Viamortis Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 (edited) Witam. Ponieważ mam dwie czarne gumki HU (jedna chińczyk, jedna systema) nie wiem która jest która. Do porównania mam białą (przezroczystą) gumkę guardera. Na długość jedna czarna jest milimetr (góra dwa) krótsza od guarderki, druga jest tej samej długości co guarder. Może mi ktoś napisać jak wygląda porównanie długości gumek systemy i guardera? Pozdrawiam. PS. Czy różnią się one twardością? Edited March 12, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Biała guardera jest bardziej miękka, podatna na deformacje i łatwo ją spieprzyć. Protip: Nigdy nie montuj gumki guardera po pijaku. Quote Link to post Share on other sites
kossaa Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Systema jak patrze na obie jest krótsza minimalnie i ma jakby mniejszy troszkę kołnierz. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 12, 2009 Author Report Share Posted March 12, 2009 Z kołnierzem, to akurat Guarder ma wybitnie rozdymany ;). Jesteś pewny co do tej długości? Ile to jest minimalnie? 1mm? 0,1 mm? Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 (edited) Systema ma kolor bardzo ciemny grafitowy (troszkę jaśniejsza od czarnego). No i jest tak jakby "prążkowana" ... nie wiem jak to powiedzieć. 8-) EDIT: Spójrz na zdjęcie w jakimś sklepie np. http://www.taiwangun.com/shop,show,871 Edited March 12, 2009 by adrIan Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Weź w rękę obie czarne gumki i ściśnij. Ta bardziej miękka to na 90% Systema. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 12, 2009 Author Report Share Posted March 12, 2009 (edited) Obie są prążkowane. Kolor praktycznie identyczny. Różnią się jedynie długością. Mam pewną koncepcję. Mianowicie, ta 1mm krótsza pochodzi z PJ II gen. gdzie komora hopka była 1mm krótsza, więc ta druga to systema. Zwłaszcza, że ta dłuższa dobrze leży w komorze CA, a krótszej zdarzają się dublety. No ale Kosaa mnie tutaj zbił nieco z tropu :(. Weź w rękę obie czarne gumki i ściśnij. Ta bardziej miękka to na 90% Systema. Jeśli jest różnica, to niewyczuwalna. Próbowałem w ten sposób... Edited March 12, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Wiem jeszcze tyle, że Systema jest dłuższa od CA o ok. 1mm. Quote Link to post Share on other sites
kossaa Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Foto obu gumek obok siebie - Guarder vs. Systema - aparat prostopadle do gumek, równolegle ze stołem, żeby nie zakłócić oceny wielkości. Quote Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Test na mrozie? Test strzelania? Jak na obu strzela ci się tak samo to co za różnica ? ;> Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 12, 2009 Author Report Share Posted March 12, 2009 (edited) Rzeczywiście wygląda, że jakaś tyci różnica jest. Ale to zdjęcie też mi niczego nie przesądza... No chyba, że żadna z tych moich gumek to nie jest systema :D. Tak czy inaczej, dzięki Kossaa. Test na mrozie?Test strzelania? Jak na obu strzela ci się tak samo to co za różnica ? ;> Nie ma mrozu :( EDYT: Porównałem te dwie moje gumki ze zdjęciem i wygląda, że ta krótsza jest rzeczywiście o tyle samo krótsza, czyli, że jest systemą. Edited March 12, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
shank Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Może spróbuj w lodówce :) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 Załóż jedną, przestrzel, załóż drugą, przestrzel. Ostatecznie zostaw tą, na której lepiej strzela ;) Quote Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 (edited) No chyba że tu nie chodzi o to jak się na jakiej strzela tylko o sam fakt posiadania Systemy i punkty Lansu xD A tak serio to tylko test na mrozie (ewentualnie w niższej temperaturze bliskiej zeru) może konkretnie określić właściwości gumy. Proponuję wrzucić obie do zamrażarki i ta bardziej miękka wyciągnięta po kilkunastu minutach będzie najprawdopodobniej Systemą. Edited March 17, 2009 by MaxXxi47 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts