojedyńczym to ładnie wszystkie lecą :) Używam 0.25 P&J od krakmanów Quote Link to post Share on other sites
kamuli9 Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 (edited) używam tez tych kulek ,ale nie mam tego problemu wysyp Wszystko i spryskaj maga w środku jakimś olejem , może pomoże ;p pozdr Edited November 17, 2008 by kamuli9 Quote Link to post Share on other sites
Christopher89 Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Dokładnie ja w swoim zrobiłem tak zaraz na początku i nie ma problemu. Ale mój kolega miał to samo wiec wypsikaliśmy troche oleju sylikonowego do magazynka i jest ok. Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 (edited) Też wypsikałem, jest ok, ale nadmiar należy usunąć bo to zaje*isty wabik na syf. Większych problemów nie ma. Kumpel kupił nówkę, od początku były problemy, za ciasna lufa, nawet precyzyjne kulki nie przeszły, blokowały się również zębatki, zawsze można trafić na niedorobionego chinola, aktualnie w grupie 2/3 działają świetnie. Edited November 17, 2008 by penio151 Quote Link to post Share on other sites
sir_chester Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Witam Mam pytanie odnośnie tego kałaszka ;) Mianowicie zastanawia mnie, czy była by możliwość zamontowania szyny montażowej. Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Boczną bez problemu, na pierwszej stronie masz fotkę. Quote Link to post Share on other sites
jakubskate Posted November 18, 2008 Report Share Posted November 18, 2008 Mam pytanko. Zmieści się bateria large do kolby w tym AK? Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted November 18, 2008 Report Share Posted November 18, 2008 (edited) Nie, prawdopodobnie da się wepchnąć mini. Otwór nie ma regularnych kształtów, zwęża się wraz z kolbą. Miejsca idealnie jak na przybornik lub parę fajek. Edited November 18, 2008 by penio151 Quote Link to post Share on other sites
Marek Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Chyba że będziesz próbował wydrążyć kolbę żeby zrobić więcej miejsca (chyba w temacie o ak 47 ktoś kiedyś pisał o tym przy okazji wymiany plastikowego gripa i kolby na części od ostrego AK). No i jeszcze zostaje tylko poprowadzić kable inaczej. Quote Link to post Share on other sites
sir_chester Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Mam pytanie z natury technicznej. Wyczytałem, że gumka HopUp nie jest najlepszej jakości w tej replice, dlatego skieruje je do właścicieli owej "broni" lub osób których mają z nią do czynienia. Ile ta stockowa gumka pociągnie, lub czy warto już wymienić ją na samym początku u krakmanów ? (tutaj następne pytanie na guardera, systema czy na jaką firmę [przyznam szczerzę nie siedzę w technicznych sprawach na co dzień] Kolejne pytanie zahacza o baterie, a mianowicie na ile starcza standardowa bateria dodawana do repliki ? ;-) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Blizbor Posted November 20, 2008 Author Report Share Posted November 20, 2008 Ile ta stockowa gumka pociągnie, lub czy warto już wymienić ją na samym początku u krakmanów ? (tutaj następne pytanie na guardera, systema czy na jaką firmę [przyznam szczerzę nie siedzę w technicznych sprawach na co dzień] Nie wiem ile pociągnie, bo samą replikę mam stosunkowo od niedawna, aczkolwiek w moim egzemplarzu gumka spisuje się bardzo dobrze, więc narazie nie planuję jej wymieniać. Kolejne pytanie zahacza o baterie, a mianowicie na ile starcza standardowa bateria dodawana do repliki ? ;-) Pozdrawiam Stockowa batka po pierwszym naładowaniu uciągnęła mi ok 1200 kulek, po drugim troszeczkę więcej, no i poprawił się ROF nieznacznie. Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Ja zdołałem wywalić 1400szt. w warunkach dosyć przyjemnych dla baterii bez zbędnego jej nadwyrężania. Gumka najlepiej to Systema, lepiej to zrobić na początku i na "wieki". Za 30zł czyli prawie nic, dostaniesz za darmo 15-20m zasięgu, przynajmniej u mnie tak jest. Blizbor, miałeś może porównanie z porządną repliką w tej samej konfiguracji? Bo karabinek z 330FPS miał większy zasięg dwukrotnie od mojego, kiedy AK ma ok. 360FPS Quote Link to post Share on other sites
Blizbor Posted November 20, 2008 Author Report Share Posted November 20, 2008 Blizbor, miałeś może porównanie z porządną repliką w tej samej konfiguracji? Bo karabinek z 330FPS miał większy zasięg dwukrotnie od mojego, kiedy AK ma ok. 360FPS Niestety nie, aczkolwiek dziwnym nie jest to co piszesz, w końcu wiadomym jest iż chińskie repliki dość znacznie odbiegają od markowych kulturą pracy i osiągami. :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Tutaj akurat nie porównałem nawet do kategorii "I", ale do chinola z dobrze dopasowanym wnętrzem, no i magiczna gumka TM. Quote Link to post Share on other sites
Christopher89 Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 U mnie bateria na samym semi wytrzymuje około 2000 kulek, ale przy normalnym użytkowaniu około 3 hi-capy (Czyli na zmiane semi i auto). Co do gumki nie wiem ile wytrzyma stockowa, bo ja po jakichs dwoch tygodniach wymieniłem na systeme i polecam ją bardzo - podkręca bardziej równomiernie jeśli można to tak określić. Nie wiem jak u was z zasięgiem ale ja po uszczelnieniu wszystkich łączeń taśmą teflonową zauważyłem wzrost zasięgu skutecznego o dobre 10m (po prostu kulki wszystkie lecą na taką odległość - nie ma już sytuacji że co 4 np. leci bliżej lub dalej niż reszta) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Jakoś nie wierze w to, że na SEMI wystrzelisz więcej kulek, skoki napięcia na przerywaczu powodują zwiększenie poboru prądu. Co do zgadzam się. Quote Link to post Share on other sites
Christopher89 Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Dużo zależy jak pojmuje się to strzelanie. Mi tak wytrzymało gdy strzelałem szczerze z wiekszymi odstępami czasu (czyli po 200 kulek i np. na następny dzień znów 100 itd.) i za każdym razem odkładając replike odłączałem baterie (gdzieś wyczytałem na forum, że tak się powinno robić - nie jestem ekspertem więc stosuje się do rad innych) - wynik wnioskuję tylko ze względu na to że ładowałem baterie dwa razy podczas gdy poszła mi paczka kulek która ma niby mieć 4000 kulek. Nie zaprzecze, że bateria wytrzymie krócej jeśli się będzie używać "normalnie" czyli strzelać ciągle do wyczerpania baterii na "strzelance". Niestety ta pierwsza paczka to było czyste "docieranie" repliki, ze względu na moje problemy zdrowotne mogłem tylko u siebie na placu. Quote Link to post Share on other sites
Gru102 Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Siema mam pytanie odnośnie body i elementów drewnianych, jak te drewno się spisuje, czy kolba jest jakaś trefna z lichego drewna czy ładnie się trzyma? Kusi mnie ta broń ale nie wiem o niej zbyt dużo czy ta z taiwana jest dobra? http://www.taiwangun.com/shop,show,1249 oraz co możecie powiedzieć po tych tygodniach testowania . Co z zasięgiem i wytrzymałością stockowej baterii ? Dzięki z góry . Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Saper91 Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Posiadam identyczny egzemplarz. Powiem tak: drewno się trzyma, ale jeśli będziesz przedzierał się często przez gęste krzaki, albo czołgał z nim po gruzach, to wierzchnia warstwa Ci zejdzie. a na pewno po ok tygodniu użytkowania odejdzie Ci kawałek przy przednim zawieszeniu, jeśli go używasz. To jest w pakiecie :P Jeśli chodzi o baterie. Cóż, mistrzostwo to nie jest, przy zimowych warunkach, naładowana w 80% wystarczyła mi na dzień strzelanki :) Ale możliwe, że pociągnie dłużej. Ja osobiście jestem zadowolony, replika się sprawuje bardzo dobrze. Body dość łatwo porysować, ale to mu powinno dodać odrobinę uroku ;) Aha, czuć luzy przy kolbie, niewielkie, ale są. Sam aktualnie się zastanawiam nad zamianą drewna na kompozyt czarny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts