Hypki Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Witam! Replika Colta 1911 firmy Tercel (jeśli czegoś nie mylę, pod tą nową nazwą ukrywa się znany wcześniej producent chińskich replik - nie pamiętam jaki) nie jest jeszcze dostępna w sklepach w naszym kraju. Na szczęście od pewnego czasu można go kupić na przykład u Gunnera lub RSOV. Skorzystałem z tej możliwości, replika (razem z kosztami przesyłki) kosztowała mnie około 200 PLN. Oto moje spostrzeżenia, po wstępnych oględzinach: - bardzo przyzwoite wrażenie ogólne - komplet zapasowych uszczelek i wycior w zestawie, brak natomiast innych przydatnych drobiazgów - bardzo ładne oznaczenia, po lewej na zamku wypełnione jasną farbą (ale na szczęście nie tak jaskrawą jak w Colcie firmy Bell) - grawerunki przyzwoitej jakości, bardzo liczne, W TYM ABSOLUTNY HIT!!! To bodaj pierwszy przypadek gdy Chińczycy zrezygnowali z upodobniania swoich symboli do renomowanych marek i... po prostu bezczelnie podpisali replikę " ASG Kai Tokyo Marui Made in Japan" !!! (żeby nie było wątpliwości: mam na myśli GRAWERUNEK a nie np. napis w instrukcji obsługi :) ) - lekkie luzy zamka - prawidłowo, płynnie działają wszystkie dźwignie - Hop-Up podkręca wzorowo - zasięg, jak na gazówkę, wydaje się duży - zmierzyłem FPSy na poziomie 285 (pełny mag) do 260 (ostatnie kulki) - blow-back przyzwoity, powiedziałbym nawet, że mocny - celność zdecydowanie zadowalająca - lufa wewnętrzna groteskowo wystaje gdy zamek znajduje się w tylnej pozycji - niestety już pierwszego dnia uszkodziłem szczęki magazynka :/ (częściowo z mojej winy). WAŻNE: Zalecam dużą ostrożność, podczas ładowania kulek! Sprężyna jest bardzo, bardzo mocna. Jeśli puścimy ją po odciągnięciu do samego dołu, to przy pustym magazynku wyłamie szczęki. U mnie stało się tak dosłownie przy czwartym, może piątym takim przypadku. - fabryczne rysy i niedokładności wykonania widoczne na elementach metalowych (największe widać na pierwszym zdjęciu, przy wylocie lufy) - ogólna ocena (oczywiście czysto subiektywna ;) ): 4,5 Fotki mojego Colt'a: :) Pozdrawiam! :) /Andrzej Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 lenie :D no to już przesada żeby przekopiować logo pierwowzoru XD :F a ile kulek jesteś w stanie wywalić na jednym napełnieniu maga ? Quote Link to post Share on other sites
Hypki Posted May 12, 2009 Author Report Share Posted May 12, 2009 lenie :D no to już przesada żeby przekopiować logo pierwowzoru XD :F a ile kulek jesteś w stanie wywalić na jednym napełnieniu maga ? Nie zdążyłem tego porządnie sprawdzić (przez te wyrwane szczęki), ale na pewno pełny magazynek - czyli 26 kulek, bez dobijania gazem można wstrzelić. Pozdrawiam! :) Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Kupiłem tego Colta i powiem, że jest całkiem całkiem. Metalowy, cieżki, mocny blow back. Moja wersja ma wyfrezowane oznaczenia Marui (widać, że są na chama wycięte) i nie ma tłoczeń ani malunków na zamku. Dla mnie brak białych oznaczeń to plus, bo jest mniej oczojebnie, ale tłoczone były by mile widziane. Jeśli chodzi o kulturę pracy to duży plus jak na chińczyka. Jeśli chodzi o magi... Stockowy mag nadaje się do śmieci lub jako przycisk do papieru - stockowy po pełnym nabiciu gazem starczy na 3-8 strzałów. Poszedłem za radą w którymś z zagranicznych for asgejowych i kupiłem maga Marui (100% kompatybilny). Na nowym magu wywalił po ok 30 kulek, czyli ponad maks magazynka. Z doświadczenia w TM (miałem kiedyś) trzeba ładować kulkami ok 60% maga, bo im szybciej się strzela, na tym mniej kulek starcza gaz. Także - kupujemy Tercela, za różnicę do Marui kupujemy dobre magi i mamy dobrą metalową replikę. Quote Link to post Share on other sites
Traker Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 Gallain, gdzie kupowałeś, że nie ma oznaczeń? Btw. białe malunki zawsze można zamalować na czarno :D. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 Gallain, gdzie kupowałeś, że nie ma oznaczeń? Btw. białe malunki zawsze można zamalować na czarno :D. Na allegro w jakims sklepie z wiatrowkami. Z tego co sie rozgladalem, to nigdzie nie mozna dostac wersji z oznaczeniami. Quote Link to post Share on other sites
Traker Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 Na zdjęciach zamalowują oznaczenia żeby nie było jakichś roszczeń, czy czegoś w tym stylu. Może tak naprawdę są te oznaczenia w niektórych sklepach, chyba że masz dokładniejsze informacje... Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 (edited) Po lewej mag Marui, po prawej Tercel. Edited March 10, 2011 by Gallain Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 (edited) Jeśli chodzi o magi... Stockowy mag nadaje się do śmieci lub jako przycisk do papieru - stockowy po pełnym nabiciu gazem starczy na 3-8 strzałów. Niemożliwe. Mam cztery magi Tercela, z jednego wycisnąłem 10 razy po 18 strzałów (i jeszcze mi gaz zostawał) przy temperaturze rzędu 10 stopni Celsjusza, trzy pozostałe sprawdzałem i na pewno starczają na więcej niż 8 strzałów. Chyba że trafiłeś jakiś felerny, co nie byłoby dziwne. Poza tym - słowo ostrzeżenia dla wszystkich. Popatrzcie jak wystaje przód szczęk magazynka w Tercelu. Jak go trochę nie przypiłujecie, to będzie haczył o zwalniacz magazynka w Coltach innych firm (tak jak mi haczył w Bellu i Army). Edited March 10, 2011 by Westie Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 Czytałem w necie posty wielu osób, które miały ten sam problem: ok 7-8 strzałów i koniec. Myślałem, że to wina dolnego zaworu, który mamocniejszą sprężynę, ale zamontowałem zawór od maga Marui i efekt ten sam. Co śmieszniejsze, zaworu z Tercela nie da się zamontować do Marui, bo jest za szeroki. Być może jest to kwestia zbyt dużej ilości gazu podawanego przez górny zawór, ale nie mam tego jak sprawdzić, poza tym nie chce mi się wierzyć, żeby różnica była aż 3-4 krotna. Zawory dolne z KSC mają inny gwint, więc nie pasują. No ale wiadomo jak to z chińskimi replikami / częściami bywa - jeden egzemplarz trafi się lepszy, drugi gorszy. Co jeszcze śmiesznego zauważyłem - w naturalnym świetle cały pistolet wygląda tak samo. Kiedy oświetli się go lampką, to szkielet pozostaje szary, a zamek i mag robią się zielonkawe :] Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 (edited) często mała ilość strzałów na konkretnym magu zależy od tej uszczelki przy szczękach magazynka która ma bezpośrednią styczność z dyszą , możesz obadać czy na uszczelce np kjw uszczelnienie nie będzie lepsze (praca zamka będzie wymagała mniejszej ilości gazu do pełnego cyklu dzięki większemu ciśnieniu w cylindrze, większa szybkość zamka przez to szybsze odcięcie gazu, co da kilka strzałów więcej wycisnąć ) miałem taką sytuacje kiedy do m9 WE dokupiłem mag TM, magazynek ten był lepiej wykonany i miał lepsze zaworki ale w stosunku do tego WE miał tą uszczelke niższą o ok 0,7mm , przy strzale nie było widocznych większych obłoczków gazu ale i tak mag TM ledwo starczał na 1 mag kulek (~25bbs), dokupiłem uszczelke KJW (ze zdjęć na necie wyczaiłem że pod względem wymiarów jest podobna do tej od WE, troche wyższa niż TM) i wymieniłem ją w magu TM, magazynek teraz daje mi możliwość wystrzelić więcej kulek dzięki lepszej uszczelce niż na standardowym magu WE TM spokojnie 2,5 magazynka kulek (WE ok 2 magów) uszczelki sa tu: http://www.asg.com.pl/Uszczelka_wylotowa_do_magazynkow_Colt_1911P226_KJW,p,5008.php lub tu: http://www.military.pl/kjw-genuine-parts-uszczelka-magazynka-1911_10578t.html obadaj też na necie foty czy wystaje bardziej w magazynkach kjw niz w twoim, może byc mała różnica ale w moim przypadku dało to dosyć dużo Edited March 10, 2011 by sjzmisiek Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts