jahu Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Dziś rano postanowiłem sprawdzic jak sie trzyma replika - przestrzelić pare razy i sprawdzić co z akumulatorem - wkładam magazynek naciskam spust, gearbox pracuje ale kulki nie wylatują z lufy - okazało się że kulki nie są podawane do komory - powód, "coś" blokowało. Zdjąłem więc obudowę/gniazdo magazynka (imbusem odkręciłem gwintowaną nakrętkę na pinie trzymającym gniazdo magazynka) i okazało się że wszystkiemu winny jest przesunięty zespół komory hopup (zaznaczono wystającą powierchnię w otworze podawania kulek z magazynka): Nie widząc konkretnego powodu tego stanu zacząłem rozbierać replikę tj: :arrow: zdjąłem chwyt przedni; :arrow: wykręciłem 3 śruby ukryte pod chwytem (2 nad lufą i 1 pod przednim mocowaniem szyny); :arrow: odpiąłem wtyczkę z gearboxa; i przy wyjmowaniu całego tak poluzowanego zespołu (wysuwanie lufy do przodu) stwierdziłem że wyrwany jest plastik: i sprężyna regulująca docisk zespołu lufy wewnętrznej i komory hopup do lufy zewnętrznej dociska maksymalnie komore do gearboxa (wypusty z zespołu komory hopup nie mają się o co opierać bo wyrwany został ten plastik jak na zdjęciach): Sprężyna dociska komorę do gearboxa powodując jej przesuniecie względem wlotu kulek (powierzchnie kontaktu z gearboxem zaznaczone na zdjęciu) Jako że akurat mi minęła jak na złość gwarancja (choć wątpie żeby przyjęto reklamacje uszkodzenia mechanicznego) pozostaje samodzielna naprawa lub wysyłka do serwisu: Pytanie nr 1.: Czy da się to naprawić samemu - klejenie czegokolwiek raczej odpada, jeśli tak to jak? Pytanie nr 2.: Czy dostanę gdziekowliek w polsce taki zamienny element? Ewentualnie czy ktoś serwisuje takie przypadki i jaki to koszt? P.s. Przepraszam za jakość zdjeć. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Kumpel dokupił to na Taiwangunie, chyba 3 dychy kosztowało. Ale z tego co pamiętam to Olo opisywał kiedyś, że wystarczy coś tam podpiłować i będzie działać, nawet dając lepszą szczelność. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 Tak, miejsce, które należy ściąć zaznaczone jest nawet na pierwszym zdjęciu ;) Quote Link to post Share on other sites
jahu Posted January 29, 2009 Author Report Share Posted January 29, 2009 Witam - udało mi się to zrobić w troche inny sposób - ustaliłem komore przy uzyciu tulei-podkladki dystansującej tak że komora ma odstep okolo 2 mm na tych zaznaczonych powierzchniach od gearboxa pojawił się jednak kolejny problem: Replika pobiera sprawnie kulki z magazynka - tyle że kulki co któraś z rzędu dosłownie wypluwana jest z lufy i spda po dosłownie kilkudziesieciu centymetrach a pozostałe lecą z małą siłą - przykładowo kiedys kartonowe pudełko z odległości 15 metrów rozwalało na wylot a teraz nawet śladu nie robi.. Co jest grane czyżby coś z gumką hop-up - kompletnie sie na tym nie znam i nie miałem wcześniej takich objawów Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Brak szczelności między komorą a GB. Polecam napisać do krakmanów. Ja kupiłem od nich tą część za 18zł. Quote Link to post Share on other sites
jahu Posted January 29, 2009 Author Report Share Posted January 29, 2009 (edited) gloomer czy moglby mi podac tak bardzo łopatologicznie na czym ten brak szczelnosci polega - nierozumiem tego sformułowania - chodzi o to że ta poruszajaca sie dysza z gearboxa nie dolega do gumki? - jak zrozumiem to pewnie sam sobie tez z tym zaradze Z gory wielkie dzieki Edited January 29, 2009 by jahu Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Jest zła odległość między komorą a dyszą. Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Ja mam takie dystansery 2mm między komorą a GB z wykładziny podłogowej. Działa z stockowym hicapem. Mam problemy z magami MAGa. 350fps (replika ze zbrojowni, przed uszkodzeniem miał ok 360 jesli dobrze pamiętam.) Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Jahu, nie dawaj podkładek, kup inną dyszę najlepiej z AUG Quote Link to post Share on other sites
jahu Posted February 1, 2009 Author Report Share Posted February 1, 2009 Dysze z AUG? A czemu - dłuższa jest, inna konstrukcja? Ja naprawde nie w teamcie i do mnie trzeba pisać jak do dziecka... Póki co martwi mnie ta moc - dziś jeszcze porządnie naładuje batke i zobacze jak pochodzi - bo narazie to kiepsko z mocą - kulki które kiedyś z 15 przebijały kartn teraz się odbijają.. I tu sprawa ewentualnej szczelności jak za mało podkładek dam to ta dysza rzypadkiem nie uszkodzi tego kołnierza z gumki hop-up? Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted February 1, 2009 Report Share Posted February 1, 2009 Tak dysza od Auga jest dłuższa. Bateria nic nie ma do osiągów. Kup po prostu tą część u Krakmanów. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 (edited) Dysza od aug jest krótsza od tej stockowej ale na tyle długa że po wyłamaniu tego elementu trzyma szczelność bardzo dobrze. Ale przy dyszy z aug musisz tak jak OLO pisał spiłować ten kawałek HU zaznaczony na 1 zdjęciu. Edited February 2, 2009 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
sudom Posted March 26, 2009 Report Share Posted March 26, 2009 ABS - jest termoplastyczny. Lutwnicą odbudowałem kawałek komory hp - wyciąłem za dużo w miejscu oznaczonym na foto. U siebie spiłowałem występy z tyłu komory - dotyka cała GB (jest płaska bez schodka). By to dało się zrobić też spiłowane zostały o około 0.6mm zaczepy trzymające komorę w lufie zewnętrznej oraz podpiłowane w tej lufie gniazdo na te zaczepy. Teraz dopasowywuje kanalik podający kulki oraz ilość materiały wyciętego w miejscu oznaczonym na foto. Generalnie jest odczuwalny wzrost osiągów. Niestety wymaga to sporo zabawy - możliwe dopieszczenie by nie było zacinek lub pustego strzału. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts