Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Co to za pytanie???????? (tak, jestem nie zrównoważyny psychicznie, czy jak to tam ten Pratchet nazwał). To Ci przecież napisał Olo, że nie trzeba wymieniać, a jak nie trzeba wymieniać, to po co wydawać kasę? IMO najlepszy jest typ 0 do wszystkiego, ale ile osób tyle opinii ;).

• 1 month later...

Ostatnio zasłyszałem opinie o borku że przy dużych mocach replik 550-600 borek przestaje spełniać swoje funkcje?

Ile w tym jest prawdy? Jak dla mnie to jest ściema biorąc pod uwagę ilość powietrza w borku którego jest stosunkowo do stocka więcej tak więc właśnie przy mocnych sprężynach powinna być zauważalna różnica.

Dla mnie borek to ściema i koło ratunkowe dla replik które wyciągają na borku przy M130 470fps bo są repliki które tyle bez borka wyciągną ;)

Nie zgodzę się z Tobą, bore up jest dobrą opcją wtedy kiedy trzeba wymienić cały cylinder z głowicami i dyszą z chińskiego który jest bardzo nieszczelny, a różnica cenowa między zastawem cylindra normalnym a BU nie jest aż tak duża a jednak to coś daje

PS. o jakiej m125 mówisz?, bo chyba nie o tej z elementa ;-) one są bardzo dziwne z tymi fpsami i np. u mnie miałem m115 na borku i dało ~430fps:P

Edited by Marek Kiljan

Jak się nie umie uszczelnić to tak jest ;) A tak na poważnie borek coś daje, miał bym porównanie gdyby do np. elki stara był BU ;) Teraz na zwykłym zestawie cylindra jest 444-450fps na M120 guardera (w emce z BU nie mogę tyle wyciągnąć max 440fps ;)) to zastanawia mnie czy z BU było by więcej. Ktoś już montował BU do P90? Bo tam też w granicach 450fps na M120 guardera dało się wyciągnąć i wtedy dało by się powiedzieć czy dodał by jeszcze fps.

Ja sądzę (tylko sądzę) że wzrost fps po zamontowainu borka nie jest zasługą większej średnicy ale tego że zazwyczaj wymienia się stock na borek (firmowy) czyli wzrasta szczelność. O ileż ta średnica może być większa? Ile mm3 powietrza więcej tam wejdzie? Pomijalna różnica chyba.

Cylindry się różnią ok 1mm w średnicy wewnętrznej.

Średnice wewnętrzne prowadnic dysz o ok pół milimetra.

Zakończenia dysz też ok pół milimetra różnicy w średnicy wewnętrznej.

Średnica wewnętrzna dyszy ok 0,3mm różnicy.