AceSpades Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Mam pytanie do użytkujących (tudzież obeznanych w jakikolwiek inny sposób) obie te czapki: Polartec Black Watch Cap oraz Black Gore Tex Watch Cap Jakie są dostrzegalne różnice między obiema? Oczywiście - jedna jest z polartec'u, druga z Gore-Tex'u, ale na co się do przekłada? Rzekomo ta druga nie przepuszcza do wewnątrz wody... Któraś jest cieplejsza, wygodniejsza? A może któraś ma większą oddychalność? :???: AceSpades. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Czapka z polartecu jest zajebiaszcza. Lekka ciepła i jak to polartec pozwala swobodnie odparować temu co nam z głowy uszło. A czapka gore to nic innego jak standardowa dokerka, czyli dwuwarstwowy materiał, 100% wełny, wywijana i pomiędzy warstwami materiału membrana gore. Jak dla mnie stanowczo za ciepła i leży u mnie na dnie szafy. Oddychalność nieporównywalnie słabsza od czapki z polartecu i normalnej dokerki. Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Polecam czapkę Polarteca. Posiadam takową w Foliage Green i jest świetna. Ciepła wygodna itp. Np. pasuje dobrze pod hełm. ;-) Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Mam beanie z Polartecu i polecam bardzo- cieplutka, odprowadza pot na zewnątrz- sprawdziła się w tegoroczne mrozy. Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Tez polecam Polartec, ciepla, lekka, wygodna. Gdziesz czytalem ze struktura Polartecu z Malden Mills (tez ze znaczkiem R) jest jak siersc zwierza :) ma grzac ale i tez oddychac, dla tego w ubraniach stosuje sie na wierzch jeszcze gore-tex ktory oslania od wiatru i deszczu. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Gore w czapkach sprawdza się rzadko - wg. mnie na zimie najlepszą kombinacją jest thinsulate + polar albo jakaś dzianina. Lepiej polar. Na rękawiczki podobnie. Sam polar jest dosyć przewiewny. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 (edited) Ja biegam (w sensie biegam, ale nie na strzelankach) od pocżątku zimy najpierw w czapce condora z polaru, a potem w jej oryginalnym wydaniu. Gites nawet na mróz i wiatrzysko. Tylko trzeba się ruszać :) A skoro ta z gore jest podobna do wełnianej dokerki, to ja jeszcze dorzucę, że dokerka sprawia, że swędzi czoło :) Ale to pewnie dlatego, że na głowie niedużo włosów mam. Edited January 11, 2009 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Jak się człowiek dużo rusza to i patrolówka wystarczy. Ciepła czapa jest warta królestwo jak trzeba siedzieć na tyłku i wieje :) Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Mi patrolówka nie wystarcza, ale tutaj również możemy wrócić do tematu krótkich włosów. Zresztą - ta z polartecu jest sto razy lepsza i tyle. :) Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Nie każdego wełna gryzie. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Mnie przestaje gryźć jak pod czapę założę recon wrapa, ale to już inna para kaloszy. Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 a czy jest dobra dokerka z akrylu? Nie jest to zaden plastkikowy szit w którym baniak nam się ugotuje? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Ja noszę czapkę zimową z akrylu i moim zdaniem jest wygodniejsza niż wełniane, a równie ciepła. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Akryl nie posiada własności termoizolacyjnych wełny. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 I wełna ma lepsze właściwości potochłonne. Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 ale chodzi o to czy nie przepuszcza akryl powietrza do środką a na zewnątrz zapewnia choć minimalną wentylację Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Nadmienić chciałbym, że czapka reklamowana jako Gore-Tex Watch cap nie jest w całości zbudowana z użyciem membrany. Membrana GT jest jedynie w dolnej części czapki - tej "wywiniętej". Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Po jaką cholerę tam gtx w takim razie pakowali? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 ...Aby uzyskać efekt nieprzewiewalności opaski na uszy analogicznej z windstopperem (Goretex i Windstopper to zasadniczo ta sama membrana W.L.Gore z rozciągniętego Politetrafluoroetylenu). Membrana pełni w tym przypadku rolę osłony przeciwwiatrowej (dzianina czapki takiej nie zapewnia) z ograniczoną oddychalnością. Quote Link to post Share on other sites
AceSpades Posted January 14, 2009 Author Report Share Posted January 14, 2009 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, pomogliście mi dokonać wyboru; przekonaliście mnie do polartec'u 8-) Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 ...Aby uzyskać efekt nieprzewiewalności opaski na uszy analogicznej z windstopperem (Goretex i Windstopper to zasadniczo ta sama membrana W.L.Gore z rozciągniętego Politetrafluoroetylenu). Membrana pełni w tym przypadku rolę osłony przeciwwiatrowej (dzianina czapki takiej nie zapewnia) z ograniczoną oddychalnością. Tego się domyślam. Zastanawia mnie natomiast jaką logiką kierowali się projektanci stosując membraną o większym RET gdy wystarczy taka o mniejszym? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Chłit małketingowy - po prostu hasło GORE-TEX jest bardziej chwytliwe. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts