MiesoPL Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 (edited) Witam. Na świeta Bożego Narodzenia sprawiłem sobie replike M16 A4 JG III Generacji. Już w lutym musialem sobie wymienić gumke Hop-Up, ponieważ co kilkunasta kulka mi leciala na odległość powyżej 20m, a reszta spadała w odległości 0.5m od lufy. Po wymianie wszystko było OK. Lecz teraz znów pojawił mi sie problem. Otóż po oddaniu strzału z lufy wylatuje po 2 kulki, a wraz z kolejnymi naciśnięciami spustu strzela mi po 4 kulki wzyż. Dodatkowo, po oddaniu kilku strzałów i po przechyleniu lufy ku ziemi wylatuja z niej kulki. Co może być tego powodem? Jak temu zaradzić? W replice nic nie było robione, tzn. nie bylo zadnego tiuningu. Z góry dzieki zapomoc. Pozdrawiam. Edited April 27, 2009 by MiesoPL Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 jaką kupiłeś gumkę? problem typowy dla źle założonej tudzież uszkodzonej przy wkładaniu gumki Quote Link to post Share on other sites
dutch3 Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 Ja mam taką samą broń jak ty (miałem w stocku ale teraz nawet body i front nie jest już do końc tej firmy) i powiem ci, że musisz pokombinować z dystanserem a najlepsze są te które z wyglądu przypominają litere H. Założe się, że na chwile obecną masz gumke przeźroczystą silikonową Guardera kupioną u krakmana. One są...wyrzuć ten "szit" przez okno i zainwestuj w coś markowego, droższe o 10 pln ale warto. Gumka musi być przygotowana do odpowiedniej ilości fpsów i stopni celsiusza. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
-Adek- Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 A Guarder nie jest markowy? ;> Gumy guardera są delikatne jak pupcia niemowlaka, łatwo pękają. Mogła ci się uszkodzić podczas wymiany i to może być przyczyną. Sprawdź. Quote Link to post Share on other sites
DazO Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 Założe się, że na chwile obecną masz gumke przeźroczystą silikonową Guardera kupioną u krakmana. One są...wyrzuć ten "szit" przez okno i zainwestuj w coś markowego, droższe o 10 pln ale warto. Chłopie nie grzesz... Gumki Guardera są delikatne, ale zdecydowanie lepiej podkręcają. Ja używam i jestem zadowolony a to że ty uważasz to za "szit" To ja nie wiem co ty takiego masz w tej swojej replice... A i Guarder jest markowy :wink: Quote Link to post Share on other sites
MiesoPL Posted April 27, 2009 Author Report Share Posted April 27, 2009 A jest jeszcze jedna sprawa. Otóż niezabardzo wielkie mam doświadczenie w wymiane gumiki Hop _ Up. Czy ktoś mógłby udzielić porady jak to zrobić? Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 Guarder jest markowy, ale Systema robi lepsze gumki :P Mam obie, systema jest wg mnie lepsza. Jak dla mnie to masz zajechane zęby tłoka. Dysza chodzi normalnie i podaje kulki do lufy, ale z powietrzem, które miałoby je popchnąć już jest gorzej. Gumka raczej nie zatrzymałaby 4-5 kulek. Quote Link to post Share on other sites
MiesoPL Posted April 28, 2009 Author Report Share Posted April 28, 2009 powietrze z lufy wychodzi mocno jak przed usterką. Ktoś powie jak wymienić gumke hop up'a? Quote Link to post Share on other sites
dutch3 Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 Panowie gumki firmy Guarder są super, zgadzam się z wami ale tylko te które zostały wyprodukowane przez firme GUARDER a nie przez małego chińskiego rzemieśnika o nazwisku guarder. Pisze to z wielką goryczą bo poprostu gumki jakie ludzie z teamu do którego należe zakupili okazały się wadliwe a moja miała poprostu za duże fi i zsuwała się z lufy a problematyczne było umieszczenie jej w komorze hop up. Piszę tylko i wyłącznie to bo wiem z własnego doświadczenia! Quote Link to post Share on other sites
MiesoPL Posted April 28, 2009 Author Report Share Posted April 28, 2009 Czyli wmiosek jest jeden - wadliwa gumka Hop-Up. OK tylko jak to wymienić? Z góry dzieki. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted May 1, 2009 Report Share Posted May 1, 2009 To fakt Guarderki lepiej kręcą niźli Systema (ale nie jest to jakaś masakryczna różnica, maks parę metrów przy 400 fps i 0.25G&G), jednakże są okropnie delikatne, a Systema prawie niezniszczalna. Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted May 1, 2009 Report Share Posted May 1, 2009 To może zależy od modelu :) ja w swoich replikach mam i guardera i systeme i wg. mnie lepsza jest systema :P Chociaż Guarder przemielił koło 20k kulek i dalej wygląda jak nowa. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted May 1, 2009 Report Share Posted May 1, 2009 (edited) Przy m120 guardera wystarczyło 8k żeby posiekało się to wybrzuszenie, dla porównania czarna systema 0 śladów użytkowania po 24k, guarder dobry ale do replik w granicach 350 fps Edited May 1, 2009 by Marek Kiljan Quote Link to post Share on other sites
DazO Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 Ja w swoim ICS mam 420 fps gumkę Guardera mam w przebiegu z dobre 20k i dalej jest taka jak była nowa... Marek akurat mam M120 więc co ty tu mi gadasz ? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 To zakładania gumek trzeba mieć doświadczenie, aby potem nie pękła albo coś w tym stylu :D :F Ja polecam od siebie Systemkę. Ładnie podkręca i się nie rwie. No i na Guarderze często są 2 kulki i inne. Na początku też popsułem kilka gumek Guardera, ale teraz już mam wprawę i jest Oki. Ale Systema jest the best. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to post Share on other sites
MiesoPL Posted May 16, 2009 Author Report Share Posted May 16, 2009 ok. już po wymianie... Lecz Problem dlej jest, lecz inny. a mianowicie z zasięgiem. kulka sobie leci i po ok 20-30 metrach leci ostro w dół. zawyczaj to ciągnęło na 50-60 m, bo to M120... jakieś rady? Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted May 16, 2009 Report Share Posted May 16, 2009 Nieszczelny układ? To mi na myśl przychodzi. Mam to samo u siebie, więc będę musiał się tym zająć. Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted May 16, 2009 Report Share Posted May 16, 2009 Do gumki należy dobrać dystanser , stockowe słabo współdziałają z gumką systemy . Układ tak nagle sam z siebie się nieszczelny nie zrobi . Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted May 16, 2009 Report Share Posted May 16, 2009 Gumka po wymianie jest - napisał. Więc nieszczelność mogła powstać. Quote Link to post Share on other sites
chlor Posted May 16, 2009 Report Share Posted May 16, 2009 Jeśli upierasz się przy gumce guardera polecam dystanser typu H czarny i nowa dysza bądź jej uszczelnienie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts