PA Posted July 15, 2005 Author Report Share Posted July 15, 2005 Ja wymyśliłem coś na kształt ghillie suit. Chciałem się tylko zapytać jak długo nad tym myślałeś :wink: Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 15, 2005 Report Share Posted July 15, 2005 Ja wymyśliłem coś na kształt ghillie suit. Chciałem się tylko zapytać jak długo nad tym myślałeś :wink: Powiem ci że całkiem długo... :lol: Myślałem nad włóczką ale efekty są słabe. Z juty też zrezygnowałem boroboty od cholery ztym i farbowanie i przyczepianie... A ja w szybki i prosty oraz skuteczny sposób mogę sie maskować jak snajper. :) Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted July 15, 2005 Report Share Posted July 15, 2005 Z tym „jak snajper” to byłbym ostrożny. Po coś jednak ludzie się męczą i robią porządne ghillie :idea: . Oczywiście czepiam się słówek jednak w tym temacie słówek bardzo istotnych. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 17, 2005 Report Share Posted July 17, 2005 No oto fotki: http://img326.imageshack.us/img326/3553/pi...pict00096ly.jpg http://img326.imageshack.us/img326/5921/pi...pict00108mx.jpg http://img326.imageshack.us/img326/3599/pi...pict00128dg.jpg To jest to "ghillie suit" Quote Link to post Share on other sites
PA Posted July 17, 2005 Author Report Share Posted July 17, 2005 To to jest chyba zgniła bluza Bundeswery :P Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 17, 2005 Report Share Posted July 17, 2005 Nie to jest mój kamuflarz :wink: :!: Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted July 18, 2005 Report Share Posted July 18, 2005 Hej ja mam pytanie. Właśnie biore się za robie własnego ghillie z tym że nie jestem ani przynajmniej narazie nie będe snajperem.I chciałem go zrobić na bazie siatki maskującej ale nie chce jej przyszywać do żadnej bluzy od munduru. Poprostu chce zrobić takie "ponczo" z siatki naskujacej. Oczywiście z "wszystkimi dodatkami" w postaci jutowych frendzli i lnianych kutasików :wink: . Czy ktoś już wyprubowywał taki system i czy się sprawdził. Zaznaczam że nie mam zamiaru czołgać się w nim po jeżynach więc nie będzie on wystawiany na tak eXtremalne warunki jak w waszym przypadku. :twisted: :wink: :D Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
DrDestruktor Posted July 18, 2005 Report Share Posted July 18, 2005 Witam przez pewien czas posiadałem takową peleryne ... wydaje mi sie że jednak obszyta bluza jest leprzam, peleryna była wykonan a z siatki tej starej z frendzlami + juta i inne badziewia . Wydaje mi sie że jest więcej wad niż zalet takowego sprzętu popierwsze cały czas w siatke wchodziły gałęzie i zachaczały sie o peleryne na ghilliesuitach to nie występuje gdyż siatka jest zaraz przy bluzie natomiast tam są duże wolne przestrzenie i wszystko wchodzi w siatke kolejna sprawa to problem z zamaskowaniem rąk i nóg a właśniwie jego brakiem gdyż peleryna zakrywa plecy boki korpusu i kawałek ciała poniżej pasa ... a i tak zabawy z wiązaniem juty i farbowaniem frędzli jest tyle samo więc lepiej obszyć bluze SERIO :D Quote Link to post Share on other sites
Ludzik Posted July 18, 2005 Report Share Posted July 18, 2005 Destruktor, zacznij uzywac znakow przestankowych bo czytanie posta to istna katorga. BTW. taka siatka wbrew pozorom bedzie sporo wazyc, nie bedziesz zbyt mobilny z nia. No bo jak, bedziesz ja zwijal i pod pacha targal? 8) Quote Link to post Share on other sites
Dragun Posted July 18, 2005 Report Share Posted July 18, 2005 Ja posiadam takie "ponczo". Siatka jest obkrojona na kształt munduru z kapturem, zakrywa całe plecy i ręce. Farsz z juty i włóczki bardzo gęsty. Nie jest to dobre rozwiązanie. Główny problem dotyczy umocowania tego na sobie - a i tak będzie się przemieszczać, gdyż jest to maskowanie dosyć ciężkie. Jedno zachaczenie o gałąź i już trzeba poprawiać ułożenie. Kolejny problem to transport. Nie ważne ile wysiłku włóżysz w poprawne złożenie, i tak wszystko się poplącze. Dodatkowa zabawa przed każdym użyciem. Przyznam też rację Destruktorowi, mnóstwo gałęzi wchodzi pod siatkę. Jeszcze więcej zabawy - po strzelance trzeba to powyjmować aby móc wogóle maskowanie złożyć. Plusy? Chyba tylko jeden - nie musisz tracić munduru pod ghillie. Ale o wiele bardziej się opłaci niż ciągłe użeranie się z ponczem. Hooah! Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted July 18, 2005 Report Share Posted July 18, 2005 Strata starego munduru nie jest mi straszna. Myślałem o takim rozwiązaniu bo myślałem że będzie wygodniejsze, ale widze że mogło by to przynieść wręcz przeciwny rezultat.Dzięki za rade. :wink: Pozdrawiam. :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Giwer Posted July 26, 2005 Report Share Posted July 26, 2005 Mam pytanie odnosnie sznurka jutowego, czy ktos sie orientuje co oznacza te 10dkg ? Jest to waga calej szpulki (wloczki?) ? Czy jakas grubosc sznura (waga 100metrow czy jakos tak..). Ile to bedzie metrow? http://gamat.com/catalog/product_info.php?...a2392d9d014f676 Lub cos takiego, 25dkg http://pasaz.wp.pl/rsklep.html?orgURL=http...abisn2%26s%3Dwp Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted July 29, 2005 Report Share Posted July 29, 2005 http://www.artom.com.pl/Juta/001.htm (Heh mam nadzieje że nikt tego linka wcześniej nie podawał. :twisted: ) A co to tego sznurka jutowego to kupiłem coś takiego jako sznurek barchanowy ale wiecie ja się nie znam :P =) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Ludzik Posted July 29, 2005 Report Share Posted July 29, 2005 WoW, ty umiesz korzystac z google ? tez to znalazlem, i co? na googlach jest 9461209098147016234081726 markerow na temat juty. Kupowales tam moze :?: :roll: Quote Link to post Share on other sites
szatan Posted July 30, 2005 Report Share Posted July 30, 2005 ja kupuje material na metry u takiego jednego kolesia, sprawdzony bo wysylal juz mnie i kumplowi 3 razy. material jest 100x120 o ile dobrze pamietam i kosztuje 7 lub 8 zl nowka sztuka. Tu meil do sprzedawcy smal@supermedia.pl a i pisal mi ze ma tego cale mnostwo do zalatwienia mam nadzieje ze sie przyda komus ta wiadomosc Quote Link to post Share on other sites
Ludzik Posted July 30, 2005 Report Share Posted July 30, 2005 Przyznam ze i ja od tego goscia kupuje. Sprzedawaca godny polecenia, b. mily kontakt i dobra jakosc zakupu. Cala transakcja przebiega bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted August 1, 2005 Report Share Posted August 1, 2005 Chciałbym się wypowiedzieć na temat rafii - materiału ciekawego - a niedocenionego. Znalazłem tego kawałek w bukiecie kwiatów, zamiast wstążki - generalnie wygląda jak spłaszczona słoma, lub wyszuszona trawa. Gdy przyszedłem do slepu ogrodniczego i poprosiłem o tę "słomę w paczkach' - to sprzedawca o mało mnie nie zabił wzrokiem. To była rafia. W ogrodnictwie służy jako "bandaż" do szczepek. Jest to produkt naturalny (nie może wyglądać autentyczniej), mocny - nie rozrywa się tego tak łatwo jak słomy, prosty w barwieniu (zapewne - bo w kwiaciarniach maja dziesiątki kolorów), no i pięknie się wplata w siatkę. Polecam zakupy w hurtowniach dla kwiaciarzy. Gdzie indziej wychodzi 2 razy drożej, 4 lub 8zł za pakiecik. Własnie jestem w trakcie wicia. Na razie jest super - mam nadzieje, że jak pociągnę sprajem to nie będzie toto chłonęło wody ani gniło. Choć nie sprawia wrażenia, że jest do tego zdolne. Quote Link to post Share on other sites
DrDestruktor Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 FENCE mógłbyś jakies fotki tego czegoś zrobić ?? Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted August 12, 2005 Report Share Posted August 12, 2005 No chwilowo nie mam aparatu (żona zabrała na wczasy :? ). http://biofil.pl/Sklep/polecamy.html - to jest sklep gdzie sprzedają 100g za 10 zł (zdjęcie jest takie sobie) - przy okazji, ciekawa sztuczna roślinność do wykorzystania w maskowaniu. Niestety drogo. Polecam giełdy kwiatowe. Quote Link to post Share on other sites
pessos Posted August 12, 2005 Report Share Posted August 12, 2005 material jest 100x120 o ile dobrze pamietam i kosztuje 7 lub 8 zl nowka sztuka. To was nieźle kroji gostek :| weźcie się przejedźcie na giełdę kwaitową do Tych (jak ktoś ma blisko oczywiście ;) ) Dzisiaj byłem, wchodze do takiej budki "Szuszone rośliny", patrze, a tam cały magazyn materiału jutowego 8O pytam sie po ile taki materiał a on najtańszy (żadko tkany oczka ok 5mm czyli w sam raz na "zniszczenie" ;) ) 8zl 100x200cm 8O 8O 8O Myślę że to komuś pomoże Pozdrawiam P.S nie wykupcie mi całego magazynu bo bede tam dopiero za tydzień :roll: :wink: Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted September 4, 2005 Report Share Posted September 4, 2005 Oto wielki kłębek rafii. Jak widać wymaga malowania - kolory są nieciekawe. Tak to jest jak się maluje po nocach :? Myślę, że sylwetkę rozbija dobrze. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted September 4, 2005 Report Share Posted September 4, 2005 No fakt - detali nie widać - poprawiam się. Jeszcze trzeba dorobić maskowanie broni, popracować nad kolorami i będzie ok. Quote Link to post Share on other sites
wodzu717 Posted September 27, 2005 Report Share Posted September 27, 2005 jutę widziąłem jakiś czas temu w sklepie militarnym Ząbkach pod Warszwą(niestety adresu nie pamiętam,ale poszukam)pakowana w worki foliowe w różnych wersjach kolorystycznych.A siatki można szukać na targowiskach u gości którzy sprzedają sprzęt wedkarski. Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted September 27, 2005 Report Share Posted September 27, 2005 Dla tych co za swojego "gila" się dopiero biorą. Poroponuje wam siatke przyszyć maszyną do szycia. Ja tak zrobiłem. (pierwszy raz obsługiwałem maszyne) Wyszło mi świetnie i efekt jest bardzo dobry. Siatka przylega do bluzy bardzo ściśle i nie ma mowy i jakim kolwiek zerwaniu się o jakiś krzak. Ja swojego gila nie oszczędzam a jest cały. Co do juty >>>> smal@supermedia.pl <<<< naprawde polecam. Facet sprzedaje jute z bali na metry i jest to o tyle fajne że osnowa (podłużne nici) mają jasniejszą barwe od wątku (poprzecznych nici) Dzięki czemu przy farbowaniu otrzymujemy dwa kolory =) Bardzo przydatne zjawisko =) Pozdrawiam ! PS. JESZCZE RAZ POLECAM MASZYNY DO SZYCIA ! :twisted: :twisted: :wink: :wink: :twisted: :twisted: Quote Link to post Share on other sites
sawa Posted September 28, 2005 Report Share Posted September 28, 2005 Można siatkę zrobić z sznurków jutowych :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts