Marek Kiljan Posted March 9, 2009 Report Share Posted March 9, 2009 Witam, czy da się przerobić jakoś cylinder BU typu 1 na typ 0?, czy może normalnie będzie to pracowało z lufą 509mm w emce? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted March 9, 2009 Report Share Posted March 9, 2009 Różnica między typem 1 a 0 jest praktycznie żadna. Będzie działać. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted March 9, 2009 Author Report Share Posted March 9, 2009 Dziękuję za szybką odp, a takie pytanie, czy opłaca się w przyszłości wymiana na typ 0 wogóle? Quote Link to post Share on other sites
Ownage Posted March 9, 2009 Report Share Posted March 9, 2009 Nie oplaca sie. 509mm jest wartoscia, ze tak powiem lezaca na "granicy". Obydwa cylindry beda wspolpracowac, dzialac poprawnie na tej lufie. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 9, 2009 Report Share Posted March 9, 2009 Co to za pytanie???????? (tak, jestem nie zrównoważyny psychicznie, czy jak to tam ten Pratchet nazwał). To Ci przecież napisał Olo, że nie trzeba wymieniać, a jak nie trzeba wymieniać, to po co wydawać kasę? IMO najlepszy jest typ 0 do wszystkiego, ale ile osób tyle opinii ;). Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted March 10, 2009 Author Report Share Posted March 10, 2009 Dobrze, spoko, dzięki za wasze wszystkie odpowiedzi, w takim razie nie wymieniam:) Quote Link to post Share on other sites
Walker86 Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 Ostatnio zasłyszałem opinie o borku że przy dużych mocach replik 550-600 borek przestaje spełniać swoje funkcje? Ile w tym jest prawdy? Jak dla mnie to jest ściema biorąc pod uwagę ilość powietrza w borku którego jest stosunkowo do stocka więcej tak więc właśnie przy mocnych sprężynach powinna być zauważalna różnica. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 Borek dodaje, ale już nie jest to wzrost proporcjonalny powyżej pewnej mocy sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 Dla mnie borek to ściema i koło ratunkowe dla replik które wyciągają na borku przy M130 470fps bo są repliki które tyle bez borka wyciągną ;) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 Taa, są też repliki które wyciągają 390 fps na M125 :P Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 Bo są źle złożone i źle przemyślane. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted May 1, 2009 Author Report Share Posted May 1, 2009 (edited) Dla mnie borek to ściema i koło ratunkowe dla replik które wyciągają na borku przy M130 470fps bo są repliki które tyle bez borka wyciągną ;) Nie zgodzę się z Tobą, bore up jest dobrą opcją wtedy kiedy trzeba wymienić cały cylinder z głowicami i dyszą z chińskiego który jest bardzo nieszczelny, a różnica cenowa między zastawem cylindra normalnym a BU nie jest aż tak duża a jednak to coś daje PS. o jakiej m125 mówisz?, bo chyba nie o tej z elementa ;-) one są bardzo dziwne z tymi fpsami i np. u mnie miałem m115 na borku i dało ~430fps:P Edited May 1, 2009 by Marek Kiljan Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 1, 2009 Report Share Posted May 1, 2009 Jak się nie umie uszczelnić to tak jest ;) A tak na poważnie borek coś daje, miał bym porównanie gdyby do np. elki stara był BU ;) Teraz na zwykłym zestawie cylindra jest 444-450fps na M120 guardera (w emce z BU nie mogę tyle wyciągnąć max 440fps ;)) to zastanawia mnie czy z BU było by więcej. Ktoś już montował BU do P90? Bo tam też w granicach 450fps na M120 guardera dało się wyciągnąć i wtedy dało by się powiedzieć czy dodał by jeszcze fps. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Ja sądzę (tylko sądzę) że wzrost fps po zamontowainu borka nie jest zasługą większej średnicy ale tego że zazwyczaj wymienia się stock na borek (firmowy) czyli wzrasta szczelność. O ileż ta średnica może być większa? Ile mm3 powietrza więcej tam wejdzie? Pomijalna różnica chyba. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted May 3, 2009 Author Report Share Posted May 3, 2009 (edited) To jak wytłumaczysz różnicę między zwykłym zestawem producenta a zestawem BU?, różnica jest. Kicpa, jak sądzisz, w emce z BU, przy dobrym uszczelnieniu da radę wyciągnąć 450fps na m120 guardera? Edited May 3, 2009 by Marek Kiljan Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Da rade. Ale zależy od producenta emki. W TMie raczej na pewno. W mojej nie wiem ile jest na M120 bo używam M110 guardera i n razie max to 420. Dodam że używam komory HU TMa w emce CA. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted May 3, 2009 Author Report Share Posted May 3, 2009 A przy takiej komorze jak KA, BU guardera z podwójnym łożyskowaniem da radę? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Zależy od tego czy umiesz naprawdę uszczelnić ten układ. Na KA powinno się udać. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Proszę o scalenie postów. Różnica między zwykłym cylindrem a BU jest ok 2 mililitry. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 2cm3 czyli 2000mm3. A w średnicy jaka to jest różnica? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Cylindry się różnią ok 1mm w średnicy wewnętrznej. Średnice wewnętrzne prowadnic dysz o ok pół milimetra. Zakończenia dysz też ok pół milimetra różnicy w średnicy wewnętrznej. Średnica wewnętrzna dyszy ok 0,3mm różnicy. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 To skąd aż z 30fps się bierze? Taka świetna szczelność? Wątpię. A oni porównują ten sam zestaw z zestawem Bore-Up czy stockowa full replika ociekająca smarem vs full tuning replika z bore-upem ze sprężyną ze stocka? Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Daje ale nie tak dużo. 450 da się osiągnąć na M120 z borkiem i bez borka. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 No skoro aż 1mm więcej to zwracam honor, myślałem że sporo mniej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts