PiterTKD Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 Jestem posiadaczem VSR-11, którą w tej chwili składam. Włożyłem w nią tłok LL'a, wzmacniane części zespołu spustu Deep Fire'a oraz sprężynkę SP170. I tu pojawia się problem, gdyż po zmierzeniu prędkości na chrono wyszło mi 290fps :cry: Jeśli ktoś zna przyczynę powstania tego problemu, proszę o pomoc :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 Nieszczelność! Sprawdź uszczelkę na tłoku, głowicy cylindra... a następnie komorę HU-teflon fix. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 i przeczytaj temat o vsr 10 g-spec... Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 25, 2009 Author Report Share Posted May 25, 2009 Też myśle, że nieszczelność, i to duża!! Telfonik będzie dopiero za kilka dni jak mi przyjdzie lufa i gumka, żeby włożyć od razu, uszczelnić i zostawić w spokoju Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 Na stockowej gumce ma prawo tak być. Jest za miękka i ciśnienie powietrza ją rozgina. Układ się rozszczelnia i masa powietrza leci w tył. Załóż odpowiednią gumkę HU. Ja polecam NineBall. Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 ja polecam km-head ;P Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 26, 2009 Author Report Share Posted May 26, 2009 Planowałem zakup lufy LayLaxa i gumki KM Heada (wszystko w Specu), ale z powodu braków w magazynie ostatecznie zamówiłem lufę KMa w Specu i gumkę LLa NineBall w Capri. Może dzisiaj dowiozą Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 gumka nineballa (laylaxa) mi w ogóle nie podkrecała kulek... twarda jak beton. Natomiast KM head zielona jest rewela. Niebieska też :) a nie moge powiedziec zeby były w jakiś znaczacy sposób mniej szczelne. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 Widzisz Dexter... Mi podkręcała jak należy ale o to już kiedyś się spieraliśmy :mrgreen: . Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 Zgadza się. I zostaje przy swoim :D zdaniu. KM kręci idealnie. Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 26, 2009 Author Report Share Posted May 26, 2009 dzisiaj prawdopodobnie włożę moją to dorzucę moje trzy grosze odnoście podkręcania:) Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 Chłopaki zastanawia mnie jedno. Po co jest ten temat skoro i tak poleci xD Skoro temat o vsr11 czy tez 10 już jest to dublowanie jest... niewskazane. Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 26, 2009 Author Report Share Posted May 26, 2009 Jakieś 2 godziny temu włożyłem lufę KMa, gumkę LLa i uszczelniłem połączenie teflonkiem. Z 290fpsów jest już prawie 410fpsów. Myśle, że będzie dobrze, gdy złoże tłok, ponieważ ta uszczelka na głowicy mi się odkleiła i w tej chwili jej nie mam. Zaraz biorę Distal i kleję. Teraz mogę poza tym stwierdzić, że gumka NineBalla na 0.25 (Pestki) podkręca słabo, za to 0.20 (P&J) kręcą bardzo dobrze. Jak gumka KMa będzie dostępna na Specu to kupię i włoże na próbe. Którą polecasz dex? RH45 czy RH55? @Dragunov Temat jest, by rozstrzygnąć problem z VSRką wynikający z tuningu, a nie prowadzić kontynuacje rozmowy o G-Spec w innym wątku. Poza tym może się przydać innym, którzy będą mieli podobny problem, a szukać tego na 13-stronicowym wątku o VSR G-Spec początkującym będzie trudno. Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 nie szkoda ci precki? Ja bym się bał strzelać z tych kulek na lufie precyzyjnej ;P. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 Na tłoku uszczelka nie jest przyklejona ino ten amortyzatorek. Nie spowoduje wzrostu fps... Kulki 0,25 słabo, to jak myślisz, jak będzie działało na 0,3g? P&J kulki nie tna się w lufach bo są małe. Dlatego tną sie w magach :D Ja mam RH 45 i nawet na 570fps kręci idealnie ale ciśnienie ją lekko rozpycha i puszcza powietrze... niebieska (55) powinna kręcić tak samo dobrze ale mniej puszczac powietrze. Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 26, 2009 Author Report Share Posted May 26, 2009 Kulki P&J przechodzą gładko przez lufę. Standardowo używam 0.25 G&G, ale teraz kupiłem Pestki na próbę. Co to tego amortyzatorka to nie jestem przekonany czy nie pełni on jakieś innej funkcji, ponieważ wystaje jakiś 1mm z obu stron poza średnice głowicy tłoka (mniej więcej jak oring), więc całkiem szczelnie przylega do ścianek cylindra. Amortyzatorek już sklejony, teraz czekać aż klej epoksydowy wyschnie. Poza tym wyczyściłem cylinder i tłok i będzie nowe smarowanko. Jak z amortyzatorkiem nie zadziała, to ja nie wiem, gdzie zgubiłem te 100 fpsów? A poza tym jak dzisiaj wyjmowałem spręzynkę (wkładaną w piątek zeszłego tygodnia) to zeszło jej się troche. Z ponad centymetr będzie... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 Amortyzatorek jest tylko amortyzatorkiem. Sprawdź stan o-ringa... Jeśli to o-ring z tłoka LL to masz problem bo one są z dupy. Klej epoksydowy to nie był dobry wybór bo jest sztywny i kruchy. Najlepszy jest butapren czy inny kontaktowy klej do klejenia gumy z innymi materiałami. Ubicie nowej sprężyny całkowicie w normie na tym tłoku. Jeśli nie chcesz wymieniac springów co 6 miechów to szybko zmień tłok na jakiś normalny. Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 Ale ta próba może Cię drogo kosztować. Lepiej przejrzyj te kulki przed załadowaniem, zdarzają się kwadraty... Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 26, 2009 Author Report Share Posted May 26, 2009 Właśnie oring miałem stockowy do dzisiaj, kiedy postanowiłem sprawdzić, jak się będzie sprawował ten LLa i chyba włoże spowrotem stock, lepiej uszczelnia. Co masz na myśli dex, mówiąc "normalny" tłok?? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 To że tłok LL dedykowany do VSR ma taką średnicę wewnętrzną jakby był dostosowany do sprężyn standardu aps2/96/m24 a nie VSR! o wiele za duża. Po kilku tysiącach kulek sprężyna wygląda jak jakis zygzak, cała się gnie w tłoku i momentalnie traci na mocy. Tyczy się to zarówno czerwonego tłoka LL jak i żółtego, tego z zero triggera. Opcje są 2 przy czym druga zdecydowanie lepsza: 1. Wymieniasz prowadnicę i sprężynę na taką od aps95/2/m24 przy czym wymaga kilku modyfikacji 2. Wymieniasz tłok na dorabiany u tokarza albo coś takiego http://img155.imageshack.us/img155/7687/vsrpodziurawiony.jpg i cieszysz się luzem około 0,1mm, malutką masą i kilkoma innymi zaletami :) Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 26, 2009 Author Report Share Posted May 26, 2009 Też właśnie myślałem o dorobieniu, bo wymiana bebechów cylindra nie wchodzi w grę, szczególnie że czekam na prowadnicę. Zmiana całego wnętrza na to do APSa wyjdzie o wiele drożej niż zmiana tłoka. By the way, kiedy będą prowadnice do VSRek??:D Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 27, 2009 Report Share Posted May 27, 2009 Nie całych bebechów a tylko prowadnicy i sprężyny. Ale to nie jest dobre rozwiązanie. Prowadnice będą... no niebawem ale kur** tak mnie zdenerwował ten mój tokarz ze dorobie u niego to co mam zamówione i więcej nic bo leci w kulki. Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 29, 2009 Author Report Share Posted May 29, 2009 Jako kilkudniowy użytkownik NineBalla mogę już stwierdzić, że NineBall jest faktycznie trochę za twardy, przez co mimo maksymalnego ustawienia hopka wybrzuszenie jest zbyt słabe, by podkręcić kulki 0.25. Jednak po małej przeróbce w komorze, 0.25 podkręcają idealnie już przy połowie hopka. Dokładniej to z powodu zbyt dużej ilości wolnego czasu (jak zwykle;) postanowiłem rozwiązać problem słabego podkręcenia hopka. Znalazłem kawałek gumy, który świetnie wchodził pomiędzy te dwa ząbki, które regulują nacisk na gumkę. Przyciąłem do odpowiedniej długości i pseudo-dystanser działa jak należy. W niedzielę mam strzelankę to zobaczę jak się sprawuje w warunkach bojowychxD Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 29, 2009 Report Share Posted May 29, 2009 Jak ją miałem to podobnie wykombinowałem :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts