Czajson(wiking126p) Posted March 10, 2009 Report Share Posted March 10, 2009 (edited) Witam przeszukałem całe forum i nie znalazłem żadnych dokładniejszych informacji odnośnie tych gogli, a więc chciałbym zadać pare pytań :) : Czy te gogle(ESS Striker Land) http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=4610 mają tą samą szybkę jak te(ESS NVG) http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1571 , czy są poza kształtem szybek jakieś znaczące różnice w tych dwÓch parach gogli_(któreś maja wadę fabryczną np._źle przylegają do twarzy itp. ?) ? Pozdrawiam Edited March 10, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Szarak Posted March 10, 2009 Report Share Posted March 10, 2009 Szybki są różne, ESS NVG są goglami niskoprofilowymi. Quote Link to post Share on other sites
Czajson(wiking126p) Posted March 10, 2009 Author Report Share Posted March 10, 2009 A wiesz może, czy mają te same właściwości optyczne i balistyczne ? Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted March 10, 2009 Report Share Posted March 10, 2009 " * Wizjer poliwęglanowy o wysokiej jakości optycznej i parametrach wytrzymałościowych znacznie przekraczających wymagania amerykańskiej normy wojskowej US military MIL V-43511C. " ....troche w tym opisie klamia - one sa :::wlasnie::: zrobione wg normy MIL V-43511C. Usmany nigdy nie oszczesdzali na sprzecie dla wlasnych ludzi.Testowane w Iraku i Afganie. Moje , a zaznaczam ,ze uzywam ich od 2 lat , testowalem strzelajac z 380 / 02 z doleglosci 10 cm. Musisz z nich zerwac prawie cala gabke procz tej co przylega do twarzy - w ten sposob odslonisz otowry wentylacyjne i zwiekszysz przeplyw powietrza. Zmniejszy to parowanie 270 za gogle - to wg mnie troche drogo. Na stronie brytyjskiej znajdziesz je za 30GBP. Nawet jeski zaplacisz za transport i tak wyjdziesz na swoje. Quote Link to post Share on other sites
Szarak Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Mam do czynienia z obydwoma i bardziej NVG mi do gustu przypadły. Quote Link to post Share on other sites
[Robi] Posted April 5, 2009 Report Share Posted April 5, 2009 Czy jest problem z założeniem ich na standardowe wąskie okulary (55x140mm)? Chciałbym je kupić, a noszę minusy... :roll: Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted April 6, 2009 Report Share Posted April 6, 2009 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=3803 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 6, 2009 Report Share Posted April 6, 2009 Na okulary ich nie założysz. Kup wkładki. Używam i polecam. Tyle, że ja używam plastikowych, a nie drucianych. Quote Link to post Share on other sites
rudy_stp Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 A wiesz może, czy mają te same właściwości optyczne i balistyczne ? Miałem do czynienia z Ess nvg profile... Zakupiłem parę gogli... Niestety jedne były wadliwe... przy pierwszej serii z około 20 cm ze stockowego G36C wytrzymały i były tylko ryski (ale to przy Ess norma) ale kolejnego dnia na strzelance po kontrolnym strzale z tej samej repliki nie wytrzymały szybka i pękła... powtórka z 650 fps z 1 metra znowu wywołała pęknięcie (ale nie przebiła się)... za to drugie gogle wytrzymały to samo i nawet 3 razy z tej snajpy w nie przywaliłem i żadnych zniszczeń nie odnotowałem... teraz muszę znaleźć kogoś kto ma jeszcze mocniejszą replikę... więc zawsze należy pamiętać żeby solidnie przetestować gogle nawet jeżeli to Ess albo Bolle... Gogle Ess w normalnych sklepach są drogie ale od czego jest allegro? http://www.allegro.pl/item598976356_gogle_...e_promocja.html Quote Link to post Share on other sites
Side Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Również mam wkładkę ze szkłami korekcyjnymi w Essach. Moja wkładka (druciana) pasuje do Essów NVG oraz do okularów Ess Ice. Optymalne rozwiązanie dla cztero-okich. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Ta, tylko ja zgubiłem adapter do NVG i noszę ją już tylko w ICE'ach :? Quote Link to post Share on other sites
filon_swaj Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Właśnie zakupiłem Ess'y Striker'y i chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy, a mianowicie jak to jest z ich wytrzymałością ? Bez problemu dadzą radę w ersofcie ? Parują ? Czy można je nosić razem z hełmem np. MICH'em Volvera ? Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 (edited) 1. Są bardzo wytrzymałe 2. Tak - dają radę 3. Tak - można nosić Edited April 12, 2009 by Damotr Quote Link to post Share on other sites
rudy_stp Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Czy ktoś może wie jak się szybki wymienia w tych goglach? Zdaje mi się że te zatrzaski pcha się do przodu i wtedy powinny się otworzyć... tylko nie chcę na siłę tego robić żeby czegoś nie rozwalić i jeszcze bardziej nie odchudzić mojego portfela. Czy zatrzaski też się wyrabiają tak jak w icach?. I jako że mam lekkiego bzika na punkcie ochrony oczu to czy w goglach nvg profile albo land ops można zamontować dwie szybki naraz? Quote Link to post Share on other sites
lukaso Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Wiesz, jak sie obiera pomarańczę? To szybke w tych gogolach wymienia się dokładnie tak samo. Oprawki są elastyczne wiec nie ma problemu! Chwytasz, ciagniesz oprawkę, wywalasz szybke starą, montujesz nową, oprawkę dociskach i masz! Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
filon_swaj Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 (edited) No i wyszedł pierwszy kłopot z Ess'ami Land Ops Striker. Otóż na ostatniej strzelance, na przyciemnianej szybce od strony twarzy wyszło mi coś takiego: KLIK ! W znacznym stopniu pogarsza to widoczność i ciągle widać zamglony obraz. Wygląda to jakby skroplona para weszła pod jakąś folię jednak nie chcę oceniać tego ponieważ nie wiem, co to. I teraz pytanie. Da się to naprawić ? Czy w normalnym wizjerze też tak będzie się działo ? Jak temu zapobiec ? Jakie ewentualne modyfikacje przeprowadzić. Proszę o pomoc i z góry dziękuje. Edited May 3, 2009 by filon_swaj Quote Link to post Share on other sites
Shemag Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Uszkodzeniu uległa warstwa anti-fog (to jest ta od wewnątrz). Usunięcie tego jest ciężkie, mi się stało to samo ale od zewnątrz kupiłem na ebay więc mogłem eksperymentować o zwrocie nie było mowy. Skończyło się na mocno podrapanej szybce wprawdzie udało się usunąć ale widoczność nie była lepsza. Zapewne szyby mają jakiś okres przydatności, zwłaszcza jeśli chodzi o te warstwy i ess. Jeśli kupiłeś w kraju powołaj się na niezgodność z umową obowiązuje 2 lata od zakupu i zażądaj nowej szyby. Quote Link to post Share on other sites
loginald Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 Kurcze bardzo mało info znów jest na forum o ESS Vehicle Ops. Wie ktoś gdzie mozna kupić w necie zółte wizjery? Do innych ESSów widziałem ale nie tych. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted May 31, 2009 Report Share Posted May 31, 2009 znalazlem za 190 http://www.allegro.pl/item644029366_gogle_...sarmy_usmc.html czemu specshop sobie tak duzo liczy? Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted June 29, 2009 Report Share Posted June 29, 2009 (edited) Mam dosyć nietypowy problem. Właśnie dostałem gogle ess nvg i zauważyłem że przezroczysta szybka jest cała "zaparowana". Wygląda to jakby po prostu zaparowała tyle że ta "para" nie chce za bardzo zejść. Co to może być? A i najważniejsze jak to można usunąć? Aha i czy ktoś sprawdzał czy wkładka na szkła korekcyjne od guarderów pasuje do ess? Edited June 29, 2009 by Plutonowy Quote Link to post Share on other sites
MaCiEjOoS Posted June 29, 2009 Report Share Posted June 29, 2009 Tego nie da się zmyć, mam dokładnie ten sam problem Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted June 29, 2009 Report Share Posted June 29, 2009 Próbowałem już kilku środków i też doszedłem do tego wniosku. A skąd masz swoje gogle? Bo takie niedbalstwo firmy produkującej ochronę oczu "I klasy" bardzo mnie dziwi. Quote Link to post Share on other sites
MaCiEjOoS Posted June 29, 2009 Report Share Posted June 29, 2009 Kupiłem przez allegro, podobno zamglenie to jest wynikiem tego ze leżały za długo w magazynie... Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Mam dosyć nietypowy problem. Właśnie dostałem gogle ess nvg i zauważyłem że przezroczysta szybka jest cała "zaparowana". Wygląda to jakby po prostu zaparowała tyle że ta "para" nie chce za bardzo zejść. Co to może być? A i najważniejsze jak to można usunąć? Wada fabryczna, takie gogle sprzedawano na aukcjach internetowych za bezcen. Firma ESS wypuszczała te odpady produkcyjne, z wyraźnym zaznaczeniem, że nie odpowiada za ich użycie. Można je było kupić na ebay za równowartość 35-40PLN za sztukę. Noście na własną odpowiedzialność. Quote Link to post Share on other sites
loginald Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Czy te też są z wadą produkcyjną? Nie mają na wizjerach logo http://allegro.pl/item666473965_gogle_ess_...e_promocja.html Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts