drache Posted December 26, 2008 Report Share Posted December 26, 2008 Witam, pragnę kupić dobrego kałasznikowa. Zawęziłem pole poszukiwań do dwóch produktów. Prosiłbym o pomoc i wiadomości o nich; który z tych karabinów jest wytrzymalszy, bardziej podatny na tuning. AK-74M lub RK 103 Przy RK-103 czytałem, że problem jest nietypowa dysza. A chciałbym go poddać lekkiemu tuningowi. A co do AK-74M nie znalazłem informacji. Quote Link to post Share on other sites
OC14Groza Posted December 26, 2008 Report Share Posted December 26, 2008 (edited) to od ICS to AK-74N, AK-74M ma składaną kolbę a to ma stałą. RK-103 mam od roku i mogę polecić, wystarczy wstawić M120 i pięknie na niej śmiga :P Edited December 26, 2008 by OC14Groza Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Przy takich kwotach to lepiej zainwestować w VFC pewność, jakość, stal. Dodatkowym plusem jest to, że repliki VFC są wykonywane jak ostre, a elementy na nich kołkowane. RK-103 ma body aluminiowo-magnezowe podatne na kruszenie narożników. Quote Link to post Share on other sites
OC14Groza Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 (edited) Tylko VFC kosztuje 1600, tuning do 400fps to jakieś 400zł no i jeszcze precka a do G&G wystarczy wsadzić sprężynę. W moim G&G nic się nie kruszy... jeszcze Edited December 27, 2008 by OC14Groza Quote Link to post Share on other sites
drache Posted December 27, 2008 Author Report Share Posted December 27, 2008 Tylko, że do VFC słyszałem zarzuty co do wnętrznosci, że owszem zewnętrznei jest świetne, ale w środku juz nie bardzo. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 W stocku nie ma może rewelacji, ale po UPG szkielet u mnie trzyma na auto i m150 już ponad 8miesięcy :) Po za tym płaci się za dokładność spasowania itp Quote Link to post Share on other sites
Kierczu Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Czy RK 103, wnioskujac po opisie na Spec Shopie "Konstruktorzy pomyśleli nawet o sprężynie i dyszy gazowej umieszczonej pod górną pokrywą, tak jak w oryginale." jest rozkładany tak jak pradziwy, czy jak kto woli, jak ich replika RK 47? Do tamtego znalazlem fotki... RK 103 nie. Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted January 6, 2009 Report Share Posted January 6, 2009 (edited) Tyle że ostre kałachy z serii 10x nie mają kolby stałej, tak jak to jest w G&G. To w zasadzie największy minus tej repliki... VFC ma śliczną 105... (ale cyma też nienajgorszą, hihih...) Edited January 6, 2009 by Ijet Quote Link to post Share on other sites
drache Posted January 6, 2009 Author Report Share Posted January 6, 2009 I wynikła sytułacja, że przyjdzie VFC, ale nie ak74 tylko AIMS, dokupię stałą polską kolbę i przednie łóże i będzie piękny AKM:) Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted January 6, 2009 Report Share Posted January 6, 2009 Nieeeeeee, AIMS jest 5xbardziej lansiarski i klimatyczny niż zwykły AKM, poza tym od rumuńskich napisów na komorze zamkowej nie uciekniesz... PS. Czyżby promocja gunfire? Quote Link to post Share on other sites
drache Posted January 8, 2009 Author Report Share Posted January 8, 2009 Nie, w specshopie za 999zl:). A co do lansiarstwa, może i masz rację, ale za 100 kupię kolbę i łoże i jest ładny AKM:) Quote Link to post Share on other sites
OC14Groza Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 Tyle że ostre kałachy z serii 10x nie mają kolby stałej, tak jak to jest w G&G. To w zasadzie największy minus tej repliki... VFC ma śliczną 105... (ale cyma też nienajgorszą, hihih...) Tak ale jako replika AK-74 jest ok. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 Nie do końca - ma za długą kolbę. Poza tym RK są faktycznie ładne :) Quote Link to post Share on other sites
OC14Groza Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Wiem ale to po to żeby móc wsadzić większą batkę więc można im wybaczyć Mi jest nawet wygodniej z dłuższą kolbą. Quote Link to post Share on other sites
Mori Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Dobra kilka zdań ode mnie. W najbliższym czasie planuję sprzedaż swojej Giety z CA i zakup jakiegoś solidnego i małoawaryjnego kałasza. Najlepiej takiego gdzie mieści sie aku large. Z trzech opcji - odpadło AK74 z VFC, cena i aku stick nawet w wersji ze stałą kolbą - pozostał własnie RK103 z G&G i AK74 z ICS`a. Po zaliczeniu tematów dotyczących obu replik, wyciągnąłem kilka wniosków. Dodam, że chodzi mi przede wszystkim o niezawodność, dobrą i tanią bazę do tuningu oraz wymienność z innymi firmami - głównie o pasujące magi. Wygląd repliki to sprawa drugorzędna :D Kwestia podsumowania: RK 103: solidne metalowe wykonanie, ale podobno - wg. Capri magnez i alu, nietypowa dysza - ergo problemy z tuningiem. Gwint 22mm, dyskusyjna "preclufa" w stoku. Ak74: gwarancja 18 miesięcy - Mad Onion naturliś, dwa hajkapy, wykonanie full metal, niestety plastikowa komora HU. Za cholere nie potrafie się zdecydować. Wygląda na to iż ICS jest lepszą bazą do tuningu. Quote Link to post Share on other sites
Good Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 Chciałbym kupić tego kałacha http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1520 i nie interesuje mnie tak bardzo wygląd zewnętrzny , czy w środku replika jest ok ,mogę ją kupić i po prostu cieszyć się nią czy jest awaryjna? i jak z osiągami, zasieg ok ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts