Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Polartec Black a Gore Tex Watch Cap

Recommended Posts

Mam pytanie do użytkujących (tudzież obeznanych w jakikolwiek inny sposób) obie te czapki:

Polartec Black Watch Cap

oraz

Black Gore Tex Watch Cap

Jakie są dostrzegalne różnice między obiema? Oczywiście - jedna jest z polartec'u, druga z Gore-Tex'u, ale na co się do przekłada? Rzekomo ta druga nie przepuszcza do wewnątrz wody... Któraś jest cieplejsza, wygodniejsza? A może któraś ma większą oddychalność? :???:

AceSpades.

Czapka z polartecu jest zajebiaszcza. Lekka ciepła i jak to polartec pozwala swobodnie odparować temu co nam z głowy uszło.

A czapka gore to nic innego jak standardowa dokerka, czyli dwuwarstwowy materiał, 100% wełny, wywijana i pomiędzy warstwami materiału membrana gore. Jak dla mnie stanowczo za ciepła i leży u mnie na dnie szafy. Oddychalność nieporównywalnie słabsza od czapki z polartecu i normalnej dokerki.

Tez polecam Polartec, ciepla, lekka, wygodna. Gdziesz czytalem ze struktura Polartecu z Malden Mills (tez ze znaczkiem R) jest jak siersc zwierza :) ma grzac ale i tez oddychac, dla tego w ubraniach stosuje sie na wierzch jeszcze gore-tex ktory oslania od wiatru i deszczu.

Ja biegam (w sensie biegam, ale nie na strzelankach) od pocżątku zimy najpierw w czapce condora z polaru, a potem w jej oryginalnym wydaniu. Gites nawet na mróz i wiatrzysko. Tylko trzeba się ruszać :)

A skoro ta z gore jest podobna do wełnianej dokerki, to ja jeszcze dorzucę, że dokerka sprawia, że swędzi czoło :) Ale to pewnie dlatego, że na głowie niedużo włosów mam.

Edited by Ohtar

...Aby uzyskać efekt nieprzewiewalności opaski na uszy analogicznej z windstopperem (Goretex i Windstopper to zasadniczo ta sama membrana W.L.Gore z rozciągniętego Politetrafluoroetylenu). Membrana pełni w tym przypadku rolę osłony przeciwwiatrowej (dzianina czapki takiej nie zapewnia) z ograniczoną oddychalnością.

...Aby uzyskać efekt nieprzewiewalności opaski na uszy analogicznej z windstopperem (Goretex i Windstopper to zasadniczo ta sama membrana W.L.Gore z rozciągniętego Politetrafluoroetylenu). Membrana pełni w tym przypadku rolę osłony przeciwwiatrowej (dzianina czapki takiej nie zapewnia) z ograniczoną oddychalnością.

Tego się domyślam. Zastanawia mnie natomiast jaką logiką kierowali się projektanci stosując membraną o większym RET gdy wystarczy taka o mniejszym?