snip Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 Witam! Mam taki problem. Gdy na forum ludzie (w tym ja) piszą, że w tańszych replikach jeśli chodzi o tuning należy wymienić: gumkę HU, lufę, włożyć podkładki pod sprężynę etc. Ja szczerze powiem, że nie potrafię wymienić tych części, ponieważ rozłożyłem w moim życiu tylko MP40 za 2 dychy :F I bezpośrednio moja prośba: Czy mógłby ktoś opisać dokładnie jak zmienić gumkę HU, czy podłożyć podkładki. I nasuwa się kolejne pytanie: Jeśli jestem zielony, to czy samemu to zrobić (jest to łatwe), czy oddać do lokalnego serwisu ASG. Mówię o springach do 100zł. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź! :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 W springach nie ma regulacji HU, więc nie wiem, czy wymiana ma sens. Jeżeli jesteś bardzo zdeterminowany, to musisz rozłożyć replikę zgodnie z tutorialem, dostać się do lufy, wymienić gumę i zlożyć replikę tak, żeby nie zostały "zbędne" części na stole ;) Quote Link to post Share on other sites
snip Posted January 16, 2009 Author Report Share Posted January 16, 2009 to musisz rozłożyć replikę zgodnie z tutorialem Mógłbym prosić o link? W springach nie ma regulacji HU Producent M47c - DE podaje że jest regulowany HU, jednak gdy go podkręcam to zasięg drastycznie spada (ponad 2-u krotnie). Pozdrawiam :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 (edited) W springach nie ma regulacji HU BEZEDUUURAAA! :poddanie: Producent M47c - DE podaje że jest regulowany HU, jednak gdy go podkręcam to zasięg drastycznie spada (ponad 2-u krotnie). To że po podkręceniu Hopa zwalnia kulka to normalne, ale spada zasięg? I to dwuktotnie? Chyba coś pokręciłeś(w wypowiedzi, nie w strzelbie ;) ) Edited January 16, 2009 by cezii Quote Link to post Share on other sites
snip Posted January 16, 2009 Author Report Share Posted January 16, 2009 No właśnie dobrze powiedziałem Na początku pomyślałem, że to wada egzemplarza I tak chyba jest. testowałem na bezwietrznej pogodzie kulkami: 0,12 ; 0,2 ; 0,25 Potwierdzam: Spada w moim egzemplarzu zasięg. I dlatego też proszę o większe szczegóły dotyczące Hop-Siupa Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 A spróbuj strzelić na minimalnym hop upie na troche podkręconym i na maxa. Może jak masz na maxa to tak mocno przyciska kulke że powietrze ledwo ją wypycha i zasięg maleje. Quote Link to post Share on other sites
snip Posted January 16, 2009 Author Report Share Posted January 16, 2009 Im bardziej podkręcam HU, tym bardziej zasięg maleje... Wadliwy egzemplarz? :killer: Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 Nie! Hop up nie ma być w pozycji off/hop tylko ma być DOKŁADNIE wyregulowany do aktualnie używanych kulek... Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 17, 2009 Report Share Posted January 17, 2009 To, że przy podkręcaniu zasięg w pewnym momencie zaczyna spadać to normalne. Tak działa HU, podkręcajac go coraz bardziej blokujesz kulkę w lufie. Musisz go całkiem "odkręcić" i co kulkę delikatnie o jakiś tam mały kawałek podkręcać, kulka-kawałek obrotu regulacją, następna kulka i kawałek ruchu... i tak długo aż zasięg zacznie spadać. Wtedy delikatnie odkręć spowrotem i patrz co się dzieje z kulkami. Wybierz moment w którym najlepiej latają i tak zostaw. Quote Link to post Share on other sites
snip Posted January 17, 2009 Author Report Share Posted January 17, 2009 Witam i rozkwitam! Dzięki thor_, byłem bardziej zielony niż myślałem. po prostu nie potrafiłem skalibrować HU. Temat trochę zszedł z tropu. Osiągam skuteczny zasięg około 35m (kartka A3) Czy opłaca mi się wymieniać gumkę HU na silikonową? Pozdrawiam! :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted January 17, 2009 Report Share Posted January 17, 2009 wydaje mi się , że jeśli jesteś w temacie zielony to nie zabieraj się za rozbieranie hop upa . Jeżeli masz kogoś kto Ci tą gumkę wymieni wtedy możesz zainwestować w silikona Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 17, 2009 Report Share Posted January 17, 2009 Jeżeli cały czas piszemy o M47 z DE, to widzę małe szanse na silikona. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts