Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Raczką przeładowania (m15 CA) - problem.

Recommended Posts

Witam,

rozebrałem swoją emkę w celu wyczyszczenia i nie wiem jak, ale rozciągnąłem sprężynę która przytrzymuje rączkę przeładowania.

Rączką niestety nie wraca na swoje miejsce, a kiedy sam ją przesunę i zatrzasnę to na sprężyna się fałduje.

Jeśli są potrzebne, to mogę dać fotki.

Może mi ktoś pomóc? Jak przywrócić sprężynę do poprzedniego stanu?

Obetnij kawałek sprężyny lub spróbuj ją skręcić bardziej. W swojej M-ce G&P też miałem ten problem i obcięłem, najłatwiejszy sposób, a myślę, że nie rozciągnęłeś jej aż tak, żeby trzeba było uciąć znaczny kawałek.

Edited by SzymonDzwonczyk

A nie możesz zagiąć ostatnich dwóch zwojów by uformowały nowe kółeczko? Myślenie nie boli ;-) .

Zawsze możesz zastąpić spręzynę podwójnie złożoną "galottengumą".

Jeszcze jest wersja mojego kolegi: Nałożyć na śrubkę lub jakiś pręcik i ścisnąć do pierwotnej długości, po czym grzać zapalniczką. Ja nie używałem ale znajomek sobie tę metodę chwali.

Ale przecież nie trudno jest nagiąć z dwa sploty na końcu, żeby ci kółko zrobiły. Tak małą sprężynę trudno będzie spowrotem skręcić, ja się z tym męczyłem i w końcu obcięłem. Ew. możesz spróbować ze sprężyną z długopisu.

EDIT: Kurcze, 4 osoby zdążyły napisać podczas tego, jak pisałem posta o.O

Metoda z lodówką, też sprawdzona, nic nie da. Sprężyna może i w lodówce się skurczy, ale po wyjęciu znów wróci do poprzedniego stanu. Prędziej trzebaby potraktować ją ogniem :P

Edited by SzymonDzwonczyk