Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem w nowej M16 G&P

Recommended Posts

Witam, dziś przyszła moje nowiutka M16A3 G&P z tuningiem 1 level'u i gumką Systemy z ASGShopu. Nową batkę podłączyłem ładowarki w celu sformatowania, jest to batka 8,4V 3300mAh G&P, a na strzały testowe włożyłem 8,4V 1500mAh od M16 JG III gen. Postrzelałem sobie przez okno i to było tak: wsadziłem jakieś 50 kulek do mida G&P i zacząłem. Pierwsze strzały były jakieś koślawe, kulka szła w dół i dosyć mocno w lewo. Podkręciłem hopka i karabin zaczął strzelać już po 2 kulki na raz i lekko w lewo. Myślałem, że to wina maga i poszedłem po mida King Armsa i znowu to samo, wcześniej jeszcze raz się zaciął spust i 2 razy kulki wcale nie chciały lecieć. -.- Jestem załamany. Miał strzelać jak bajka, a tu porażka. Co zrobić?

sprawdź czy HU nie jest za dużo przesmarowany podobnie z lufą

jeśli chodzi o brak reakcji spustu hm... podobną przypadłość miał kumpel po rozbiórce gearboxa okazało się że styki były zawalone smarem od zębatek

ogólnie strzelając na SEMI czasami się trafi że spust nie zareaguje, zazwyczaj pomaga AUTO - tak na dobrą sprawę nie rozgryzłem jeszcze tego powszechnego problemu ( ze spustem ) w M-kach :/

Kulek jakich używam to Madbulle 0.25g. Przed chwilą poszedłem sobie znów postrzelać. Już było lepiej, kulki leciały w miarę prosto, kilka razy wystrzeliły podwójnie. Jak rozłożyłem karabin, tak tylko żeby widzieć komorę to właśnie było na niej dość dużo smaru i na dyszy czy tam popychaczu (nie wiem dokładnie) też było nawalone trochę dużo. Raz się zaciął spust przy Semi to przełączyłem na auto i elegancko, a później znów na Semi i działał. Zobaczę jeszcze przez następne dni, może przestrzelę gumkę, w niedzielę na strzelance się zobaczy, jak będzie kiepsko to może odeślę na gwarancję, ja jeszcze nie jestem dobry jako mechanik karabinów :P

Mam wyjąć gumkę i wszystko z komory i psiknąć? Właśnie tego chciałem uniknąć, żeby gumki nie wyciągać bo nie chce jej podrzeć. A ten smar co tam jest to też wytrzeć? Taki biały (bez skojarzeń :P) i gęsty dosyć. Silikon w spreju mam.

W lufę i komorę nie psikaj NICZYM I NIGDY. Gumka ma być stuprocentowo sucha. Kiedy ciorasz lufę (a rób to po każdej strzelance bo za dużo już odstałem na serwis połamanych zebatek przez zasyfione lufy) to po wyczyszczeniu lekko psiknij na szmatkę/chusteczkę sprayu silikonowego i wtedy przecioraj. Potem jeszcze raz na sucho i dopiero jesteś gotów iść się gić. A ściąganie w lewo to pewnie krzywo założona gumka. Podwójne strzały to moze być uszkodzona gumka, źle założona lub już podarta.

Gumka już z każdym strzałem leciała coraz bardziej prosto. Na początku było bardzo w lewo, ale teraz coraz mniej. Może musi się wyrobić. Zauważyłem właśnie że z komory wystaje dużo smaru. Czy na tej dyszy czy popychaczu (tym co wchodzi do komory lekko od strony GB) też ma być smar? Bo tam też był. Dzięki za dotychczasowe rady.

Tak mi się też wydaje. Tuning 1 poziomu na ASGShop obejmuje również przesmarowanie repliki, ale... Panowie bez przesady :P Już lufę wyciorkiem potraktowałem. Najpierw nasmarowaną szmatką, a potem suchą.

Edited by Marnus