Viamortis Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 (edited) Witam. Mam pewne zapytanie. Ostatnio przeglądając sporą galerię ze zdjęciami Marines w (prawdopodobnie) Iraku zauważyłem, że wielu z nich nie składa się do broni, nie opiera kolby na barku, tylko przykłada celownik (z reguły kolimatorowy) do oka, a kolba znajduje się wtedy w okolicy policzka/ucha. Czy to jakaś nowa doktryna? Nowy sposób? Czy tak się teraz szkoli żołnierzy w strzelaniu? Mnie uczono, że kolbę wspiera się na barku, korpus ma być prostopadle do przeciwnika (w celu uzyskania jak najlepszej ochrony przez płyty). Dawniej strzelało się ze skręconego tułowia (bokiem do przeciwnika). A teraz? Czy taka pozycja strzelecka jest wypadkową niechlujstwa i małego odrzutu w karabinkach serii M4? Czy tak teraz należy robić? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. EDIT: literówka EDIT 2: Przykładowe zdjęcia http://picasaweb.google.com/kaymemes/Infan...335707775994914 http://picasaweb.google.com/kaymemes/Infan...142647295674146 http://picasaweb.google.com/kaymemes/Infan...125920069347010 Edited January 11, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 11, 2009 Author Report Share Posted January 11, 2009 Tfu, to nie jest galeria marines, tylko infantry. Quote Link to post Share on other sites
Popski Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 (edited) Mnie uczono, że kolbę wspiera się na barku, korpus ma być prostopadle do przeciwnika (w celu uzyskania jak najlepszej ochrony przez płyty). Ktoś Cię doszkalał po tym, jak Ci pokazałem którą stronę cymki masz zwrócić do wroga? :D Edited January 11, 2009 by Popski Quote Link to post Share on other sites
nikolaj21 Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Ktos im pokazal na treningu jak skracac bron w pomieszczeniach i sie chlopaki za bardzo wczuli po prostu, wg mnie. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 (edited) W pancerzu jest trudniej przyjąć poprawną pozycje strzelecką. Poza tym zdjęcia są pozowane i mogło im się nie chcieć - inna sprawa, że w tych warunkach cel jest bardzo blisko, czyli szybkie celowanie, niewielki odrzut i krótkie serie ( coś trafi... ). Pozdrawiam, Lambert Edited January 11, 2009 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Postawy strzeleckie. Pozycje to masz w łóżku. Jedno to to co napisał Lambert, a drugie to, że w niektórych z tych przypadków mogą oni po prostu używać lunety do obserwacji, bez zamiaru strzelania. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 A jak leżę to mam też... postawe? ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Tak, jest to postawa leżąca. "Pozycja" możemy mówić co najwyżej w kontekście miejsca z którego prowadzi się ogień. Quote Link to post Share on other sites
Sziptar Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 A na zamieszczonych zdjeciach jest luneta a nie kolimator. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Raczej dwa w jednym... ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Mykpykcyk Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Nie zaczyna się zdania od "a" :) Co do zdjęć uważam dokładnie jak Lambert. Czasami kamizelka przeszkadza w celowaniu ( szczególnie jak jest nowa i jeszcze sztywna ;) ). Nie da się wtedy bez niezbędnych manewrów ( bardzo specjalistyczne szarpanie się z kamizelka ;) ) ułożyć kolby w dołku strzeleckim. Quote Link to post Share on other sites
HustleR Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Nie chodzi tu o to, że im się nie chce - Właśnie ze względu na niski odrzut, podwyższają sobie linię celowania w ten sposób - Jest po prostu wygodniej celować i strzelać również Popatrzcie na film od 0:40 do 0:58 - wdziałem więcej takiego strzelania ale nie mam siły szukać. Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Nie zaczyna się zdania od "a" :) Dlaczego? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 13, 2009 Author Report Share Posted January 13, 2009 Dlaczego? Bo jest małą literą. ;) Postawy strzeleckie. Pozycje to masz w łóżku. Nie będę się spierał :). Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli ktoś miałby coś jeszcze sensownego do dodania, to chętnie się dokształcę. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Bo jest małą literą. ;) Było dużą. ;) Quote Link to post Share on other sites
Mykpykcyk Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Nie zaczyna sie od "a" ponieważ jest to zabronione w pisowni ;) Tak samo jak nie pisze sie "gUra" tylko góra ;) Quote Link to post Share on other sites
Sziptar Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Raczej dwa w jednym... ;-) Pozdrawiam, Lambert Przez ACOGa mozna celowac bez tego powiekszenia x4 i bez siatki celowniczej a z jakas kropka czerwona jak w klasycznym kolimatorze? Bo juz zgłupiałem.. Pytam o oryginałnie o te co sa w sklepach ASG :roll: Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Moim zdaniem gość na zdjęciu nr 1 zdecydowanie bardziej obserwuje niż celuje, bo takie ułożenie i trzymanie broni nie zapewniłoby mu dostatecznej kontroli w chwili wystrzału (broń trochę "wisi" i jest z przodu podparta ledwo ledwo za na końcówce chwytu. Poza tym podpis też o tym świadczy: Pfc. Robert Cooper, a Glouster, Ohio, native, looks for suspicious activity. Quote Link to post Share on other sites
HustleR Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Moim zdaniem gość na zdjęciu nr 1 zdecydowanie bardziej obserwuje niż celuje, bo takie ułożenie i trzymanie broni nie zapewniłoby mu dostatecznej kontroli w chwili wystrzału (broń trochę "wisi" i jest z przodu podparta ledwo ledwo za na końcówce chwytu. Poza tym podpis też o tym świadczy: Pfc. Robert Cooper, a Glouster, Ohio, native, looks for suspicious activity. A obejrzałeś film na youtube? Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 (edited) @ Sziptar: Ten ACOG 4X32 TA31F na zdjęciach poza tym, że jest lunetą ma również podświetlany punkt celowniczy ( przy pomocy światłowodu umieszczonego na tubusie, skupiającego promienie słoneczne ) służący do szybkiego celowania - czyli taki kolimator z czterokrotnym powiększeniem. Red Chevron BAC Flattop Reticle. Sprytne ustrojstwo... ;-) http://www.skdtac.com/index.asp?PageAction...&ProdID=733 Pozdrawiam, Lambert Edited January 13, 2009 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Zbych Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Nie mam pojęcia dlaczego trzymają tą kolbę przy policzku. Używam innej broni ale staromodnym sposobem strzela mi się lepiej. Nie wspominając, że to ASG a nie prawdziwa broń. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Używam innej broniO, masz broń? to ASG a nie prawdziwa broń.Więc może niech się nie wypowiadają osoby, które nie miały styczności z bronią, najlepiej długą, najlepiej jakąś wersją z rodziny AR-15. Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 A obejrzałeś film na youtube? Nie, przecież wyraźnie napisałem, że odnoszę się do zdjęcia a nie zjawiska. Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 (edited) Nie zaczyna sie od "a" ponieważ jest to zabronione w pisowni ;) Tak samo jak nie pisze sie "gUra" tylko góra ;) Jednym słowem - bullshit. Jak chcesz już poprawiać to może najpierw sam się upewnij czy masz rację. Edited January 13, 2009 by Lajon Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 http://picasaweb.google.com/kaymemes/Infan...360432808972242 A może to jednak jest jakaś technika "do emek"? ^^ Ta kolba chyba służy do celowania "z policzka" Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts