Demo666 Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 Komora z sr25 P&J, precka guardera 590mm, gumka systemy czarna, dystanser typ H P&J (czyli o ile wiem, element). Problem jest taki, że kulki nie są podkręcane. HU na zero- kulka leci szybko, spada, norma. W miarę podkręcania HU nie następuje efekt podkręcenia, a jedynie wizualnie potwierdzone zwolnienie kulki. HU na max - kulka niepodkręcona, spada 5-10m ode mnie. Patrząc w światło lufy wszystko jest ok. Cycek pojawia się dokładnie tam gdzie powinien. Gumkę wyczyściłem od wewnątrz jak i całą lufę. Pomiar na chrono na 0.2- 455-460 fps. Testy z podkręcaniem na G&G 0.28. Rozwiązanie? Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 Sprawdz dystanser i pobaw się regulacją bez czy wszystko działa jak powinno Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted April 7, 2009 Author Report Share Posted April 7, 2009 Sprawdz dystanser i pobaw się regulacją bez czy wszystko działa jak powinno Tzn co? Co mam zobaczyć niby na tym dystanserze? No wygląda tak jak na zdjęciach, więc chyba ok. Sprawdzić, czy działa jak powinno? No kręcę, a w lufie pojawia się cycek. Co ma się niby więcej dziać. Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 Czy dystanser jest ulożony jak powinien, czy nic sie tam nie blokuje. Przeczyść całą komore ponownie. Jak to Ci nie pomoże zainwestuj w nową gumke hu. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 A rozbierz komorę i sprawdź "cycek", który podkręca - pradopodobnie jest uwalony smarem. Najwidoczniej dżirboks pluje smarem - bywa tak często... Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 (edited) Wzruszył mnie tytuł topicku. Dodam tylko, że mnie wystający cycek raczej kręci... ;-) Pozdrawiam, Lambert Edited April 7, 2009 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted April 7, 2009 Author Report Share Posted April 7, 2009 Czy dystanser jest ulożony jak powinien, czy nic sie tam nie blokuje. Przeczyść całą komore ponownie. Jak to Ci nie pomoże zainwestuj w nową gumke hu. Po otworzeniu komory dystanser był dokładnie tam gdzie powinien. Zresztą, cycek w lufie był. Gumka jest nowa. Założona w październiku 08, ale przebieg ma może z 500 bbsów. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 Albo smar albo gumka sparciała. Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted April 7, 2009 Author Report Share Posted April 7, 2009 Albo smar albo gumka sparciała. Gumka raczej nie sparciała, bo gun leżał w domku, nawet mrozu nie poczuł. Zresztą, na normalnym dystanserze śmiga ok. GB smarem nie pluje. W środku guka czysta jak dupka niemowlęcia (przeczyściłem). Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 To może być też wina kulek. Spróbuj na innych i daj znać. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 (...)Zresztą, na normalnym dystanserze śmiga ok. (...) To w czym problem? Samo się nasuwa że dystanser nie? :D Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 Demo666, nie przejmuj się. Mi na tym dystanserze H PJ + komora KA + gumka systemy też "kijowo" kulki podkręcało. Wymiana na zwyczajny pomogła. PS. Bez dystansera typu H da się żyć ;) Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted April 8, 2009 Author Report Share Posted April 8, 2009 Demo666, nie przejmuj się. Mi na tym dystanserze H PJ + komora KA + gumka systemy też "kijowo" kulki podkręcało. Wymiana na zwyczajny pomogła. PS. Bez dystansera typu H da się żyć ;) Sprawa jest poważna...bo tamten dystanser oddałem w zamian za H :) Quote Link to post Share on other sites
pacy Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Ja mam w 3 replikach gumki systemy, w 2 z normalnym dystanserem podkręca super. W jedenj mam H i tam właśnie kijowo. Dystanser można sobie dorobić choćby z kabelka z silikonową oprawką, ja tak zrobiłem i jest ok. Albo można namówić kolege coby gumkę zamówił gdzie w komplecie są dystansery. Albo zamówić inną gumkę, na białym madbullu dystanser H działa wyśmienicie np. :) Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted April 8, 2009 Author Report Share Posted April 8, 2009 Czyli co...systema + czarny dystanser H P&J = kaszanka? Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Jak widać. Na komore Boyi+gumce Guardera i tym dystanserze problem nie występuje... Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Miałem w M16 dystanser typu H + komora KA + guma Systemy. Efekt taki, że kulki były praktycznie w ogóle nie podkręcane. Próbowałem też gum MadBulla czerwonych z dystanserami trapezowymi, również z komorą KA. Efek taki, że raz kręciło kulki za bardzo, raz za słabo... Od tamtej pory odechciało mi się kombinować, zostałem przy gumie Systemy i dystanserze Guardera i jest git. Jeśli masz czas i ochote - możesz kombinować. Mi brakowało już nerwów. ;) Quote Link to post Share on other sites
AdiBrody_B-52 Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 U mnie na komorze KA i gumce g&p dystanser H produkcji DF sprawuje się lepiej niż standardowy. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Właśnie DF. :mrgreen: Ja też mam df przy gumie systemy i komorze stock CA. I kręci bardzo dobrze. Nie mówiąc już o torze lotu. :D Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Ja mam dystansery PJ i działają dobrze w każdej konfiguracji u mnie. Quote Link to post Share on other sites
AdiBrody_B-52 Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 Nie sądzę aby była jakaś różnica wynikająca z tego kto taki dystanser produkuje... przecież to jedno i to samo... Nie wspomniałem jeszcze jednego. U mnie (komora KA) dystanser nie wypychał gumki hop-up wystarczająco i podkręcał kulki dość słabo. Na pełnym wysunięciu hopek podkręcał kulki o wadze max 0,3g. Dałem więc podkładki i teraz kuleczki lecą jak po sznurku i zauważalnie lepiej niż na stockowym miękkim dystanserze. Problem może być też w kulkach :) Za przykład podam goldenballe które u mnie wogóle nie współpracują z gumką (jedne wbijają się w ziemię, a inne lecą w kosmos). Jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy to magazynki. Miałem kiedyś taki problem, że na midcapach (krótkie g&g do sr-25). Problem był taki, że pierwsze kulki leciały bardzo słabo, czasami podwójnie (około 15), a następne już idealnie. Do tej pory nie wiem co się działo, ale wiem, że problem zniknął kiedy zeszlifowałem tylną ściankę magazynka... Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted April 11, 2009 Author Report Share Posted April 11, 2009 Dzisiaj sprawdziłem na standardowym dystanserze systemy (chyba). Nieporównywalnie lepiej od typu H. Dlaczego u mnie magiczne H nie działa :(? Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 (edited) Jak chcesz H to spróbuj na DF. Tylko najlepiej najpierw od kogoś pożycz i sprawdź. Albo to ten P&J jest do dupy albo już masz ciasno w komorze i H dociska za bardzo blokując kulki. Edited April 11, 2009 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts