Mykpykcyk Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Witam. Na początku chciałbym napisać, że nie znalazłem nigdzie tematu o tłoczeniu tłumika. Wracając do meritum: -Czy jest możliwość wytłoczenia tłumika dźwięku? -Robił ktoś już coś podobnego? -Ma ktoś jakiś pomysł? -Z jakiego materiału wykonać? Zależy mi na niedużej wadze ( Stal itp odpada? ). -Jak przewiercić cała "dziurę" ? -Jak długi zrobić gwint w środku? -Jak długi ma być cały tłumik? -Może ma ktoś jakieś rysunki? Podkreślam, że to ma być atrapa. Za trudną sprawą byłoby robienie komór w środku ;). Warsztat mam wyposażony w wszelakie sprzęty, począwszy od tokarki, skończywszy na wiertarkach itd. Co do trudności wykonania mam specjalistę od tej roboty ;) Proszę o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Stary, po co sobie utrudniać,zrób z rury PCV albo opierdziel jakąś alu rure i zrób tylko nagwintowaną końcówkę do tego. Był gdzieś temat o tłumikach własnej roboty,sam zamieszczałem tam swój pomysł. Poszukaj 8) Quote Link to post Share on other sites
Mykpykcyk Posted January 15, 2009 Author Report Share Posted January 15, 2009 Chodzi mi o coś porządnego. Z rury PCV wygląda jak kanalizacja a nie jak tłumik. Zresztą byle zaczepienie łamie tłumik. Chodzi mi o zrobienie czegoś podobnego jak normalne tłumiki ( tylko bez komór tłumiących ). Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 1) Jest możliwość wytoczenia, wytłoczyć to by Ci ciężko było. 2) Tak np. Ja 3) Opis mojego tłumika: Tłumik składa się z 4 części i jest dla M24. Poszczególne części to: a) Czoło tłumika. b) Lufa wewnętrzna. c) Obudowa całego tłumika. d) Tył tłumika z gwintem dla karabinu. 4) Stop aluminium. 5) Wiertłem ? 6) Tokarką ? 7) jaki ci się podoba, bierz pod uwagę długość wiertła. 8) Najlepiej powiedz, temu specjaliście co chcesz uzyskać a on resztę już będzie wiedział jak zrobić. Tutaj masz zdjęcia mojego tłumika: LINK Ta rurka owinięta gąbką to właśnie ta lufa wewnętrzna, jest ponawiercana. Quote Link to post Share on other sites
storm Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Warsztat mam wyposażony w wszelakie sprzęty, począwszy od tokarki, skończywszy na wiertarkach itd. Co do trudności wykonania mam specjalistę od tej roboty ;) Proszę o pomoc. Jakis marny jest ten "specjalista" jesli nie wie jak wytoczyc kawalek rurki z gwintem majac wszelaki sprzet. Quote Link to post Share on other sites
benizo Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Jak chcesz przedłużyć lufę a nie wyciszyć bierzesz wałek alu i nawiercasz go, a potem gwintujesz. koniec podro Quote Link to post Share on other sites
Mykpykcyk Posted January 15, 2009 Author Report Share Posted January 15, 2009 Żeby to zrobił musi wiedzieć co robi. Nie rozumem Twojego postu nie wnoszącego nic do sprawy. Twój pierwszy post raczej powinien wyglądać inaczej. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Czy Ty ew twój tokarz jesteście niedorozwinięci? Taka a taka średnica, taka a taka długość, taki gwint jak tutaj. Koniec. Rano boskie, społeczeństwo głupieje... Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Jak zrobisz z metalu to Ci pół giwery pęknie jak zachaczysz. Tak Ci się tylko tłumik złamię. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Taa, pół giwery, no na pewno nie gwint...? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Jak zrobisz z metalu to Ci pół giwery pęknie jak zachaczysz. Tak Ci się tylko tłumik złamię. Ciekawe... ja swój tłumik już raz klepałem po spotkaniu ze ścianą ale giwera cała nadal... Quote Link to post Share on other sites
konrad324 Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Jeżeli masz tokarkę to w czym tu problem? Bierzesz rurkę jaką ci tam pasuje PCV/aluminum grubość obojętna najlepiej około 4 cm bo tyle z reguły ma tłumik, odcinasz ile ci potrzeba potem bierzesz jakieś 2 rolki nawiercasz w nich otwory w jednym gwintujesz gwint 14mm prawo/lewo skrętny zalerzy jaki masz w replice dotaczasz z nich coś w stylu tulejki tak żeby wchodziły częściowo do tej rurki wkładasz do środka gąbkę czy jakiś inny materiał tłumiący po czym zakładasz końcówki na jakimś kleju żeby nie wypadały i gotowe. 15 minut roboty. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Jak zrobisz z metalu to Ci pół giwery pęknie jak zachaczysz. Tak Ci się tylko tłumik złamię. :wink: Żeby to tylko zależało, od materiału to świat byłby lepszy. Równie dobrze może złamać "pół giwery" z tłumikiem z tworzywa. Quote Link to post Share on other sites
konrad324 Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Jak zrobisz z metalu to Ci pół giwery pęknie jak zachaczysz. Tak Ci się tylko tłumik złamię. Jeszcze zależy jaką kto ma giwerę i z czego. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 No tak... ale w elektrykach za 100zł nie ma chyba normalnego gwintu na tłumik :P Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Tam w ogóle nie ma gwintu, to się trzyma na "niewiadomoco" sądząc po solidności takich konstrukcji. Quote Link to post Share on other sites
WUZI Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 To się trzyma nadzieją i marzeniami... Skoro masz taki problem ze zrobieniem tłumika to na http://www.silesia-factory.pl/ masz dobre i tanie tłumiki... Quote Link to post Share on other sites
Mykpykcyk Posted January 21, 2009 Author Report Share Posted January 21, 2009 Nie wiem po kiego grzyba wyskakujesz mi tu z linkiem do sf? Jakbym sam mógł sam go znaleźć ? Gdybym chciał kupić to bym nie zakładał tego tematu, nie sądzisz? Quote Link to post Share on other sites
Filipoo23 Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 TU jest coś. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Bardzo fajny film. Na pewno kiedyś wypróbuje ten sposób. Chociaż czy ja wiem czy jest lepszy od otulinowego? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Od otulinowego na pewno bo otulina słabo "wchłania" powietrze. Najlepsza jest chyba gąbka taka jak w materacach :D Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Ja mam tłumik otulinowy jest git. Ale wywierciłem w nim pełno dziur wiertłem 3mm. Efekt jest dużo lepszy niż bez nich. Tzn mały duży też jest ta technika ale w dużych zarówno poziomo i jak i pionowo są kanały. Powietrze z małego wchodzi w te kanały i jest cicho. Quote Link to post Share on other sites
Jarhead1991 Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 (edited) Wczoraj zrobilem 2 tlumiki do AK 74 Boyi 40x200 na warsztatach szkolnych w czasie 7 h.Za 2 godz bede mial aparat i wrzuce fotki.Jesli chce ktos moge zrobic rysunek techniczny jak zrobic taki. Edited February 4, 2009 by Jarhead1991 Quote Link to post Share on other sites
Jarhead1991 Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 Tutaj link do fotek http://www.sendspace.com/file/tpgboo Quote Link to post Share on other sites
Retiarius Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 No wygląda zacnie IMHO trzasnąłbym czarnym matem i tyle. A jak zrobiłeś tą fakturę w taka krzyżownice czy jak to nazwać? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts