Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Polska pałatka.

Recommended Posts

Tak jak w temacie. Pytam o jej zastosowania, gdyż ostatnio kupiłem sobie taka na Alle.. tylko zastanawia mnie maszt do niej,który ma zaledwie0,5m

Czy jest on tylko po to aby go łaczyć z innym czy jednak dla takiego wypierdka tez znajdzie się jakieś zastosowanie..?

Ach, podświadomie czekałem na ten temat. Jako szczęśliwy posiadacz pałatki WP zaprezentuję wam moje wnioski dotyczące tego, jakże wspaniałego, cudu myśli militarnej rodem z PRL-u.

Pałatka WP świetnie nadaje się na wypadek wojny nuklearnej. W razie dostrzeżenia nadlatującego pocisku należy położyć się na plecach stopami w kierunku epicentrum wybuchu i nakryć pałatką. 20 kilogramowa warstwa azbestu skutecznie uchroni Cię przed szkodliwym promieniowaniem oraz falą uderzeniową. W pałatce WP można też przebywać 4xwytrzymałość godzin w strefie skażenia.

Poza powyższym, skrajnym, przypadkiem, pałatka świetnie sprawdza się każdej nocy w lesie. W razie, gdyby zabłąkał się do naszego obozu wygłodniały niedźwiedź, zarzucamy na niego pałatkę i uciekamy. Zanim się biedaczysko wygrzebie my będziemy już kilometr dalej.

Jedyny mankament jest taki, że należy się wrócić po zostawioną z miśkiem pałatkę, bo te polskie są niebiodegradowalne, czyli rozkładają się 3258 lat. Pomyślcie co by było, gdyby tak każdy zostawił pałatkę w lesie...

Pałatka WP, złożona w kostkę, nadaje się świetnie do cichego ogłuszenia wartownika. Najlepiej uderzyć z dwóch rąk. Nawet metalowy hełm nie zadzwoni.

Osobiście często wykorzystuję swoją pałatkę kiedy wydzwania do mnie szef/upierdliwy klient/żona/teściowa w nieodpowiedniej chwili. Wsadzam komórkę do kieszeni i już "abonent czasowo niedostępny...". Potem tłumaczę, że zwiedzałem lochy pod wawelem czy coś w tym stylu.

Podobno, za czasów PRLu, komandosi z PSK byli szkoleni w wyważaniu drzwi pałatkami WP. Nawet jeśli to prawda, to już pewnie nie ujrzy światła dziennego.

Podobno można z nich zrobić namiot, ale to chyba tylko plotki. Komuż by się chciało taszczyć 20 kg więcej, tylko po to, żeby się przykryć w nocy...

Niestety, więcej zastosowań nie odkryłem. Tym bardziej ten temat przyda się każdemu, kto wpierdzielił się w posiadanie pałatki WP.

Pozdrawiam ;).

Edited by Viamortis

Gdybyś się uparł to może i znalazłoby się jakieś sensowne zastosowanie, ale osobiście nie znam żadnego. Jest ciężka, gruba, do tego jej nieprzemakalność też nie jest taka idealna. Już lepiej kupić jakiś namiot i kurtke.

Chociaż jedną cechą bije konkurencję na głowę - CENĄ!!!!!!!!

Pozdrawiam

Spałem pod takim namiotem przez 3 noce z rzędu. 4 nocy padało i wymiękłem. Ani to szczelne, ani wygodne, 2 osoby muszą być w środku (bo po co będę sam taszczył pałatkę drugą?). Dla sportu spoko, dla jakiejś głębszej treści - prócz reko - nie widzę sensu. Lepiej kupić jakieś poncho.