roziko Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Witam. Mam takie pytanie odnosnie takiej własnie luski. Ostatnio spacerująć po poligonie w całem masie takich łusek odkryłem dwa ich rodzaje. Polskie i jakies inne.. Oto napis ze spłonki LI7A2 ( w tym miejscu jest kóło podzielone na 4 czesci czyli z krzyzykiem w środku) RG 07 Gdzieś obiło mi się o uszy że takie kółó mają tez Niemcy tylko chyba jeszcze napisz MEN. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Pierwsze są na pewno niemieckie. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Masz możliwość zamieścić fotkę? To by znacznie ułatwiło określenie ich pochodzenia ;-) Przykładowo tak wyglądają oznaczenia na niemieckiej amunicji, w tym przypadku jest to 7,62x51mm do MG3. http://www.wmasg.pl/projektor.php?typ=gale...mp;obrazek=5434 (Uwaga: Nie jest to amunicja ostra, spłonki zostały specjalnie spreparowane do celów kolekcjonerskich a proch zastąpiono kólkami stalowymi.) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 (edited) LI7A2 (w tym miejscu jest kóło podzielone na 4 czesci czyli z krzyzykiem w środku) RG 07To jest łuska z brytyjskiego naboju L17A2 wyprodukowanego w 2007 przez fabrykę amunicji Radway Green (w Cheshire) należącą do BAE Systems. (+) jest oznaczeniem pełnej zgodności ze standardem NATO. Edited December 29, 2008 by REMOV Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts