Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Najcichszy silnik

Recommended Posts

Słyszałem, że Hummer padł komuś na jakiejś słabej sprężynie po kilkudziesięciu kulkach, ja bym się od tego trzymał z daleka, bo drogie i widać lipne, cały czas myślę, że najlepszy Turbo-3000, bo tańszy od Systemy i baardzo mocny, no i jednocześnie cichy.

Panowie, jakie znaczenie ma czy silnik jest cichy czy głośny jak i tak największy "jazgot" tworzą zębatki?

Wszystkie silniki bez obciążenia będą tak samo cicho chodzić, dopiero współpraca z zębatkami tworzy charakterystyczny dla GB dźwięk.

Jednym z elementów zminimalizowania tego dźwięku jest używanie zębatek helikalnych.

NIe silniki wyją tylko styk zębatki silnikowej w GB z zębatką silnika wyje.

Spróbuj porządnie wyregulować docisk silnika i problem powinien zniknąć.

Pozatym sprawdź czy zębatki w GB nie mają luzów w miejscu styku "zębatka - łóżysko" i "łożysko - obudowa GB".

Wiesz, widziałem i używałem silników TM, CA, G&G, VFC, i do jakich giwer bym ich nie wsadzał to za każdym razem musiałem od nowa regulować docisk.

Jeśli uważasz że zamieniając jeden silnik na inny nie będziesz musiał niczego wyregulować to życzę powodzenia w poszukiwaniu cichego silnika.

Ale to już nie jest problem samego silnika. Poziom hałasu zależy też od kąta nachylenia całego silnika względem pierwszej zębatki w GB i profilu zębów na kołach zębatych. Spróbuj inaczej ustawić sam silnik za pomocą stałych docisków. Możesz spróbować wymienić zębatkę na inną lub zeszlifować zęby na niej.

Napisz co to za GB.

Naprawdę nigdy nie słyszeliście jak chodzi silnik TM a jak CA (nie podłączone do niczego).

Konfiguracja:

Szkielet V3 CA silnik CA łożyska kulkowe 7mm zębatki infinity borek prowadnica wszystko guarder oraz spring m130 (no widzicie aż taki słaby w te tuningi nie jestem skoro wyszło prawie 490 fps na m130...) batka 9,6 1100.

I jak na moje to silnik nie daje rady z m130 prfzy takiej batce i dlatego wyje. A ustawiłem go na 124758129984 różnych sposobów.

Naprawdę nigdy nie słyszeliście jak chodzi silnik TM a jak CA (nie podłączone do niczego).

Konfiguracja:

Szkielet V3 CA silnik CA łożyska kulkowe 7mm zębatki infinity borek prowadnica wszystko guarder oraz spring m130 (no widzicie aż taki słaby w te tuningi nie jestem skoro wyszło prawie 490 fps na m130...) batka 9,6 1100.

I jak na moje to silnik nie daje rady z m130 prfzy takiej batce i dlatego wyje. A ustawiłem go na 124758129984 różnych sposobów.

Po pierwsze to to 490fpsów jakoś nie pokrywa się z Twoim podpisem.

Po drugie zmień baterię bo to normalne że będzie Ci jęczało.

No a widzisz ja mam helikalne xD Podkładkowanie już jest takie że hej!

Panowie bo my się źle zrozumieliśmy. U mnie absolutnie nie słychać nic po za silnikiem który chciałbym aby był cichszy. Powiedziałem że wyje... po prostu przejęzyczenie.

• 6 months later...

ICS Turbo 3000 i Sanyo 8,4v na M120? Ba, będzie ładnie chodziło.

Wykazałem się i znalazłem potwierdzenie naukowe :-F

"Podczas testów przeprowadzonych przez serwis Zbrojowni bez najmniejszych problemów działał ze spręzyną M120 na standardowej baterii 8,4 Cyma."

Edited by ParQ

STU i M120? Niepotrzebne są takie zębaty na zwykłą M120 - tylko obniżają ROF. Takie o zwykłym przełożeniu jak najbardziej dadzą radę M130 w dół. Co do najcichszego silnika, to na pewno nie jakiś wysokoobrotowy - bardziej jakieś zwykły, stock'owy np. EG1000 lub chiński Cymy/JG. Taki silniczek bierzemy i rozbieramy, pakujemy łożysko kulkowe, zamiast ciernego plastikowego, które z reguły w takich silnikach jest, smarujemy, składamy i cieszymy się efektywniejszą i cichszą pracą silnika. Przy okazji rozbierania silnika, polecam go wyczyścić pod biężącą wodą, a potem wysuszyć.