uzi43 Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Witam ;-) Jak w temacie chciałem się dowiedzieć kilku rzeczy na temat Austriackiego Jagkommando. Na forum nic nie ma, i na necie jest ciężko coś znaleźć... Przede wszystkim chciałbym się spytać, gdzie (i czy w ogóle) w Polsce można dostać mundur KAz 75. Aha, i czy wiecie gdzie dostać kopie (oryginału nie widziałem w Polsce, i ceny przerażają), amerykańskiej kamizelki Eagle TAC-V1-N.. Z góry dzięki ;) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 W starym Komandosie był artykuł na temat tej formacji. "Groszek" czasem się trafia na allegro. Jeśli chodzi o kamizelkę to czasem bywały na allegro złachane Tac-Vest'y Eagle'a, chyba nawet w tej wersji co Cię interesuje. Quote Link to post Share on other sites
uzi43 Posted January 21, 2009 Author Report Share Posted January 21, 2009 Wiem, że kiedyś był w Broń i Amunicji, więc wiem mniej więcej co i jak ;) ale nie za bardzo wiem, gdzie to dostać za niewielkie pieniądze, gdyż nie mam pokaźnego budżetu ;) No to muszę uważniej Aledrogo śledzić :D Quote Link to post Share on other sites
uzi43 Posted January 22, 2009 Author Report Share Posted January 22, 2009 Mam jeszcze pytanko... Co to za pasy mają na sobie ci panowie? Nie jest to przypadkiem Alicja? LINK1 LINK2 ;) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 To nie ALICE. Quote Link to post Share on other sites
uzi43 Posted January 24, 2009 Author Report Share Posted January 24, 2009 A wiesz może co to za pas? Quote Link to post Share on other sites
MvB Posted February 6, 2009 Report Share Posted February 6, 2009 (edited) Zacznijmy od tego, że zamieszczone przez Ciebie fotki nie przedstawiają tego samego pasa, co widać choćby po tym, że ten z pierwszego linka ma dwa rzędy wzmacnianych otworów na obwodzie, a ten drugi trzy. Gość na pierwszej fotce jest w takim stopniu obwieszony amerykańskimi ładownicami i "wszystkim, co popadnie", że ten pas może być dowolnego pochodzenia. Na drugiej fotce nie widać klamry, ale pewnie jest to ten PAS. Używam go od ponad roku i mimo niepewnie wyglądającego plastiku spisuje się dobrze. Jest w zasadzie kompatybilny z ładownicami na klipsy Alice, lecz trochę cieńszy od LC-2 (kopii), w efekcie mają one za dużo luzu. Oryginalne klipsy austriackie, na których mocuje się sprzęt do tego pasa są jednoczęściowe i wykonane z plastiku. Podstawową austriacką koszulę i spodnie w oliwce kupisz na Allegro bez problemu. Polecam sklep Vive-Army, gdzie skompletujesz także pas i szelki. Problem jest z oryginalnymi ładownicami, tzn. nie ma ich, ale choćby te najpopularniejsze z Alice dopasujesz bez kłopotu. Na "niskobudżetowego Austriaka" Ci to wystarczy. Jak masz ograniczone finanse i mało rzeczy do noszenia to kamizelkę sobie na razie odpuść. Pozostaje jeszcze kwestia nakrycia głowy. Oryginalny hełm kewlarowy jest drogi, stalowy niewygodny i wycofywany z użycia. Czapek polowych w tym momencie na Allegro nie ma, a „uszatka” jest na lato za ciepła, myślę, że to jednak kwestia sezonu i się pojawią. Alternatywą może być beret lub kapelusz. Pełnej rekonstrukcji, jak sądzę, na razie i tak nie planujesz. Przy stylizacji wybierz to co wygodne a w miarę pasuje. Podobnie z butami. Wspomniany przez Szaszłyka starszy wzór munduru M57, tzw. "groszek" bywa na Allegro rzadko i z reguły niekompletny (góra). Ja początkowo zadowoliłem się podróbką (o niezgodnym z oryginałem kroju i materiale i obecnie już niedostępną) a potem kupiłem oryginalny komplet na austriackim e-bayu. W Polsce udało mi się dostać w "groszku" tylko parę dodatków: pokrowiec z manierką, śpiwór, pokrowiec na hełm stalowy i celtę. Te ostatnie bywają często na aukcjach. Staram się kupować to co znajdę, bo uwielbiam ten kamuflaż. Całą masę fotek Austriaków w dobrej rozdzielczości znajdziesz „u źródła”, czyli na oficjalnej stronie BUNDESHEER. (Jest piękna i warta przeglądnięcia). Edited February 6, 2009 by MvB Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 Witam Nie wiem czy to dobre miejsce na to pytanie; ale czy waszym zdaniem na tej aukcji http://www.allegro.pl/item799085046_zestaw...h_buttpack.html to są oryginalne austriackie szelki i chlebak ? z opisu wynika ze tylko chlebak... Quote Link to post Share on other sites
MvB Posted November 27, 2009 Report Share Posted November 27, 2009 (edited) Moim zdaniem szelki też są austriackie (tzn. wg fotek z aukcji wyglądają identycznie). Edited November 27, 2009 by MvB Quote Link to post Share on other sites
bioX Posted February 4, 2010 Report Share Posted February 4, 2010 Może ktoś wie co to za kamizelka? TU Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts