Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Galaxy G.5 (MP5K PDW)

Guest legato

Recommended Posts

Witam

Po zakupie repliki wybrałem się na małą strzelankę. Ściemniało się już na tyle, że nie widziałem wystrzeliwanych prze zemnie kulek. Miałem wielkie problemy z celowaniem nawet na piętnaście metrów! Mimo, że dokładnie celowałem (muszką i szczerbinką) nie trafiałem w cel wielkości człowieka..

Po powrocie do domu postanowiłem sprawdzić co jest nie tak. Urządziłem sobie małą strzelnice. Strzały oddawałem z odległości około trzech metrów, oparty tak aby zlikwidować czynnik ludzki (niedokładne celowanie). Celując w środek tarczy kulki trafiały mniej więcej tu:

Wielkość karki A4

01xa8.png

Pomyślałem, że wystarczy wyregulować szczerbinkę.. Więc przesunąłem ją maksymalnie w prawo. Oto co udało mi się osiągnąć.

02nn8.png

Niezależnie ile bym kulek nie wystrzelił. Zawsze muszę brać poprawkę.. Do tego test odbywał się w warunkach domowych (trzy metry od celu).

Na większe odległości ten problem może okazać się bardzo kłopotliwy :roll:

Macie jakieś sposoby co zrobić? Nie chciałbym szlifować szczerbinki, by jeszcze ją przesuwać. Bo mógłbym, ale nie chcę niszczyć body.

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tak lufę wyczyściłem. W jaki sposób mam go sprawdzić?

Przed chwilką wróciłem ze strzelanki. Na dystansie około trzydziestu metrów muszę celować około pół metra w prawo od celu. To normalne?

Edited by legato

Zobacz czy nie masz lekko wygiętej lufy (zdarza się), sprawdź czy gumka założona na lufie nie jest przekrzywiona,czasami przekrzywia się przy wkładaniu do komory HU. Do tego zobacz czy sama komora nie ma jakichś dziwnych nadlewów i czy jest spasowana z body,nie ma luzów itp. Sprawdź też czy ten problem występuje na "zerowym" hu i na maksymalnie podkręconym.

Czyli kulka leciała prosto, i nie miała odchyłów na boki tak?

Ogólnie pare metrów bliżej od mojego G36C z gumą Guardera i precką Systemy. W MP5K też guma Guardera. Choć mierzone leciały wszystkie >45m to już nie tak celnie jak gieta.

Tuksiak@

Czyli zrobiłeś mnie w bambuko*, tak zachwalałeś tę replikę ;-)

A teraz na poważnie, co mogę z tym zrobić? Przekręcić lufę o 45 stopni w lewo i dać więcej HU? Kupić kolimator i ustawić sobie kropeczkę? A może moja replika jest źle wykonana i wysyłać na gwarancje?

Jakoś tak po nowym roku prawdopodobnie wymienię lufę na precyzyjną, komorę HU i gumkę. No i baterię oczywiście o ile mi wcześniej nie odmówi posłuszeństwa. Więc problem chcę rozwiązać na jakieś trzy - cztery miesiące. Macie jakiś pomysł?

* Ktoś wie co znaczy słowo "bambuko"?

IMHO przy takim (lub zbliżonym) skupieniu jak narysowałeś, to świadczyć może tylko o złym w Twoim wypadku wykonaniu przyrządów celowniczych. Nie było by to jakieś szczególnie dziwne ;-), u mnie w jednym egzemplarzu, przy strzałach na 20-30m muszka musi być dużo pod szczerbinką (dokładnie to musi zostać około 1mm okienko tworzone przez dziurę szczerbinki i obudowę muszki). A w drugim egzemplarzu pękła mi obudowa szczerbinki, bo musiałem ją na maksa przesunąć w lewo. Ja tam nie widzę problemu ;-), jak się nauczysz jak celować to się nad tym i tak nie zastanawiasz i nadal jestem zdania, że w tej klasie cenowej, nie ma lepszego PM-u :-), a wart jest spokojnie te 200-250 zeta co za niego krzyczą.

Tuksiak@

Czyli zrobiłeś mnie w bambuko*, tak zachwalałeś tę replikę ;-)

A teraz na poważnie, co mogę z tym zrobić? Przekręcić lufę o 45 stopni w lewo i dać więcej HU? Kupić kolimator i ustawić sobie kropeczkę? A może moja replika jest źle wykonana i wysyłać na gwarancje?

Jakoś tak po nowym roku prawdopodobnie wymienię lufę na precyzyjną, komorę HU i gumkę. No i baterię oczywiście o ile mi wcześniej nie odmówi posłuszeństwa. Więc problem chcę rozwiązać na jakieś trzy - cztery miesiące. Macie jakiś pomysł?

* Ktoś wie co znaczy słowo "bambuko"?

Ja wiem :-F

http://www.miejski.pl/slowo-Bambuko

http://www.sjp.pl/co/bambuko

No oszukać rzecz mówiąc.

Zobacz czy lufa prosta, wymień gumkę Hop-Up.

Zobacz na innej komorze i lufie.

Pozdrawiam serdecznie,

F4RR3LL

Parę miesięcy temu koledze padło g5, dostałem je "na serwis" w tym tygodniu, przed chwilą skończyłem naprawiać. Udało się przywrócić do życia, singla już mieć nie będzie ale dobre i to. Wciąż jestem wstrząśnięty po tym co zobaczyłem w środku. A myślałem że po Both Elephant nic mnie nie zaskoczy.

Właśnie Legato ma racje ! :wink: ! Ciężkie kulki mogą mniejszyć zasięg ale celość ? :strach: ? Ja uważam że 0,25 g to dobry wybór, gwarantuje wmiarę dobrą celność (wiatr tak nie znosi) i zasięg bo niesą zbyt ciężkie. Ale do G.5 oczywiście można urzywać 0,11g czy 0,12g ale... :-F

Pozdro :)