cezii Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Dzisiaj podczas czyszczenia lunetki przypadkowo zerwałem krzyż... I teraz mam pytanie - Czy jest możliwość dokupienia samego krzyża(razem z pierścieniem który trzyma go na miejscu)? Jeżeli tak to gdzie? Czy pozostaje tylko przerobienie lunety na "monookular"? Link to post Share on other sites
AnR Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 To masz problem. Raczej do śmieci. ;) Link to post Share on other sites
cezii Posted March 22, 2009 Author Report Share Posted March 22, 2009 Chole¤a... Ja to mam szczęście :wink: Ale na szczęście to tylko BLOG ;) Link to post Share on other sites
penio151 Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Napisz do nich : http://www.tarcza.pl/ Możliwe, że naprawiają te lunety lub mają jakieś zbędne części Link to post Share on other sites
cezii Posted March 22, 2009 Author Report Share Posted March 22, 2009 Dzięki, nawet o tym nie pomyślałem :D Link to post Share on other sites
HellCat Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 odświeżę temat - koledze spadła luneta z szafki (tak ~2 metrów). Efekt - krzyż zerwał się z trzymających go igieł. Wzięliśmy kropelkę i strzykawkę z igłą oraz pęsetę i udało nam się to złożyć. Miało to miejsce kilka tyg. temu, jak dotąd się trzyma mimo upadku operatora z jakiś trzech-czterech metrów (na piach). Link to post Share on other sites
Mamlas Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 Cyli jest jakaś szansa? No nie wiem, wydaje mi się, że to nie jes dobry pomysł... Ale kto wie? Czemu nie spróbowac? Link to post Share on other sites
HellCat Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 No pewnie że warto spróbować. jak masz wywalić to lepiej wcześniej próbować naprawić. Bo wątpię żeby fachowa naprawa lunety, w której da się zerwać krzyż byłą opłacalna... Link to post Share on other sites
cezii Posted May 8, 2009 Author Report Share Posted May 8, 2009 HellCat dzięki! :D Zrobiłem. A już miałem wydać komuś to za darmo xD Jeszcze raz dzięki ;) Link to post Share on other sites
HellCat Posted May 10, 2009 Report Share Posted May 10, 2009 (edited) Jak ma duże "otwory" to w miarę łatwo... Gorzej z kurdupelkami ~1 cm :strach: pozdro! Edited May 10, 2009 by HellCat Link to post Share on other sites
siwa Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Ja naprawiłem krzyż, sam. w miejscu zerwanych drucików wstawiłem igły ze strzykawek odpowiednio przycięte i do tego cieniutki miedziany drucik, często występują takie druciki w tzw. linkach czyli przewodu o oznaczeniu LY np. 0,75 mm^2 wszystko to łączymy za pomocą poxipolu lub super glue i póki co działa. Zaletą robienia samemu krzyża, co prawda prostego gdyż niektórych siatek celowniczych nieodwzorujemy sami, jest to iż zrobić krzyż taki jak nam odpowiada. Pozdrawiam, Łukasz Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 Ja dorabiałem krzyż do lunety, którą dostałem w gratisie z którąś z replik. Użyłem czarnych włosów koleżanki. Link to post Share on other sites
MyN3 Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Również naprawiłem krzyż w lunecie była to ta dodawana do l96 wella znajomemu spadłą replika i zmienił a ja ją sobie przygarnąłem :) Naprawiłem to 2 drucikami lekko zlutowanymi razem a potem przyklejonymi na kropelce.. Luneta działa już 2 lata więc da się to naprawić :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts