fdawid Posted May 23, 2009 Report Share Posted May 23, 2009 Nie wiem czy w dobrym miejscu założyłem ten temat ale gdyby jednak nie to proszę o przeniesienie i przepraszam za kłopot. Przechodząc do meritum sprawy, chciałbym poznać zdanie osób które mają o tym pojęcie na temat dwóch celowników. Aimpoint COMPM2 czyli popularny M68 i Eotech 552 Jakie są zalety jednego i drugiego a jakie wady, generalnie który lepszy - cena jest bardzo podobna tych dwóch produktów ? Dzięki. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 23, 2009 Report Share Posted May 23, 2009 Ceny to chyba umiesz sobie znaleźć... Quote Link to post Share on other sites
fdawid Posted May 23, 2009 Author Report Share Posted May 23, 2009 Przez przypadek postawiłem znak zapytania na końcu - to miało być stwierdzenie. Sorry. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 23, 2009 Report Share Posted May 23, 2009 Pomijając zasadę działania (soczewka kolimacyjna vs projektor holograficzny)- patrzmy na aspekty użytkowe. Plamka celownicza wielkości 4 MOA vs warianty znaku celowniczego Eotecha - okrąg o średnicy 65 MOA i punkt 1 MOA. Tu wybór zależy od preferencji - ja bym wolał raczej Comp M4 - z plamką 2 MOA. Rodzaj montażu - Eotech ma integralny, ale dopiero w nowszych wersjach ma QR, stara śruba jest nieco uciążliwa. Aimpoint M2 ma pierścienie które można dobierać do różnych wysokości linii celowania (ma znaczenie z przyrządami mechanicznymi, zależy od tego czy chcemy mieć co-witness) - w Eotechu masz jedną wysokość, zoptymalizowaną do klasycznych przyrządów mechanicznych M16/M4. Widoczność znaku - wcześniej Aimpoint miał przewagę bo miał flipy - chroniły przed zabrudzeniem soczewek (pył, błoto, woda, śnieg), no i dawało się strzelać pod słońce przy zamkniętym przednim. Teraz GG&G robi flipy do Eotechów więc tu się szanse wyrównały. Obsługa - Aimpoint jest zasadniczo prostszy w obsłudze - po prostu kręcisz jedną gałką i przechodzisz przez ustawienia dla NV i widzialne. Zakres regualcji spory. Guziczki Eotecha słabiej dają radę obsługowo, zwłaszcza w rękawiczkach no i ciężko się do nich dostać jeśli mamy zamocowany liniowo powiększalnik albo NVG. Dlatego zresztą powstał dodatkowy model 557 - z kontrolkami przeniesionymi na bok obudowy, ale jest on wielki i pokraczny. Zerowanie obu celowników podobne, może ciut prostsze w EOTechu bo nie ma dodatkowych kapsli ochronnych. Niezawodność i czas działania - z moich doświadczeń EOTech miał dwa problemy z niezawodnością - model 552 i 512 lubiły się rozłączyć przy strzelaniu z broni o większym odrzucie niż amunicja .223 - już AK potrafiło siłą bezwładu doprowadzić do chwilowego "zerwania" styczności bateryjek AA z płytką (uginały się dociskające je sprężyny) no i celownik gasł... Nie była to najwyraźniej tylko moja obserwacja bo wreszcie EOTech wprowadza model XPS - z poprzecznie montowaną CR123 - czyli już nie powinny gasnąć - ale, no właśnie. To się odnosi dopiero do nowego XPSa, a nie do 552. Z Aimpointem tych problemów nie bywa. W wyścigu na bateryjki i długość działania w temperaturach ujemnych Aimpoint wygrywa w cuglach. Wnioski - porównać i zrozumieć zasadę działania obu. Wybrać bardziej odpowiadający znak celowniczy. Pozostałe czynniki dla mnie wskazują na Aimpointa i tak też bym wybierał. Z nowszych - pomiędzy COMP M4 a XPS bym się zawahał, pewnie ze wskazaniem na XPS, bo jest mniejszy i lżejszy. Ale mi i tak najbardziej odpowiada Aimpoint T1 Micro ;-) Quote Link to post Share on other sites
wally Posted May 24, 2009 Report Share Posted May 24, 2009 No i wypada dodać, że zniszczenie szkieł w Aimpoincie skutkuje tym, że cały kolimator jest do wywalenia, w EOTechu szybka może być nawet przestrzelona a on dalej będzie pełnił swoją rolę. To taka jedyna przewaga EOTecha. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted May 24, 2009 Report Share Posted May 24, 2009 Co i tak nie ma znaczenia jeśli kula która przebiła szkło celownika utkwiła Ci w głowie ;) Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted May 24, 2009 Report Share Posted May 24, 2009 Ale ma znaczenie jezeli szybka ta ulegla uszkodzeniu np przy uderzeniu. Quote Link to post Share on other sites
yurgen Posted September 28, 2012 Report Share Posted September 28, 2012 Witam mam problem z ustawieniem kropki w Aimpoint Comp M2 4 MOA, nie wiem czy poprzedni właściciel zamienił pokrętła ( chodzi mi o oznaczenia ) czy po prostu kolimator jest wadliwy. Może ktoś pomóc w ustawieniu? z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 28, 2012 Report Share Posted September 28, 2012 Rozumiem, że oryginał? Jeśli tak to najlepiej ślij do odpowiedniego zakładu bądź do dystrybutora. Jeśli to kopia- bardzo możliwe, że regulacji zwyczajnie nima tzn jest ale nie działa :D. Quote Link to post Share on other sites
yurgen Posted September 30, 2012 Report Share Posted September 30, 2012 (edited) Już ustawiłem metodą prób i błędów. Edited September 30, 2012 by yurgen Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts