Krzychu93 Posted December 26, 2008 Report Share Posted December 26, 2008 Byłem wczoraj z okazji świąt u mojego kuzyna. Rozmawialiśmy m.in. o airsofcie, że się zacząłem w to bawić, że mam już pierwszą replikę itd. Okazało się, że ów kuzyn ma gdzieś w domu gazowego colta. Po przeszukaniu wszystkich szaf znaleźliśmy go. Tak oto on wygląda: Colt jest stary, na moją i kuzyna pamięć ma około 5/6/7 lat. Z lewej strony widnieje napis: COLT'S MK IV SERIES'70 GOLD CUP NATIONAL MATCH .45 AUTOMATIC CALIBER i rysunek konia Z prawej natomiast: GOLD CUP NATIONAL MATCH i rysunek pucharu Tam, gdzie wypadają łuski w oryginale: COLT.45AUTO Nie testowałem go narazie, bo nie mam gazu. Jest bardzo ciężki (ponad pół kilo) Wygląda porządnie, większość części jest metolowa, tylko obudowa jest z tworzywa. Zamek się nie przesuwa, ten "dzyndzel" z tyłu można albo za każdym strzałem odciągać, albo przy naciskani spustu, sam się odciąga. Czy ktoś z większym stażem w asg kojarzy ten model? Czy dałoby się uszczelnić magazynek w warunkach domowych (bo najprawdopodobniej jet nieszczelny)? I ostatecznie: Czy da się go uratować, jakie by miał osiągi, i do jakiego serwisu by go można posłać? Quote Link to post Share on other sites
Krypton Posted December 26, 2008 Report Share Posted December 26, 2008 Magazynek prawie zawsze da się uszczelnić :) Bierzesz Silikon i po rozłożeniu maga doszczelniasz odpowiednie części , czasami nie wygląda to estetycznie , ale grunt , że działa (przynajmniej w moim ingramie). Niestety modelu nie kojarzę. Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 to taki szmat czasu temu produkowali już gazowe??:P Quote Link to post Share on other sites
pixxel Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Gazowe są chyba starsze od AEG-ów. Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Nie chyba, tylko na pewno Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Hmm pamiętam że kiedyś (a z 2,5 roku temu) było w sklepach coś podobnego , stały zamek , brak hopka , chyba ponad 400 fps , więcej nie pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 27, 2008 Author Report Share Posted December 27, 2008 Dzięki, że chociaż napisaliście. Jutro spróbuję rozkręcić magazynek i dodam zdjęcia "bebechów" magazynka. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Podstawowe jak dla mnie pytanie po obejrzeniu zdjęć magazynka: Gdzie tam jest miejsce na kulki?? Mi to wygląda na miotaqcz gazu a nie airsoftową replikę. Ale moge się mylić. Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 27, 2008 Author Report Share Posted December 27, 2008 (edited) To coś, co zaznaczyłem strzałką można schować głębiej, prawdopodobnie podczas strzału to cos wpycha kulkę do lufy, a potem przez to leci gaz, ale mogę się mylić... Spróbuję zrobić dokładniejsze zdęcie z bb's ami w środku, ale nie liczę na jakość mojego aparatu Edit: (klik by powiększyć) Edited December 27, 2008 by Krzychu93 Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Ok teraz kumam ;) Dość ciekawa zabawka, nie ma żadnych "firmowych" symboli gdzieś w "mało widocznych" miejscach? Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 27, 2008 Author Report Share Posted December 27, 2008 (edited) Nie. Są tylko te, o których pisałem w 1szym poście + nr seryjny i mały napis made in... (reszta jest zasłonięta :P) Jak dorwę sie jutro do narzędzi (pistolet jest skręcany "imbusami") to spróbuję odkryć resztę napisu ;). Przy okazji wezmę się za magazynek Edited December 27, 2008 by Krzychu93 Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Bierz się bierz , dawno nie widziałem tu tak ciekawego wątku :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 (edited) Mam problem z tym magazynkiem. Odkręciłem imbus z tyłu, zawór na dole, "toto", które zaznaczyłem strzałką na zdjęci dla Thora wyciągnąłem, i nic się nie stało. Nie ma żadnych luzów, nic się nie telepie, nie klekocze, na siłę też nic nie idzie. Podejrzewam, że trzeba zdjąć stopkę magazynka, i wtedy bebechy polecą, ale coś ją blokuje. Odkryłem za to końcówkę napisu made in... taiwan Edited December 28, 2008 by Krzychu93 Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Miałem praktycznie identyczną klamkę non blow back, ale to było jakieś 5-6 lat temu i nie pamiętam producenta. Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 A wiesz może co dalej mam zrobić z magazynkiem? Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Niestety, na odległość nic nie wywróżę ;) Nabijałeś go gazem? Sprawdzałeś czy syfonuje? Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 Nie wiem, nie mam gazu w domu. To mój pierwszy gaziak. W domu mam tylko gaz do zapalniczek ;) coś się stanie,jeśli go napełnię butanem, czy mu to nie zaszkodzi? Quote Link to post Share on other sites
kabel123 Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Raczej nic mu się nie stanie. Niektórzy ładują pistolety propanem dlatego że, jest tańszy, tylko wtedy trzeba go częściej smarować, bo propan w przeciwieństwie do green gasu nie ma w sobie oleju silikonowego. Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 A więc na butanie gaz ucieka górą, a przy ładowaniu ucieka także dołem (może to moja ułomność ale ok. 20% gazu zamiast do środka ucieka na zew.) po ok 10 strzałach gaz się kończy. Quote Link to post Share on other sites
kabel123 Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Wiesz tak z czystej ciekawości zapytam. Jak ładujesz gaz to odwracasz magazynek do góry nogami i dopiero ładujesz czy nie? Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 tak Quote Link to post Share on other sites
kabel123 Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 To spróbuj rozkręcić maga i zobacz w jakim stanie są uszczelki, bo skoro ten colt ma już te 6/7 lat to najprawdopodobniej się wyrobiły i wypada nowe kupić albo samemu uszczelnić :-) Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 Chodzi o to, że nie potrafię go rozkręcić. Wykręcam zawór na dole, imbusa z tyłu, i wyciągam tą hmm "dyszę"(?) i nie wiem co dalej. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Prośba do Xie, Promanta lub Foki przerzućcieten temat do gazowych. Quote Link to post Share on other sites
Krzychu93 Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 Czy do ASG shopu przyjęliby go bez podawania marki i modelu? Czy ma sens w ogóle próba naprawy tego, czy lepiej kupić nowy? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts