Dezerter Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 Witam, rozebrałem swoją emkę w celu wyczyszczenia i nie wiem jak, ale rozciągnąłem sprężynę która przytrzymuje rączkę przeładowania. Rączką niestety nie wraca na swoje miejsce, a kiedy sam ją przesunę i zatrzasnę to na sprężyna się fałduje. Jeśli są potrzebne, to mogę dać fotki. Może mi ktoś pomóc? Jak przywrócić sprężynę do poprzedniego stanu? Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 (edited) Obetnij kawałek sprężyny lub spróbuj ją skręcić bardziej. W swojej M-ce G&P też miałem ten problem i obcięłem, najłatwiejszy sposób, a myślę, że nie rozciągnęłeś jej aż tak, żeby trzeba było uciąć znaczny kawałek. Edited February 23, 2009 by SzymonDzwonczyk Quote Link to post Share on other sites
Dezerter Posted February 23, 2009 Author Report Share Posted February 23, 2009 Jeśli obetnę, to ją całkowicie zniszczę ponieważ na końcu jest kółeczko za które trzyma się rączka przeładowania. Sprężyna jest około 2cm za długa. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 A nie możesz zagiąć ostatnich dwóch zwojów by uformowały nowe kółeczko? Myślenie nie boli ;-) . Zawsze możesz zastąpić spręzynę podwójnie złożoną "galottengumą". Jeszcze jest wersja mojego kolegi: Nałożyć na śrubkę lub jakiś pręcik i ścisnąć do pierwotnej długości, po czym grzać zapalniczką. Ja nie używałem ale znajomek sobie tę metodę chwali. Quote Link to post Share on other sites
Dezerter Posted February 23, 2009 Author Report Share Posted February 23, 2009 Hmmm... teraz na taki pomysł wpadłem. Co myślicie o włożeniu sprężyny do lodówki czy zamrażarki ? Jak powszechnie wiadomo, w zimnie wszystko się kurczy. Quote Link to post Share on other sites
Rewolt Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 Miałem ten sam problem w swojej m-ce wystarczy ociąć kawałek sprężyny a te kółko zrobiłem odginając 2 zwoje ze sprężynki. Troche było problemu z założeniem na rączkę ale można to zrobić. Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 Skurczyć.. skurczy się o niecały 1mm... a potem znowu wróci do pierwotnego stanu. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 Metoda niezawodna: Wywalasz sprężynę i zamiast niej wstawiasz gumkę recepturkę ;) Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted February 23, 2009 Report Share Posted February 23, 2009 (edited) Ale przecież nie trudno jest nagiąć z dwa sploty na końcu, żeby ci kółko zrobiły. Tak małą sprężynę trudno będzie spowrotem skręcić, ja się z tym męczyłem i w końcu obcięłem. Ew. możesz spróbować ze sprężyną z długopisu. EDIT: Kurcze, 4 osoby zdążyły napisać podczas tego, jak pisałem posta o.O Metoda z lodówką, też sprawdzona, nic nie da. Sprężyna może i w lodówce się skurczy, ale po wyjęciu znów wróci do poprzedniego stanu. Prędziej trzebaby potraktować ją ogniem :P Edited February 23, 2009 by SzymonDzwonczyk Quote Link to post Share on other sites
Dezerter Posted February 23, 2009 Author Report Share Posted February 23, 2009 Yeeaah. Zrobione. Polecam wszystkim sposób z zapalniczką. Poszło szybko i sprawnie. Dzięki panowie, można na Was liczyć. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts